Haberler

Bayramda Kimseye "Reflü" İkram Etmeyin

Güncelleme:
Abone Ol

Astımın beslenme ile ilişkisine değinen Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak sağlıklı bir bayram için önerilerde bulunuyor.

Tatlıların açıldığı, bol bol şeker ikramlarının yapıldığı Ramazan bayramı, diğer bir adıyla şeker bayramı, astımlılar için alevlenme, hastalanma bayramı olmasın.

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak bayramda çok fazla tatlı tüketmenin ve bayram ziyaretlerindeki mekan değişiklilerinin astım hastaları için büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekiyor, şeker bayramının acil serviste sonlanmaması için astımlıları ve ailelerini uyarıyor. Prof. Dr. Tabak, astım ataklarının bayramlarda arttığını, bayramın sonlarına doğru öksürük, hırıltı ve nefes darlığı şikâyetleri ile hastaların acil servislere başvurduğunu belirtiyor. Birçok astımlı çocuğun normal şartlar altında doktor gözetiminde tedavisi ve takibi sürüyorken, diğer yandan bayramda yaşanan alevlenmenin başlıca sebebinin kötü beslenme olduğuna dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Yonca Tabak, özellikle çocuklar için bayramın çikolata ve şeker anlamına geldiğini, normalde daha az tüketilen kızartma, cips, kola gibi gıdaların bu dönem daha fazla tüketilmeye başlandığını belirtiyor. Astımlı çocukların %80'inde astım ve reflü birlikteliğinin beslenme ile doğrudan ilişkisi olduğunu söylüyor. Astımlıların çoğunun reflünün farkında bile olmadığına değinerek, tüketilen, kakaolu gıdalar, kahve, kola gibi kafein içeren yiyeceklerin mide asit salgısının artmasına ve mide başını tutan kasların gevşemesine sebep olduğuna değiniyor. Dr. Tabak, yiyeceklerin yemek borusundan yukarı soluk borusuna kaçmasıyla akciğerlerde astımın tetikleyicisi olduğunu belirtiyor. Bayramlarda çocukların beslenmesi üzerindeki kontrolün ortadan kalktığını, doğal olarak da reflünün tetiklediği astım ataklarının oluştuğunu vurguluyor.

Bayram Ziyaretlerindeki Ortam Değişikliğinin Önemi

Prof. Dr. Yonca Tabak, bayram ziyaretleri ile ortam değişikliği yaşayan astımlı kişilerin ataklarının tetiklendiğini belirtiyor. Alerjik astımlı hastaların çoğunun evinden kaldırılan, ancak ziyaret edilen mekânlarda bulunan halıların, oluşturduğu tozların etkisiyle astım alevlenmesinin oluştuğunu vurguluyor. Misafir olarak gidilen evlerde sigara yasağının da sıklıkla delindiğine dikkat çekerek, ayrı bir odada sigara içilmesinin zararlı olmayacağına inanan anne ve babaların kurallarda yaptıkları bu gevşemenin bedelini çoğunlukla bayramı acil serviste geçirerek ödeyebildiklerini vurguluyor.

Prof. Dr. Tabak; astımın kontrolü için uyulması gereken tüm kuralların bayramlarda da geçerli olması gerektiğinin önemine değinerek, sigaralı ortamlardan ve çikolatadan uzak durulmasını, geç saatte yemek yenmemesini, yemek yedikten kısa bir süre sonra yatılmamasını tavsiye ediyor. Mide boşalmasını geciktiren yağlı kızartmalar ve cips gibi gıdaların da kontrollü tüketilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Editöre Açıklama Notu:

Prof. Dr. Yonca Tabak 1966 tarihinde İstanbul'da doğdu. 1984 yılında "Üsküdar Amerikan Kız Koleji"nden mezun oldu.  Yükseköğrenimini 1984 -1990 yılları arasında "İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi"nde tamamladı. 1991 yılında Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldu. 1996 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak S.B Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde göreve başladı. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Dr. Yonca Tabak 1996 - 1997 tarihleri arasında "Sendrom Dergisi" çeviri kurulunda görev yaptı. 1996 - 1998 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji-İmmünoloji Bilim Dalı'nda Çocuk Alerjisi ve İmmünolojisi dalında yan dal eğitimi aldı. "Çocuklarda Akut Astım Atağı Tedavisinde Yüksek Doz Inhale Budesonid'in Etkinliği" isimli tez çalışması ile 1999 tarihinde Çocuk Alerjisi Uzmanı oldu. Dr. Yonca Tabak eğitimi sırasında ve sonrasında çocuk astımı ve alerjisi konusunda yaptığı çok sayıda klinik çalışma, yurt dışı ve ulusal dergi toplantılarında sunulmuştur. Nisan 2002 tarihinde doçentlik ünvanını alan Dr. Yonca Tabak 2008 yılında Profesör olmuştur. 2008 -2009 yılları arasında İstanbul Bilim Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı yapmıştır. Prof. Dr. Yonca Tabak İstanbul Tabip Odası, Türk Pediatri Kurumu, Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları Derneği, Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği ve "European Academy of Allergy and Clinical Immunology" (Avrupa Alerji ve Klinik İmmunoloji Derneği) üyesidir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Yonca Tabak Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title