Haberler

Batı Trakya'da 29 Ocak Olaylarının 26. Yılı

Abone Ol

Batı Trakya Türk azınlığı kuruluşları, 29 Ocak 1988'de Yunanistan'da "Türk" adı bulunan derneklerin kapatılmak istenmesi üzerine gösterilen tepkilerin ve bunun ikinci yılında Gümülcine'de Türkleri hedef alan saldırıların 26. yılı dolayısıyla etkinlik gerçekleştirdi.

Batı Trakya Türk azınlığı kuruluşları, 29 Ocak 1988'de Yunanistan'da "Türk" adı bulunan derneklerin kapatılmak istenmesi üzerine gösterilen tepkilerin ve bunun ikinci yılında Gümülcine'de Türkleri hedef alan saldırıların 26. yılı dolayısıyla anma etkinliği düzenledi.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu tarafından 29 Ocak 1988 ve 29 Ocak 1990 olaylarıyla ilgili Gümülcine'de Türk Gençler Birliği'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, "29 Ocak'lar şanlı bir direnişin şanlı bir mücadelesidir fakat bu içinde bulunduğumuz günler de geçen 29 Ocak'lardan farklı değil" dedi.

Şerif, yakın zamanda hayata geçirilen ve "Batı Trakya'daki devlet okullarında eğitim gören azınlık mensubu ailelerin çocuklarına Kur'an ve din dersini Yunan dilinde öğretilmesini" öngören "240 İmam Yasası'na" işaret ederek, şöyle konuştu:

"Geçmişte elimizden Türklüğümüz alınırdı. 'Biz Türklüğümüzü vermeyiz' diyerek yürüyüş yaptık. Bugün elimizden dinimiz alınmakta ve resmen çocuklarımıza Yunanca din dersi öğretiliyor ve endişe ediyoruz. Biz iki müftü olarak bunu camilerde ve hutbelerde dile getirdik. Bizler söylemeye devam ediyoruz. Çocuklarımızın her ne pahasına olursa olsun bu derslere girmemesi lazım."

SYRİZA Partisi İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek da 29 Ocak 1988'in, Batı Trakya Türk azınlığının haklı davasında bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Azınlığın birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Zeybek, 29 Ocak'lardan bu güne azınlık sorunlarında çok büyük kazanımlar elde edilmediğini, aksine, ülkede sürekli artış gösteren işsizliği işaret ederek, "Azınlık sorunlarına bir yenisi daha eklendi" ifadesi kullanıldı.

Batı Trakya'da devlet okullarında Yunan dilinde din dersi eğitimi verilmesi konusuna da değinen Zeybek, bu dersin zorunlu olmadığını, bu konuda öğrenci velilerine büyük bir yükümlülük düştüğünü dile getirdi.

İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete de Yunan dilinde din dersi eğitimi verilmesine işaret ederek, azınlığın bu konuda ciddi bir mücadele vermesi gerektiğini kaydetti.

Bu arada, Türk kuruluşlarınca yayımlanan bildirilerde, "29 Ocak direnişinin üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen, Batı Trakya Türk azınlığının Türk kimliğinin hala inkar edildiği ve temel hak ve özgürlüklerinin engellendiği" belirtildi.

Etkinliğe, DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ozan Ahmetoğlu, Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif, Mustafçova Belediye Başkanı Mustafa Cukal, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Ercan Hüseyin, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kurt, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Sami Toraman, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Mehmet Emin, BAKEŞ Başkanı Galip Galip, Gümülcine Belediyesi Eşitliğe İlk Adım Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu, Rodop İli Türk Kadınlar Kültür Derneği Başkanı Hülya Emin, Güney Meriç Eğitim Kültür Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, Trakya Tütüncüler Kooperatifi Başkanı Hüseyin Esat, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Ahmet Arif ile azınlığın çeşitli kesimlerinin temsilcileri ve soydaşlar katıldı. - Atina

Kaynak: AA / Güncel

Trakya Bölgesi Yunanistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title