Haberler

Batı Trakya'da Kurban Bayramı Hazırlıkları

Abone Ol

Ülkede etkisini sürdüren ekonomik kriz kurban satışlarını etkiledi

Mehmet Hatipoğlu - Batı Trakya'da Kurban Bayramı öncesinde, Türk azınlığın yoğun yaşadığı Gümülcine ve İskeçe kentlerinde geleneksel kurban pazarları kurulurken, bu yıl ekonomik kriz nedeniyle satışların düşük olduğu belirtildi.

Gümülcine'de Harmanlık mahallesinde kurulan kurban pazarında, satış yapan hayvan sahipleri kurbanlık sayısında bolluk bulunduğunu ancak kriz nedeniyle pazarda alıcıdan çok satıcı bulunduğunu belirttiler. Gümülcine'ye bağlı Büyük Doğanca köyünde hayvan yetiştiriciliği yapan 75 yaşındaki Hakkı Nedimoğlu, kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranla daha düşük olmasına rağmen satışların beklenilen düzeyde olmadığını söyledi.

25 yaşından beri hayvan yetiştiriciliği yaptığını ancak bu kadar kötü bir dönem yaşamadığını ifade eden Nedimoğlu, "Vatandaş da haklı. Kriz ve pahalılık nedeniyle elde olanlar eridi gitti. İnsanlar fiyatların düşmesi için son günü bekliyor. Çevremizde olup bitenleri görüyor ve üzülüyoruz" dedi.

Ircan köyünden 52 yaşındaki Ali Alioğlu ise bölgeden yapılan küçükbaş hayvan ihracatının son 2 yıldır durdurulması nedeniyle fiyatların düştüğünü ancak buna rağmen vatandaşların ilgisinin yok denecek kadar az olduğunu belirtti. Alioğlu, az önce kurbanlık bakan bir kişinin normalde en az 180 avroya satılması gereken bir koça 100 avro teklif ettiğini belirterek, "Bu para hayvanlara verdiğimiz yem masrafını bile karşılamaz. Böyle giderse hayvanlarımızı toplayıp geri döneceğiz" dedi.

Pazarda, traktörünün arkasına bağladığı küçük bir araçta getirdiği kurbanlıklara alıcı bekleyen Kalfa köyünden Hasan Çavuşoğlu da vatandaşların şimdilik sadece fiyat sorduğunu ancak karar veremediğini söyledi. Hayvanların çok iyi yetiştirildiğini ve mutlaka satılacağını ifade eden Çavuşoğlu, "Hayvanlar çok güzel, fiyat da uygun ama insanımızda para yok. Ne olacaksa son günlerde olacak, bekliyoruz" diye konuştu.

Diğer yandan, bayram hazırlıkları çerçevesinde kent ve köylerde Türk evlerinin yol duvarları kireç ile boyandı, camilerde de temizlik yapıldı. Bayramı nedeniyle Azınlık okulları bir hafta tatil edildi. Azınlık kurum ve kuruluşları yayımladıkları bayram mesajlarında Kurban Bayramı'nın Türk Azınlık içerisinde birlik, beraberlik ve dayanışmanın pekiştiği bir dönem olması yönündeki dileklerini dile getirdi.

Bayram vesilesiyle Türk dernekleri Gümülcine ve İskeçe'de çeşitli kültürel faaliyetler, köylerde ise davul zurna eşliğinde özel "Deve Geceleri" düzenleniyor. Gönüllü gençlerin katıldığı bu etkinliklerde toplanan yardımlar daha sonra ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor ya da hayır amaçlı olarak kullanılıyor. - Gümülcine

Kaynak: AA / Güncel

Kurban Bayramı Ali Alioğlu Batı Trakya Doğanca Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title