Haberler

Sırındaki Güvenlik Duvarı Tarihi Köprü Üzerine Örüldü

Güncelleme:
Abone Ol

Nusaybin Belediye Başkanı BDP'i Ayşe Gökkan,sınıra örülen güvenlik duvarının tarihi Bağdat Köprüsü kalıntıları üzerine örüldüğünü öne sürdü.

Mardin'in Nusaybin İlçesi Belediye Başkanı BDP'i Ayşe Gökkan, ilçe ile Suriye'nin Kamışlı İlçesi arasındaki sınıra örülen güvenlik duvarının Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun kararıyla koruma altında bulunan tarihi Bağdat Köprüsü kalıntıları üzerine örüldüğünü öne sürdü. Başkan Gökkan, köprünün Mezopotamya, 'Kürdistan' ve Türkiye tarihinde önemli bir ticari yola sahip olduğunu savunurken, bu duvarı yıkacaklarını söyledi.

Nusaybin ile Kamışlı arasındaki sınırdan kaçak geçişleri önlemek amacıyla güvenlik amaçlı 1 metre 50 santimetre yüksekliğinde, 1 kilometre uzunluğundaki güvenlik duvarı örüldü. Duvarın ilçede bulunan tarihi Bağdat Köprüsü kalıntıları üzerine de inşa edildiği, askeri birlikler tarafından üzerine tel örgü çekildiği tahrip olan kısmına ise, betonarme gözler yapıldığı iddia edildi.

"KÖPRÜ TESCİLLİYDİ, DUVARI YIKACAĞIZ"

Suriye sınırına örülen duvara karşı 9 gün açlık grevi yapan Nusaybin Belediye Başkanı BDP'lli Ayşe Gökkan, tarihi Bağdat Köprüsü'nün 'talan edilmesine' sessiz kalmayacaklarını söyledi. Nusaybin Belediyesi olarak Bağdat Köprüsü'nün tescillenmesini sağladıklarını anlatan Başkan Gökkan, şöyle konuştu:

"Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, Mardin Müzesi ve Nusaybin Belediyesi olarak bu karara imza attık. Her ne kadar bu duvarla ilgili ne kadar yazışma yaptıysak da duvarın nereden nereye kadar örüleceği neden yapılacağı ile ilgili bize herhangi cevap verilmedi. Duvar bitirildikten sonra ancak yazışmalarımıza cevap verildi. Şu anda Nusaybin Kaymakamlığı, Mardin Valiliği, Mardin Tugay Komutanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanlığı hepsi suçludur. Bu duvar tarafımızca yıkılacaktır. Biz bu duvarı 'kara leke' olarak görüyoruz ve tarihimizde kabul etmeyeceğiz. Kara bir tarih yazıyorlar. Biz bunu kabul etmeyeceğiz. Belediye meclisimizde duvarın yıkılması için aldığımız bir karar var. Bu utancın kalkması için zamanın geçmesini bekleyemeyeceğiz."

Nusaybin Belediyesi'nde görevli Arkeolog Abdurrahman Oruç ise, sınırdaki askeri alan içerisinde bulunan Bağdat Köprüsü'nün belediyenin girişimleriyle Diyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun 21 Haziran 2012 tarihinde ve 605 sayılı karar aldığını söyledi. Oruç, bu yazıda, Bağdat Köprüsü'nün 'Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı' olarak gösterildiğini özelliği gösterdiğini, 2 bin 863 sayılı yasanın tespit ve tescil ile ilgili 7'nci maddesi uyarınca tecil edildiğini ve birinci grup yapı olarak belirlenmesine karar verildiğini anlattı. Arkeolog Oruç, şunları söyledi:

"İbn-i Cübeyr'in, 1184 tarihinde Nusaybin'e uğradığını, Eyyubiler tarafından yaptırıldığı bilinen Bağdat Köprüsü'nden söz etmektedir. Bağdat Köprüsü, bir kısmı birinci derece arkeolojik sit alanı olan Nisibis Höyük sınırları içerisinde yer almaktadır. Askeri alan içerisinde kalan Bağdat Köprüsü gün geçtikçe tahrip edilmektedir. Bu köprü birkaç yıla kadar sağlam bir şekilde günümüze kadar gelebilmişken son yıllarda tel örgüler örülmüş, direkler dikilmiş ve doğu kısmında Çağçağ Suyu'nun geçtiği 3 ve 4'üncü kemer gözleri tamamıyla tahrip edilmiş yerine betonarme gözler diktirilerek köprü yolunu da betonla kaplanmıştır. En kötüsü; son günlerde Türkiye -Suriye sınırı arasına yapılan istinat duvarı köprünün memba yönünde, sağ tarafında yer alan 3 tane gözü üzerinde 50 santim kazılmış, üzerine de 1 metre 20 santimlik bir duvar örülmüştür." - Nusaybinmardin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ayşe Gökkan Türkiye Suriye Bağdat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title