Haberler

BBC: Kürtler Sessizce Devletleşiyor

Güncelleme:
Abone Ol

BBC'nin sitesinde yayınladığı bir haber dosyasında, yavaş ve sessiz adımlarla bir Kürt devletinin oluşumundan bahsediliyor.

BBC'nin sitesinde yayınladığı bir haber dosyasında yavaş ve sessiz adımlarla bir Kürt devletinin oluşumunu konu ediyor. Bir siyaset uzmanı da Kürdistan Bölgesi'nin her türlü devletleşme temeli ve prensibinin olduğunu belirtiyor.

' Irak Kürdistanı: Devletleşme Doğru' adlı haber dosyasında şu cümlelere yer veriliyor: "Kürdlerin bölgede attığı adımlar, sessizce bir devletleşmeye doğru gittiklerini ve 1. Dünya Savaşı sonunda güçlü devletler tarafından çizilmiş, Kürdistan'ın Türkiye, İran, Irak ve Suriye arasında parçalanmasına neden olan sınırlarları yok etmeye başladıklarını gösteriyor. Kürtler güçlü bir diplomasiye başlamış durumda ve ve bu diplomatik ilişkiler ülkeleşmelerinin yasak düşünü gerçekleştirmek için önemli bir adım."

Haber dosyası şu cümlelerle devam ediyor: "Bugün Irak'ta yaşanan kriz ve federal Bağdat hükümetinin zayıf düşmesi, Kürtlerin bölgesel yönetimini güçlendirmesine ve özerklikten öte bir yönetime sakin bir şekilde adım atmalarına zemin hazırlamıştır."

Türk siyaset uzmanı Soli Özel, konuya ilişkin BBC'ye şu açıklamayı yapıyor: "Kürtler pratikte bağımsız devletlerini Irak'ın kuzeyinde kurmuş durumda". Özel, Türkiye'yi örnek vererek şöyle konuşuyor: "Geçmişte uzun yıllar boyunca Türk devleti sınırları içindeki Kürdleri yok etmek için Kürdlere karşı savaş açtı, 'Kürd' sözcüğünü yasaklayıp Kürdlerin 'Dağ Türkleri' olarak anılması için çabaladı. Ancak bugün Türkiye, Kürdistan Bölgesi'nin en önemli ticari ortağı konumundadır."

Büyük Kürdistan haritasının yayınlandığı BBC'nin haber dosyası şöyle sürüyor: "Birleşik bir ülkelerinin olması bütün Kürdlerin hayali. Öte yandan bir Kürd devletinin kurulmasına Türkiye tek bir şartla destek olur; sadece Kürdistan Bölgesi'ni kapsarsa. Ancak buna karşılık Hewlêr de elindeki kartları çok akıllıca oynuyor."

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) MK üyesi Hêmin Hewramî, bu konudaki görüşlerini şöyle açıklıyor: "Başlıca sorun, uzun vadeli politik hayallee ile bugünkü diplomatik gerçekler arasında bir eşitliğin sağlanmasıdır. Hangi Kürde bağımsız bir Kürdistan isteyip istemediğini sorarsanız lafı eveleyip gevelemeden doğrudan istediğini söyler. Ancak Kürdistan'ın izlediği strateji hedefine barışçıl yollarla ulaşmaktır. Irak'ın yıkılmasına neden olmak istemeyiz."

Siyaset uzmanı ve 'Kürdistan Devleti' adlı kitabın yazarı Barzan Cewher ise konuya ilişkin şu açıklamayı yapıyor: "Kürdistan Bölgesi, her türlü devletleşme temeli ve prensibine sahip. Son gelişmeler de bunu gösteriyor. Bir referandumda da halkın yüzde 97'si bağımsızlık için oy veriyorsa, demek ki Kürdlerin devlet sahibi olmalarının zamanı gelmiştir."

BATMAN HABER

Kaynak: Temsilci / Güncel

Türkiye Irak İran Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title