Baydemir: Diyarbakır, Bir Dondurucuya Konuldu
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir,"Diyarbakır, cumhuriyet tarihi boyunca adeta derin dondurucuya konuldu."
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP tarafından Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde düzenlenen Kentsel Politikalar Konferansı'nda bölge ve Diyarbakır'ın ekonomik ve sosyal gelişmişlik olarak, Cumhuriyet tarihi boyunca adeta derin dondurucuya konulduğunu söyledi.
BDP Genel Merkezi tarafından düzenlenen ve Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) tarafından desteklenen, 'Kentsel Politikalar Konferansı' Nusaybin Belediyesi'ne ait Mitanni Kültür Merkezi Ape Musa Konferans Salonu'nda başladı. Üç gün sürecek olan konferansa BDP Yerel Yönetimler'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Muş Milletvekilli Demir Çelik, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, BDP'li tüm il ve ilçe belediye başkanları, belediye bürokratları, şehir plancıları, sosyal hizmet uzmanları, bölgedeki mimar ve mühendis oda başkan ve yöneticileri katıldı.
Nusaybin Belediyesi tarafından 1970-1978 yılları arasında Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne bağlı Harbol, Hasana ve İşe Köyleri'nde yaşayan Asuri Keldaniler'in yaşamlarını konu alan 'Asuri Keldani Köyleri; Harbol, Hasana, İşe' adlı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldıktan sonra konferansa geçildi. Ev sahibi olarak ilk konuşmayı yapan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, yerel yönetimlerinden deneyimlerinin paylaşıldığı böylesi bir konferansın kadın kenti Nusaybin'de yapılmış olmasından dolayı memnuniyetlerini ifade etti.
Daha sonra BDP Yerel Yönetimler'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Muş Milletvekilli Demir Çelik, yerel yönetimlere yönelik olarak 14 Nisan 2009'da başlatılan operasyonun büyük mücadele ile elde edilen kazanımları itibarsızlaştırılmayı hedeflediğini, bunun Cumhuriyet tarihi boyunca yürütülen politikanın bir devamı olduğunu söyledi. Çelik ve Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran'ın moderatörlüğünü yaptığı ilk oturumda, konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kent, yerelleşme politikaları ve kentsel kimlik başlıklı bir sunum yaptı. Diyarbakır'daki uygulamaların merkezi hükümetin yerele dayattığı politikalardan bağımsız olarak ele alınamayacağını belirten Baydemir, Diyarbakır'ın şehirleşme, göç, işsizlik, sanayi tesisi, gelişmişlik endekslerine ilişkin istatistiki bilgiler vererek, "Cumhuriyet tarihi boyunca adeta Diyarbakır ve Güneydoğu, derin dondurucuya konulmuştu. Diyarbakır ticaretinin çok büyük bir bölümü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne yapılıyordu. Ekonomik ve sosyal kalkınma için gerekli olan koordinasyon, iletişim ve işbirliği; valilik ve belediye arasındaki merkezli yapı nedeniyle oluşmadı" dedi.
Yaptıkları her çalışmada, kimlikli bir kent yaratmayı, kaybolmaya yüz tutmuş dil, inanç ve kültürleri koruyup geliştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Baydemir, meslek gruplarını siteleştirirken onları örgütlü bir yapıya kavuşturmayı teşvik ettiklerini, imar planları yaparken de, tarım alanlarını korumayı, kavşak düzenlemelerini yaparken, araçların durmadan daha az yakıt yakarak çevreye zarar vermesine dikkat ettiklerini anlattı.
Aynı oturumda Diyarbakır merkez Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, 'Kültürel mirasın korunması ve değerlendirilmesi yönetimi', Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği'nden (GABB) Aslan Özdemir ise 'Kent sorunlarının kaynağı, kentleşme-kentlileşme sorunu' konusunda sunumlar yaptı.