Batırılışının 100'üncü Yılında Mesudiye Ye Daldı
Çanakkaleli dünya sualtı rekortmeni mili sporcu Derya Can ve beraberindeki dalgıçlar, Kepez Beldesi Sarısığlar bölgesinde bulunan 8 metre derinlikteki Mesudiye Zırhlısı'nın batırılışının 100'üncü yılında, şehitler anısına dalış gerçekleştirdi.
Çanakkaleli dünya sualtı rekortmeni mili sporcu Derya Can ve beraberindeki dalgıçlar, Kepez Beldesi Sarısığlar bölgesinde bulunan 8 metre derinlikteki Mesudiye Zırhlısı'nın batırılışının 100'üncü yılında, şehitler anısına dalış gerçekleştirdi. Mesudiye Zırhlısı'na anı dalışını gerçekleştirecek olan ekip, Dardanelles Teknesi ile bölgeye hareket etti. Sahil Güvenlik ekipleri de güvenliği sağlamak amacıyla bölgede hazır bulundu. Aralarında dünya sualtı rekortmeni Derya Can ile Milliyet Gazetesi Muhabiri Gökhan Karakaş'ın da bulunduğu 11 dalgıç, Çanakkale Deniz Savaşları'nda, 13 Aralık 1914'te, saat 01.58'de, İngiliz B-11 denizaltısının torpilleriyle sulara gömülen Mesudiye Zırhlısı'nun bulunduğu bölgeye geldi. Şehit olan 35 denizci adına 100'üncü yılda organize edilen dalışta sponsor İçdaş Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım, Sanayi A.Ş. tarafından yaptırılan üzerinde 'Mesudiye Şehitlerimize Saygıyla' yazılı plaket batan zırhlıya bırakıldı. Ardından su yüzeyine çıkan dalgıçlar, Türk bayrağı açtı.
Dalış sonrası duygularını dile getiren dünya sualtı rekortmeni Derya Can, "Bugün Mesudiye zırhlısına şehitlerimizi anmak için daldık. Benim için çok anlamlı bir dalıştı. Dünya rekorlarım var ama 7 metre derinlikteki Mesudiye zırhlısına dalış yapmak hepsinden daha anlamlıydı. Çünkü 100 yıl sonra şehitlerimizi anmış ve plaket bırakmış olduk. Ruhları şad olsun" dedi.
Mesudiye zırhlısında şehit olan Çarkçı Yüzbaşı Ziya Ömer'in torunu Nihat Topuz, "NATO ittifakı içerisinde olan bir ülke olarak dost ve güvenilir ülke diyerek kendi akıl süzgecimizden geçirmeden her emri 'başüstüne' deyip yaparsak, Mesudiye gemimizin düştüğü duruma düşmüş oluruz. Almanların verdiği emri hiç düşünmeden 'başüstüne' diyerek uyguladıkları için gemimiz batırılmıştır. Almanlar Mesudiye gemisini yem olarak kullanmışlardır. Şehit verilmesi sonucu halk arasında bir infial uyandırılmak istenmiştir. Dedelerimiz batırılacağını bile bile askerlik şuuruyla emre riayet ederek ölümü beklemişlerdir. Bu nedenle Mesudiye olayı, Dışişleri Bakanlığımızın uluslararası ilişkilerde kulağına küpe olacak bir olaydır. Bu gemide, dedem Çarkçı Yüzbaşı Ziya Ömer Efendi'de şehit düşmüştür. Kendisinin ve tüm şehitlerin ruhu şad olsun. Biz bu olayı unutursak dedelerimizin kanları yerde kalmış olur" diye konuştu. Sualtı Görüntü Yönetmeni Bengiz Özdereli, dalış anını görüntüledi.
--- KUTU ---
DERYA CAN KİMDİR?
Aynı zamanda ODTÜ Sualtı Sporları Kulübü sporcusu da olan milli dalgıç, bir erkek çocuk annesi. Antalya'nın Kaş ilçesinde Akdeniz'in derin maviliklerine inerek 2 dünya rekoru birden kıran Derya Can, Kaş'ta 17 Ekim'de ip destekli paletsiz değişken ağırlıklı serbest dalış branşında 61 metre olan dünya rekorunu 71 metreye taşıyarak yeni dünya rekorunun sahibi oldu. 19 Ekim'de, Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu'nda (CMAS) ilk kez kendisi tarafından denenen ip destekli paletsiz sabit ağırlıklı serbest dalışta 71 metre ile bu branşta ilk rekor kıran sporcu olarak tarihe geçti. Derya Can, bu kez tarihin derinliklerine rekor kadar kıymetli bir anı dalışı gerçekleştirmiş oldu.
Görütntü Dökümü
-----------------
Dalış öncesi dalgıçların toplu görüntüsü.
Dalğıçların denizde görüntüsü.
Nihat Topuz ile röportaj.
Denizde Türk bayrağı açılması.
(Haber- Kamera: Burak GEZEN / ÇANAKKALE, (DHA)
(Tür: Yurt)