Batman Müftüsü: Kaçak Elektrik Kullanmak Haramdır
Batman Müftüsü Hasan Çağlar, yüzde 300 artış gösteren elektrik tüketimine ve kaçak elektrik kullanımına noktayı koydu.
Batman Müftüsü Hasan Çağlar, Yargıtay'ın "kayıp-kaçak bedeli tüketiciden tahsil edilemez' kararı ile Türkiyenin gündemine oturan ve yüzde 300 artış gösteren elektrik tüketimine ve kaçak elektrik kullanımına noktayı koydu.
Hasan Çağlar, 'kaçak' kelimesinin meşru olmayan eylemler için kullanıldığını hatırlatarak, elektriğin, devletin ya da özel şirketlerin malı olduğunu söyledi. Çağlar, "Dinimize göre satın alınan herhangi bir şeyi hizmet bedeli ödemeden veya sahibinin rızası olmadan almak veya kullanmak caiz değildir, haramdır. Dolayısıyla kaçak elektrik dinen haramdır. Çünkü sahibinin rızası olmadan, bedeli ödenmeden kullanılıyor" diye konuştu.
"KAÇAK ELEKTRİKLE KULLANILAN SU İLE GUSÜL ALMAK CAİZ DEĞİLDİR"
Kaçak elektrik ile giyim ve gıda arasında bir fark bulunmadığını belirten Müftü Çağlar, bedeli ödenmeyen ve sahibinden rıza alınmadan kullanılan her şeyin haram olduğunu kaydetti. Kaçak elektrikle alınan abdest ve kılınan namazın haram işlenerek yapılan bir ibadet statüsünde olduğuna vurgu yapan Müftü Çağlar, "Nasıl ki, çalınan bir elbiseyle kılınan namaz, çalınan gıdalarla yenilen bir yemek caiz değilse, kaçak elektrikle alınan abdest ve kılınan namaz, alınan gusül de caiz değildir. Dini hüküm budur. Kaçak elektrik kullanan vatandaşların ücreti, hakkıyla ödemesini yapan vatandaşlara yükleniyor. Bu da ayrı bir haram olur. Dinimizde israf etmek de haramdır. Haram olan bir şey de israf yapılıyorsa bunun vebali daha da ağırdır. İnsan kullanımından fazla bir şeyi tüketiyorsa, lüzumundan fazla masraf yapıyorsa israftır ve dinen caiz değildir" şeklinde konuştu.
Öte yandan Batmanlı bir vatandaş da kaçak elektrik kullanımının dinimizde yerinin olmadığını belirterek, kaçak elektrik kullanımı tüketilen sudan alınan abdestin ibadetin sevabını götürdüğünü söyledi. İsmini vermeyen vatandaş, başkasına ait olan bir malın izinsiz kullanılmasının haram olduğunu ifade ederek, kaçak olarak kullanılan her şeyin haram olacağını dile getirdi.
"ELEKTRİK MİLLETİN MALIDIR, KAÇAK KULLANIMI HARAMDIR"
Batman'da elektrik tüketiminin yüzde 300 artması nedeniyle gözler kaçak elektrik kullanımına çevrilirken, din adamları da kaçak elektrik kullananları uyardı. Kaçak elektriğin hırsızlık olduğuna dikkat çeken din adamları bunun fırından ya da bakkaldan çalınan bir ekmekle aynı olduğunu söyledi.
Batman'ın tanınan din adamlarından Ahmet İnan, kaçak elektrik kullanmanın haram olduğunu hatırlatarak, kaçak elektrik ile kuyudan çekilen suyu içmek ve evlerde kullanmanın haram olduğunu kaydetti. İnan, birinin malını izni olmadan kullanmanın haram olduğunu dile getirerek, "Elektrik milletin malıdır. O yüzden kaçak elektrik kullanımı haramdır" ifadelerini kullandı.
"HARAM OLAN BİR İŞLE YAPILAN AMELLERE DE SEVAP YAZILMAZ"
Kaçak elektrik kullanan kişilerin elektrik ile ısıttıkları sudan aldıkları abdestin sevabının olmadığını ifade eden İnan, "Çünkü kaçak elektrik kullanmak haramdır, caiz değildir. Haram olan bir işle yapılan amellere de sevap yazılmaz. Haram ile yapılan hiçbir işin geçerliliği de olmaz" dedi.
Kozluk ilçesinde fahri imamlık yapan Muhammed Akkağıt ise kaçak elektrik kullananlar yüzünden elektriğe yükleme olduğunu ve vatandaşların sağlıklı elektrik enerjisi alamadığını ifade ederek, "Kaçak kullanım yüzünden yüklenme oluyor. Bu yüklemeler nedeniyle arızalar oluşuyor. Kaçak kullanmayanlar bile elektriksiz kalıyor. Bu da kul hakkına giriyor. Kimse kendine fetva çıkarmasın, kaçak olan her şey haramdır" diye konuştu.
İSRAF VE AŞIRI YÜKLENMENİN ÖNÜ ALINAMIYOR
Bu arada Batman'da kaçak elektrik kullanımı, israf ve aşırı yüklenmenin önü alınamıyor. 1.5 aylık dönemde 25 trafo yanarken kaçak elektrik kullanımı yüzde 90 seviyesine dayandı. Eylül sonunda 2.2 milyon KWH olan günlük elektrik tüketimi, havaların soğuması ile 3 katını da aşarak günlük 6.8 milyon KWH'ye yükselirken, şehir şebekesinin bu denli büyük bir yükü kaldıramama tehlikesi de gündeme geldi.