TZOB Başkanı Bayraktar: Çiftçimizin Görmediği Doğal Afet Kalmadı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Çiftçimizin bu yıl görmediği doğal afet kalmadı." dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Çiftçimizin bu yıl görmediği doğal afet kalmadı" dedi.
Ordu Ziraat Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılmak üzere Ordu'ya gelen Bayraktar, Altınordu Ziraat Odasını ziyaret etti.
Burada oda başkanları ile toplantı yapan Bayraktar, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Çiftçilerin çok kötü bir sezon geçirdiğini ifade eden Bayraktar, "Bu sene tarım sektörü ve çiftçilerimiz son yıllarda görülmedik şekilde bir afetle karşı karşıya kaldılar" diye konuştu.
Oluşan tablo karşısında çiftçilerin çaresiz kaldığına işaret eden Bayraktar, şöyle konuştu:
"Ben son yıllarda böyle bir afet görmedim. Türkiye'yi karış karış geziyoruz. Gezilerimiz sırasında bu afetin sonuçlarını üzüntüyle izliyoruz. Özellikle 2013 yılı ekim ayından itibaren yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi havaların fevkalade sıcak gitmesi müthiş bir kuraklık yarattı. Yaşanan bu kuraklık başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere bir çok bölgemizde hububat üretimini olumsuz etkiledi. Arkasından şubat sonu ve mart ayında bu bölgede müthiş bir don olayını yaşadık. Yaşanan bu don olayı bu bölgede fındığımıza ciddi zarar verdi. Bazı meyve türlerimize büyük zarar verdi. Bu afetin ardından yaşanan dolu, aşırı yağışlar ve sel gibi felaketler maalesef tarım sektörümüzü ve çiftçimize büyük zarar verdi. Çiftçimizin bu yıl görmediği doğal afet kalmadı. Bu da ister istemez bazı ürünlerin fiyatını olumsuz etkileyecek."
-"Onları bizler değil, doğal afetler batırdı"
Zirai donun özellikle bazı sektörleri ciddi anlamda olumsuz etkilediğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Fındık üretimiz Doğu Karadeniz'de çok etkilendi. Bu sene sadece Ordu'da 65 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Normal şartlarda bu rakam 180-200 bin civarındaydı. Türkiye genelinde yaptığımız çalışma sonucunda rekolte tahminimiz yaklaşık 371 bin tondu. Bugün fındık fiyatlarının 13 lira seviyelerine çıkması bizim ne kadar doğru rekolte tahmini yaptığımızı ortaya çıkardı. Bu rekolte sanayicilerin, alivrecilerin ve ihracatçıların iddia ettiği gibi 500-550 bin ton değil. Eğer rekolte onların dedikleri gibi olsaydı fiyat bugün 13 lira seviyelerinde olmadı. Şimdi işin doğrusunu konuşmak lazım. Kimse kimseyi kandırmasın. Doğal afetler olmasaydı bu sene 550 bin ton rekoltemiz olacaktı. Bu rekolteyi bekleyen alivreciler doğal afeti hesaba katmadan fındığı dalında sattılar. Sonrasında doğal afet rekolteyi düşürdü ve şimdi bir kısmı batıyor. Bazıları da diyor ki Türkiye ziraat odaları birliği bizleri batırdı. Onları bizler değil, doğal afetler batırdı. Kimse kusura bakmasın herkes hesabını ve işini doğru yapacak."