Haberler

BDP'li Zenderlioğlu, Çözüm Komisyonunun Çalışmalarını Değerlendirdi

Abone Ol

Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonun çalışmalarıyla ilişkin bilgi veren Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, "Bugün devlet aklının Kürt sorununun bir terör sorunu olmadığını, tarihsel,"...

Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonun çalışmalarıyla ilişkin bilgi veren Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, "Bugün devlet aklının Kürt sorununun bir terör sorunu olmadığını, tarihsel, siyasal ve sosyolojik bir sorundan kaynaklandığını kabul etmiş olması, sürecin sağlıklı ilerleyeceğine dair inancımızı pekiştirmekte" dediToplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonun çalışmalarıyla ilişkin bilgi veren Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, "Bugün devlet aklının Kürt sorununun bir terör sorunu olmadığını, tarihsel, siyasal ve sosyolojik bir sorundan kaynaklandığını kabul etmiş olması, sürecin sağlıklı ilerleyeceğine dair inancımızı pekiştirmekte" dedi.

TBMM'de bir basın toplantısı yapan Zenderlioğlu, Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonun çalışmalarıyla ilişkin bilgi verdi. "Biz BDP olarak, merkezi devlet otoritesinin baskıcı uygulamalarından en fazla zarar görmüş olan yerel yönetimlerin, gerilla kayıp yakınlarının, STK'ların, toplumun diğer tüm kesimlerinin sürece katılması için çalışmalar yürütmekteyiz" diyen Zenderlioğlu, şöyle devam etti:

"Bu bizim sürecin sağlıklı ilerleyeceğine dair inancımızı pekiştirmekte, dün olduğu gibi bugün de barış için demokratik siyasetin gerekliliğini yapma konusunda mücadele etme inancımızı arttırmaktadır.

Ülkemizin içinde bulunduğu bu kritik süreçte AK Parti ve BDP temsilcilerinin yer aldığı komisyonumuza CHP'nin ve MHP'nin de dahil olmasını isterdik. Özellikle CHP'nin olmayışını bir eksiklik olarak kabul etmekle beraber toplumsal barışı inşa etmeye yönelik çabaların sergilendiği tarihi bir dönemeçte CHP'nin bu statükocu tavrını ise halkımızın takdirine sunuyoruz. Belirtmek isteriz ki, CHP'nin yokluğu Meclis iradesinin yansıtılması açısından bir eksiklik değil, toplumsal barışın ve demokrasinin inşa edilmesi açısından hatalı bir yaklaşımdır.

Komisyon çalışmasını başından beri Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için Meclis iradesinin devreye girdiği önemli bir tarihsel eşik ve bir mekanizma olarak görüyoruz. Tarihi bir misyonu olan komisyonun toplumsal barış sürecinin devamını sağlayacak mekanizmaların ortaya konması, demokratikleşme süreçlerinin işletilmesi için yasal zeminler oluşturması ve Meclisin süreç üzerindeki belirleyici yasal iradesinin ve aktif katılımının devamı açısından önemli görevler üstlenmesi çözüm sürecinin ruhunun gereği, halkımızın temel beklentisidir.

Yürüyen barış görüşmeleri ve çözüm arayışları sırasında yaşanabilecek sorunlara aktif müdahale mekanizmalarının işletilmesi, hem de barışın yol haritası için somut öneriler ve adımlar atılması komisyonun net görevidir. Bu bağlamda toplumsal barışın ve uzlaşmanın sağlanabilmesi için barış komisyonu tarihi misyonunun ve görevinin farkına varmalı ve bu yönde çalışmalar gerçekleştirmelidir."

Komisyon çalışmalarının, yasal süreyi zorlayacak şekilde devam etmesinin ve yeni komisyonların kurulmasının gerekliliğine dikkat çeken Zenderlioğlu, "Bugün devlet aklının Kürt sorununun bir terör sorunu olmadığını, tarihsel, siyasal ve sosyolojik bir sorundan kaynaklandığını kabul etmiş olması sürecin sağlıklı ilerleyeceğine dair inancımızı pekiştirmekte, dün olduğu gibi bugün de barış için demokratik siyasetin gerekliliğini yapma konusunda mücadele etme inancımızı arttırmaktadır" dedi.

Zenderlioğlu, şöyle devam etti:

"Komisyon bugüne değin çalışmalarında açığa çıktığı şekli ile Hakikatleri Araştırma ve Geçmiş ile Yüzleşme Komisyonu'nun kurulması, Kürt sorununun bir eşit yurttaşlık ve hak gaspı sorunu olduğu yönündeki çalışmalar gelecek için mutlu olmamızı sağlayan gelişmeleri işaret etmektedir. Bu yönlü çalışmaların komisyon bünyesinde çeşitlenerek sürdürülmesi bizler açısından toplumsal barışın inşası ile yakından ilişkilidir.

Ayrıca yine komisyon çalışmalarında açığa çıkan tarihsel gerçekliklerin ve gizli her türlü belgelerin ortaya konmasına yönelik iradeye tüm kurumların saygı göstermesi ve bir gereklilik olarak her türlü katkıyı sağlaması kaçınılmaz bir görevdir. Tüm bunlardan hareketle, tüm kurum ve kişileri barış sürecine katkı sağlamak amacıyla komisyonun çalışmalarına destek vermeye davet ediyoruz." - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Hüsamettin Zenderlioğlu Bitlis Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title