Behçet Necatigil, Doğumunun 100. Yılında Akademisyenler Tarafından Anıldı
Ünlü edebiyatçı Behçet Necatigil, "Doğumunun 100. Yılında Behçet Necatigil" adlı sempozyumla akademisyenler ve öğrenciler tarafından anıldı.
Ünlü edebiyatçı Behçet Necatigil, "Doğumunun 100. Yılında Behçet Necatigil" adlı sempozyumla akademisyenler ve öğrenciler tarafından anıldı.
Sempozyum, Küçükçekmece Belediyesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından organize edildi. Küçükçekmece Belediyesi'nin ev sahipliğinde ve Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen açılış sempozyumunda ünlü edebiyatçı Behçet Necatigil'i sanatsal kişiliği, eserleri, çevirmenliği ve oyun yazarlığı konuşmacılar tarafından ele alındı. İki gün boyunca üç farklı mekanda gerçekleşecek olan sempozyumda Necatigil'in şiiri, çeviri anlayışı ve radyo oyunları; akademisyenler, eleştirmenler, şair ve çevirmenler tarafından 7 oturumda etraflıca konuşulacak.
"BU TARZ ETKİNLİKLERE GENÇLERİN DE KATILIM SAĞLAMASINI İSTİYORUZ"
FSM Vakıf Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Akay, "Bizler özellikle edebiyatla kopuk bir zaman diliminde yaşadığımız için herkesin yakından tanıması gereken, eserleriyle ve hayatlarıyla herkese model oluşturabilecek değerli şairleri gençlere tanıtmak istiyoruz. Her ne kadar akademik olarak anmalar ve değerlendirmeler yapsak da bu tarz faaliyetlere gençlerin de katılım sağlamasını istiyoruz. Necatigil de zaten hitap ettiği seviyeler bakımından böyle bir etkinliği hak eden bir isimdir" dedi.
Günümüz gençlerinin edebiyata yaklaşımından da bahseden Hasan Akay, "Aslında sadece geçlere değil onlara yol gösterenlerin de edebiyata nasıl yaklaştıklarına bakmak lazım. Günümüz teknolojik gelişmelerle birlikte ortaya çıkan kitle iletişim araçları gençlerimizin kafasını çok fazla meşgul eder hale geldi. Aslında gelişen bu modellerle gençler, hem edebiyata hem de öğretim hayatlarına katabildikleri birçok da avantaj elde ettiler. Fakat yine de edebiyata ilgi istediğimiz boyutta değil. O yüzden özellikle gençlere hitap edebilmek adına onlara ulaşmamızı sağlayacak olan araçları kullanmamız gerekiyor. Çünkü artık o ekranlardan başlarını kaldırıp hayata karışmaları lazım. Necatigil de hayatı çok güzel anlatan bir sanatçı olarak aramızda bir köprü olarak yer alabileceğini düşündük. Bu sayede eskiye nazaran günden güne artan edebiyat konumunu daha üst seviyelere çıkarma şansımız olur" ifadelerinde bulundu.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE FARKLI BİR ESER; KARELER VE AKLAR
"Bütün kitapları hakkında aşağı yukarı bir şeyler yazılıp çizilse de Kareler ve Aklar eserinin yeterince değer görmediğini düşünerek ben de Necatigil için bu eserine vurgu yapmak istedim" diyen Akay, aynı zamanda eserle ilgili dönemin diğer eserlerine kıyasla çok farklı olduğuna dikkat çekti. Akay, "'Kareler ve Aklar' kitabında okuyucunun da katılım sağlayabildiği bölümler var ki bu özellik Cumhuriyet Döneminde önümüze çıkmamış bir özelliktir. Metni kendilerinin de katılabileceği bir şekilde anlamlandırabilmelerine izin veriyor. Çok hoşgörülü bir uygulama yapmış. Hatta bu kadar güzel bir eser üzerine ben de 'Kare-Deniz' adında bir çalışma yaptım. Kesinlikle değerlendirilmesi gereken ve bir ilke imza attığını düşündüğüm bu eserinin de bilinmesi gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuşarak hayatın zorluklarına karşı bazı güzellikleri görmek amaçlı Behçet Necatigil'in okunması gerektiğine dair tavsiyelerde bulundu. - İSTANBUL