Haberler

HDP'li Baydemir: Yeni Anayasa İçin Öcalan'a Tecrit Kaldırılmalı

Güncelleme:
Abone Ol

HDP Milletvekili Osman Baydemir, yeni Anayasa'yla, "Anayasa'nın değişmesi şarttır. Elzemdir. Bunun için Sayın Öcalan'a uygulanan tecritin kaldırılması gerekiyor" dedi.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni anayasa çalışmalarına ilişkin 4 partiye göndereceği mektubu, HDP yetkili kurullarının mutlaka değerlendireceğini söyledi.

Bugün yaşanan çatışmada dahil olmak üzere Kürt sorununun özü itibariyle bir anayasa sorunu olduğunu anlatan Baydemir, "Yeni anayasa Kürt sorununun tamamen çözümü için en önemli fırsatlardan bir tanesidir. Kürt sorununun çözümü demek anayasanın inşası demektir. Yeni bir toplumsal sözleşmenin inşası demektir. Ama çalışmaların etkin sürebilmesi için bu zeminin önce değişmesi çatışmasızlık ve diyalog zeminine geçilmesi gerekiyor. Bunun içinde ben bir kez daha söylüyorum. İmralı'ya uygulanan, Sayın Öcalan'a uygulanan tecritin ortadan kaldırılması gerekiyor." dedi.

"ANAYASA'NIN DEĞİŞMESİ ŞARTTIR, ELZEMDİR AMA..."

Yeni Anayasa çalışmalarının etkin şekilde sürdürülebilmesi için çatışmasızlık ve diyalog zeminine geçilmesi gerektiğini vurgulayan Baydemir, sözlerine şöyle devam etti:

"Kürt sorununun çözümü demek yeni bir Anayasa'nın inşası demektir. Böylesi bir zemin içinde yapılacak bir Anayasa'nın sorunları çözme perspektifi olamaz. Kadınların, çocukların, yaşlıların öldürüldüğü atmosferde hangi toplumsal sözleşmelerden bahsedebiliriz ki? Anayasa oluşturma sürecinin Türkiye açısından bir nihai fırsatın değerlendirilmesi olarak ele almak istiyorsak önce çatışmaları durdurmalıyız ki buradan bir uzlaşma çıkabilsin. Ve buradan kalıcı bir çözüm çıkabilsin. Önermelerin dahi konuşulmadığı bir zeminden geçiyoruz biz. DTK'nın yerel yönetim, özerklikten ne anladığına dair yapmış olduğu basın açıklaması bile terörize ediliyor. Böylesi bir zemin içinde nasıl bir ortak Anayasa oluşturulacaktır?

Anayasa'nın değişmesi şarttır. Elzemdir. Ama çalışmaların etkin sürebilmesi için bu zeminin önce değişmesi çatışmasızlık ve diyalog zeminine geçilmesi gerekiyor. Bunun içinde ben bir kez daha söylüyorum. İmralı'ya uygulanan, Sayın Öcalan'a uygulanan tecritin ortadan kaldırılması gerekiyor.

"HEM 12 EYLÜL ANAYASASI'NI BEĞENMİYORSUNUZ HEM DE O ANAYASA'YA RAHMET OKUTAN UYGULAMALARI CİZRE'DE HAYATA GEÇİRİYORSUNUZ"

'Değiştirelim' dediğiniz Anayasa'nın en ilkel ilkesi dahi şu anda Cizre, Şırnak'ta ihlal ediliyor. Bu bir çelişkidir. Hem 12 Eylül Anayasası'nı beğenmiyorsunuz hem de o Anayasa'yı aşan, rahmet okutan uygulamaları Cizre'de hayata geçiriyorsunuz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Osman Baydemir Şanlıurfa Sıkıcı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (51)

Kürttoğlu Kürt:

Hayin Kıbrısli benkürt olarak devletten tek isteğim Kürt halkını düşmani PKK nin yok edilmesidir

Yanıtla119
21 DİYARBAKIR ASLEN VE ASLAN DİYARBAKIR:

helesen hiç konuşma özürlü daha konuşmayı bilmez iken geldin belediye başkanı oldun

Yanıtla154
Özkaradenizli:

Ya arkadaş bunlar ne yüzsüz insanlar pkk nın yaptıklarını nasıl görmezden gelebiliyorlar

Yanıtla117
DÜŞÜNÜYORUM:

HER KİM SAYIN ÖCALAN DİYE HİTAP EDİYORSA O KİMSENİN ÖCALAN DAN FARKI YOKTUR. . YANİ O DA TERÖRİSTTİR.

Yanıtla313
Kıbrıslı kürt:

Bu anayasanın kimseye hayrı yok. Bu resmen halka işkence yasası. Herkes eşit haklara sahip olmalı. Kürtler resmi olarak tanınmalı..

Yanıtla78
12345:

İdam idam tekrar idam bunun gibilere

Yanıtla510
maho aga:

la kiro desene pkk silah birakmali yeter bu kadar kendi halkina verdigi zulüm korkuyon mu dürüst politikacisan soyle yoksa istifa et

Yanıtla210
KARSLI:

TEK ANAYASA VAR ODA VATAN HAİNLERİNİN İPTE SALLANMASIDIR GERİSİ YALANDIR

Yanıtla210
KAFAYA BAK:

TÜRKİYE NEREYE GİDİYOR SEN NE DİYORSUN? 3-5 SENE İÇİNDE NE ÖCALAN NEDE PKK KALACAK HACI. ORTADOĞUNUN HARİTASI DEĞİŞECEK SEN NERDE OTLUYORSUN HALA. BARZANİ DE BAYIRBUCAKTA KURULACAK TÜRKMENELİ DEVLETİ DE TÜRKİYEYE BAĞLANACAK.

Yanıtla38
KANNAS:

CEKIN SUNU HURBAGAYI EKRANDAN COCUKLAR KORKUYOR

Yanıtla38
Tüm 51 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title