Haberler

Bekir Sami Nalbantoğlu: "BENCE Endüstri 4.0 Bir Devrim Değil"

Güncelleme:
Abone Ol

MÜSİAD Bursa Şubesi tarafından aylık periyotlar halinde düzenlenen 'Müstakil Düşünceler Konferansı'nın Kasım ayı toplantısında Endüstri 4.0 ve Turquality 4.0 konuları ele alındı.

MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Sami Nalbantoğlu ile PROGROUP Uluslararası Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Salim Çam'ın bilgi paylaşımı yaptığı toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gürses, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşma noktasında Endüstri 4.0'ı ıskalamaması gerektiğinin altını çizdi. Gürses, "Türkiye'nin teknolojiyi ithal ederken, yüksek katma değerle birlikte ihraç eden ülkeler arasına girebilmesi için Endüstri 4.0'ın büyük önem arz ettiğini söyleyebiliriz" dedi.

Firmalar adapte olabilir…

MÜSİAD Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programda Türkiye'de sanayi sektörünün hızla geliştiğini de dile getiren Mustafa Gürses, "Endüstri 4.0 ile kendileri arasında iletişim kuran makineler, yapay zekalı robotlar hayatımıza girmiş olacak. Ben son dönemde artan Ar-Ge teşviklerinin de katkısıyla teknoloji altyapılarını geliştiren firmalarımızın bu yeniliğe kısa sürede adapte olabileceğini düşünüyorum. Bu konunun firmalara aktarılması ve hızlı aksiyon alınabilmesi noktasında STK'lara önemli görevler düşüyor" şeklinde konuştu. Gürses, "Ülkemizin kısa, orta ve uzun vadeli ekonomik hedeflerini yakalaması için katma değeri yüksek ürün üretimine ağırlık vermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Devrim değil…

Programda katılımcılara Endüstri 4.0 hakkında bilgiler veren Bekir Sami Nalbantoğlu da, "Bana göre Endüstri 4.0 bir devrim olarak nitelendirilemez. Çünkü bu sistem aslında bizim elimizde olan imkânların optimize edilmesidir. Ancak devrim olmaması Endüstri 4.0'ın önemini azaltmaz" diye konuştu.

"Makine ve insan ilişkileri yeniden tanımlanacak"

Endüstri 4.0 modelinin hayatımıza girmesiyle bir takım değişiklikler yaşanacağını da belirten Nalbantoğlu, "Endüstri 4.0 ile üretim paradigması, istihdam modelleri, ödeme sistemleri, ürünler, üretim modelleri gibi birçok konuda değişiklikler olacak. Kurumlar ve bireyler, makineler ve insanlar arasındaki ilişkiler yeniden tanımlanacak" dedi. Endüstri 4.0'ın bazı tehditleri de beraberinde getireceğini savunan Bekir Sami Nalbantoğlu, "Sanayi 4.0'la birlikte veri güvenliği problemleri, özel işletme verilerinin güvenliği, sistem sürekliliği, istihdam gibi konularda bazı sıkıntılar yaşanabilir çünkü üretim sürecinde daha az insan müdahalesi olabilecek. Dolayısıyla uzun süreli kesintilere sebep olabilecek teknik problemlerden kaçınmak zorlaşacak" ifadelerini kullandı.

Turquality 4.0…

Endüstri 4.0'ın ancak Turquality 4.0 yönetim modeli ile gelişebileceğini söyleyen Salim Çam ise, "Turquality 4.0 yönetiminde bahsedilen markalaşma; vaat ve güven arasındaki tüm proseslerin mükemmel hale getirilmesidir. Bu çerçevede müşteriye istediği zamanda, istediği kalitede ve istediği fiyatta ürün ve hizmetlerin sunulması söz konusu olacaktır. Turquality 4.0'da bir diğer yönetim anlayışı, değer zinciri iş modelidir. Bu zincir; esas faaliyet yetkinliği, destek faaliyet yetkinliği, dijital sinir sistemleri ve performans olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır" şeklinde konuştu.

MÜSİAD üyesi iş adamlarının yoğun katılımıyla gerçekleştirilen program Başkan Mustafa Gürses'in konuşmacılara plaket takdim etmesi ile son buldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Gürses Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title