Haberler

Baydemir'den Öcalan'a Yanıt

Abone Ol

Baydemir, Abdullah Öcalan Kendisine Yönelik Eleştirisiyle İlgili Soruya İse, "Umarım Bu Son Ölüm Olur" Yanıtını Verdi.

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kurban Bayramı nedeniyle geçtiğimiz hafta yağmur sularından oluşan gölette hayatını kaybeden 2 çocuğun ailesini ziyaret etti. Baydemir, soruşturmanın tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, herkesin olayda sorumluluğunun olduğunu söyledi. Baydemir, Abdullah Öcalan kendisine yönelik eleştirisiyle ilgili soruya ise, "Çocukların ölümü hepimizi üzdü. Umarım bu son ölüm olur" yanıtını verdi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kurban bayramı nedeniyle BDP'li belediye başkanları ile birlikte 5 Temmuz 1991'de öldürülen HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın mezarını ziyaret etti. Mezar başında dua eden, karanfiller bırakan Baydemir, mezarlık karşılaştığı çocukların tek tek ellerini öptü.

ŞEHİTLERİMİZ KÜRTÇEYİ KULLANMAMIZI İSTİYOR

Aydın'ın mezarı başında konuşan BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijad Yaruk, Kürtlerin hiçbir zaman şehitlerini unutmayacağının bilinmesi gerektiğini söyledi. Onları hep yaşatacaklarını ifade eden Yaruk, "Onlar bizim kalbimizde hep yaşacaktır. Vedat'ın öldürülmesinde ve diğer şehitlerimizle eğer Kürtlerin davası bitirmeye çalıştılarsa bugün adım adım yürüyen bu dava inanıyorumki onlar ölümsüzdürler. Bu insanların öldürülmesinde aslında onlar kendilerini sonsuza kadar öldürdüler. Ben inanıyorumki biz şimdi birbirimize çok daha bağlıyız ve inanıyoruz. Her zamankinden fazla barış ve özgürlüğe yakınız. Bizler şehitlerimize borçluyuz. Vedat'a borçluyuz. Onlar canlarını bu özgür günler için verdi. Bizde onların yürüttüğü davaya layık olacağız. Ben inanıyorumki şehitlerimiz bizden bugün bir istekte bulunuyor. İstekleri ise, Kürdistan'ın gündemine oturan Kürtçe yasaklardır. Onlarda bizden şunu istiyor, her alanda Kürtçeyi kullanmamızı istiyorlar. Bu şehitlerimizin isteğidir" dedi.

VEDAT AYDIN'I DEVLET ÖLDÜRDÜ, ÖZÜR DİLESİN

Vedat Aydın eşi Şükran Aydın da, İslam dininde hayvanların kurban edildiğini ancak, Türkiye'de ise Kürtler'in kurban olduğunu iddia etti. Artık Kürtler'in kurban olmamasını isteyen Aydın şöyle dedi:

"Biz artık yeter diyoruz. Bir şey daha söylüyoruz. Herkes barıştan bahsediyor. Bizde barış diyoruz. Herkesten fazla biz barış istiyoruz. Çocuklarımızı babasız büyüttük. Onun içinde biz istemiyoruz kimse artık çocuklarını babasız büyütsün. O çucukların baba hasreti çekmesini istemiyoruz. Şu da var ancak, barış için bir şeyler yapılmalı. Kardeşlik oluşturulmalı. Hükümetler gelip geçici.. Bizim için önemli değil. Devlet adına bir bildiri yayınlanıp bu şehitlerin ailelerinden özür dilenmeli. Bu insanları devlet öldürdü.

onlara göre faili meçhul olabilir ancak bizim için öyle değil failleri belli bu cinayetlerin. Bunları devlet kendisi oluşturduğu politakalarıyla yaptı. Bunları biliyoruz. Onun için bu insanların ailelerinden çocuklarından babalarından annelerinden özür dilenmesi gerekiyor"

Baydemir ve beraberindekiler daha sonra, geçtiğimiz hafta Üçkuyalar Mevkii'nde yağmur sularının oluşturduğu gölette boğulan amca çocukları Ahmet Eşme (6) ve Furkan Eşme'nin (4) ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Furkan'ın annesi Hayat Eşme, Baydemir'e sarılarak Kürtçe ağıt yakarak, "TOKİ canavarı oğlumu yuttu" dedi.

SORUMLULARI TESPİT ETTİK

Taziye ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baydemir, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirterek, idari soruşturma açtıklarını söyledi. Baydemir, Cumhruriyet Savcılığı'nın açtığı soruşturmanın sürdüğünü belirterek, "Hukuki süreç işlemeye başladı. Aileyi yalnız bırakmadık, bırakmayacağız. Mağduriyetin hafifletilmesi için çabalıyoruz. Mağduriyeti tamamen ortadan kaldıramayacağız. Ancak hafifletmek için çabalayabiliriz. Çok zor bir durum, bu acıyı anlamak için anne baba olmak lazım. İnşallah son acı olur. Keşke bu zincirlime ihmal olmasaydı. 12 yıl bir birine devredilen bir tehlike çanı çalınmış. 1997 yılından bugüne kadar kimlerin bu göleti açtığını, şu ana kadar kimlerin sorumluluk sahibi olduğunu hepsini tespit ettik. Bu tespitler doğrultusunda maddi ve manevi tazminatlarda ödenecektir" dedi.

ÖCALAN'A YANIT: UMARIM BU SON ÖLÜM OLUR

İmralı'da tutuklu bulanan PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın bir süre önce avukatları aracılığı ile yaptığı açıklamalarda kendisine yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Baydemir, "Çocukların ölümü hepimizi üzdü. Umarım bu son ölüm olur. Herkesin bayramını kutluyorum inşallah bundan sonraki bayramlarda inşallah hiçbir insanımız nedeni ne olursa olsun böylesi bir acı ile bayramı karşılamaz" dedi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

(DİYARBAKIR/DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title