Bdp: Soykırım Zihniyeti Maraş, Çorum, Sivas, Roboski Katliamlarını Gerçekleştirdi
BDP 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirirken, "Bu soykırımın acısı, bir asırdan bu yana gerek kardeş halkların gerekse de uluslararası toplumun vicdanlarında derin yaralar oluşturarak günümüzde de sürmektedir.
BDP 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirirken, "Bu soykırımın acısı, bir asırdan bu yana gerek kardeş halkların gerekse de uluslararası toplumun vicdanlarında derin yaralar oluşturarak günümüzde de sürmektedir. İttihat ve Terakki Fırkası tarihe karışsa da temsil ettiği zihniyet Dersim, Ağrı, Maraş, Çorum, Sivas ve Roboski katliamlarını gerçekleştirmiştir" açıklamasında bulundu.
BDP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, "bugünün insanlık tarihinin en büyük trajedilerinden biri olan 1915 Ermeni soykırımının anıldığı gün" olduğunu belirterek, "Bundan tam 99 yıl önce, 24 Nisan 1915'te, 20. yüzyılın en büyük soykırımlarından biri, Ermeni aydınlarının sürgün edilmesiyle başladı. Ermeni halkı dönemin İttihat ve Terakki Hükümetinin karanlık politikaları nedeniyle büyük acılar yaşadı, Anadolu ve Mezopotamya halklarından, yurdundan koparıldı" denildi.
"Bu soykırımın acısı, bir asırdan bu yana gerek kardeş halkların gerekse de uluslararası toplumun vicdanlarında derin yaralar oluşturarak günümüzde de sürmektedir" denilen açıklamada şöyle devam edildi:
"Soykırımın travma ve acıları, toplumsal hafızalardaki yerini korumaktadır, çünkü Türkiye, devleti ve halklarıyla 20. yüzyılın bu en büyük soykırımlarından biriyle yüzleşmemiş, kendi tarihiyle hesaplaşmamış, soykırım gerçeğini kabul ederek Ermeni halkından özür dilememiştir. Unutulmamalıdır ki tarihle yüzleşme ve hesaplaşma, aynı zamanda acıların bir daha yaşanmamasının da teminatı olacaktır.
Yüzleşilmeyen, hesaplaşılmayan tarihin sonuçları ağır olmuştur. Aydınlatılmamış her olay yenilerine zemin hazırlamış, 1915'te yaşananları diğer olaylar izlemiştir. İttihat ve Terakki Fırkası tarihe karışsa da temsil ettiği zihniyet Dersim, Ağrı, Maraş, Çorum, Sivas ve Roboski katliamlarını gerçekleştirmiştir. Bunlar, geçmişiyle yüzleşmekten, halklara hesap vermekten kaçınan bir resmi ideoloji ve devlet yapısının sonuçlarıdır.
Her ne kadar halkların demokratik mücadelesi devletin tekçi-milliyetçi zihniyetine müdahale etmiş olsa da, bugün de farklı kimlik, kültür ve inançlara yönelik tehditler devam etmektedir. Ancak Türkiye halklarının, gelişen demokratik çözüm sürecinde bir kere daha görülen barış, kardeşlik ve özgürlük temelindeki ortak iradesi, benzeri olayların yaşanamayacağının umut ifadesidir."
"Gelecek açısından, huzurunu bulabilmek açısından Ermeni soykırımı ile yüzleşmenin, hesaplaşmanın önemli" olduğu savunulan açıklamada, "Acılı bir tarihle ortak gelecek inşa edilemez. Türkiye devletini İttihat ve Terakki hükümetinin işlediği insanlık suçlarıyla yüzleşerek bu zihniyetle hesaplaşmaya ve büyük acılar yaşayan Ermeni halkından özür dilemeye çağırıyor, yeni acılar yaşanmaması umuduyla Ermeni Soykırımı kurbanlarını saygıyla anıyoruz" denilerek tamamlandı.