Haberler

Beklenen İstanbul depreminde en riskli ilçelerin belediye başkanları hazırlık çalışmalarını anlattı

Güncelleme:
Abone Ol

İBB tarafından olası İstanbul depreminde en fazla yıkımın yaşanacağı ilk 3 ilçe olarak tespit edilen Zeytinburnu, Küçükçekmece ve Fatih'in belediye başkanları konuştu. Depreme hazır olmadıklarını, hazırlıkları kısa sürede tamamlamak için çalıştıklarını anlatan başkanlar, sürecin devlet, yerel yönetimler ve vatandaşlarla çözülebileceğini vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası İstanbul depremi öncesi şehrin en riskli ilçelerini belirledi. Buna göre, depremde en çok hasar görecek ilçeler; Zeytinburnu, Küçükçekmece ve Fatih. DHA, 3 ilçenin belediye başkanları ile deprem hazırlıklarını konuştu.

"286 ADET REZERV KONUT İNŞAATIMIZ DEVAM EDİYOR"

Zeytinburnu'nda 286 adet rezerv konut inşaatının devam ettiğini söyleyen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, "Zeytinburnu Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden bu yana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi'yle (TOKİ) birlikte başlattığımız kentsel dönüşüm çalışmalarımız var. Zeytinburnu Merkezefendi mahallemizde de bir konsept proje çalışmalarımız devam ediyor. Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mız tarafından Zeytinburnu'nda 286 adet rezerv konut inşaatı devam ediyor" dedi.

"BİR AN ÖNCE RİSKLİ YAPILARI DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRMEMİZ LAZIM"

Şu an Zeytinburnu'nda toplam 1161 konut 164 iş yeriyle ilgili kentsel dönüşüm sürecinin devam ettiğini anlatan Başkan Arısoy, şunları kaydetti:

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yayınlandığı raporda da yer aldığı gibi Zeytinburnu riskli ilçelerimiz arasında yer alıyor. Zeytinburnu'nda yaşayan vatandaşlarımız da bunun farkında ama kentsel dönüşümle ilgili yapılması gereken çalışmalar var. Bizler de riskli bulunan binaların maliklerine yapmaları gereken hususları hatırlatan tebligatlar gönderiyoruz. Zeytinburnu ilçemizin imar planı, ada bazlı kentsel dönüşümü teşvik eden bir plan. Biz elimizden geldiği kadar bütün hemşehrilerimize kentsel dönüşüm konusundaki haklarını hatırlatıyoruz. Hemşehrilerimden ricam ise binalarının riskli olup olmadığını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın belirlediği lisanslı kuruluşlar aracılıyla tespit ettirmeleridir. Tespit sonrası konu ilçe belediyesi olarak bize geliyor. Bizler de gereğini yapıyoruz. Bir an önce riskli yapıları depreme dayanıklı hale getirmemiz lazım. Bizler başlattığımız projeleri tamamlayıp elimizden gelenin en iyisini yapmak için buradayız."

"KÜÇÜKÇEKMECE'NİN TOMOGRAFİSİNİ ÇEKTİK"

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi de "Küçükçekmece 800 bin insanın yaşadığı bir ilçe. Bizler öncelikle ilçemizin tomografisini çekmeye çalışıyoruz. Yeni kurmuş olduğumuz ekiplerimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Silivri'de gerçekleşen 5.7'lik deprem sonrası işin ciddiyetini anladık. Deprem olsun olmasın hazırlıklarımıza başladık. Çalışmalarımıza öncelikle ilçemizdeki bütün binaları tespit ederek başladık. Sonrasında bunları üç kategoriye ayırdık. Birincisi riskli bina; bir deprem olmasa da çökebilecek binalar. İkincisi; yıkım riski olmayan ama bir depremde kendisi hasarlı, yaşlı ya da üretim hatası olduğu için çökebilecek binalar. Üçüncüsü ise; gözle görülür hasarı olmayan ama 40 yıllık binalar" diye konuştu.

"CANIMI BİLE FEDA ETSEM İŞİN ALTINDAN KALKAMAM"

Küçükçekmece'de 337 bin 155 tane konut olduğunu belirten Başkan Çebi, "Bizler depreme dayanıklı binalar yapmak için öncelikle devlet, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri ve vatandaşlar olarak binalarımızı ortaklaşa yenilememiz gerekir. Yeni yapılan binaları da deprem yönetmeliğine dayandıracak bir şekilde yeniden yapmamız gerekir. Küçükçekmece'de 41 bin 410 tane bina var. Bu binalarda ise 337 bin 155 tane konut var. Bu devasa bir rakamdır. Küçükçekmece Belediye Başkanı olarak bu işe canımı bile feda etsem işin altından kalkamam. Hiçbir belediye kalkamaz" ifadelerini kullandı.

"TEK TEK HERKESE BİNANIZI YENİLETİN DİYECEĞİM"

Başkan Çebi sözlerine şöyle devam etti: "Küçükçekmece'de insanların binalarını yenilemeleri için ısrarla üzerine gideceğim. Onların binalarını bir daha kontrol ettireceğim. İnsanlara teker teker anlatacağım. Binanınız durumu bu şekilde, yenilenmesi gerekiyor, gelin yasalardan yararlanın diyeceğim."

"48 AĞIR HASARLI BİNANIN 28'İNİ YIKTIK"

Küçükçekmece'de 48 ağır hasarlı bina tespit edildiğini söyleyen Başkan Çebi, "Silivri depremi sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Küçükçekmece'de tespitler yaptı. İlçemizde 48 bina ağır hasarlı olarak tespit edildi. Bizler de 48 binadan 28 tanesini boşalttık ve yıktık. Ancak burası İstanbul, bir binayı boşaltmanın ne kadar zor olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor. Vatandaşlarımızı da anlıyoruz. Devlet, kira yardımı, taşınma yardımı yapıyor. Yıkılması gereken birkaç binamız kaldı. Ama bunlar dışında 125 tane daha tespit etmiş olduğumuz 1999 depreminde yara almış, yenilenmesi gereken binamız var" diye konuştu.

"FATİH'TEKİ BİNALARIN YÜZDE 91'İ 1999 YILI ÖNCESİ YAPILMIŞ BİNALARDIR"

Fatih'teki binaların yüzde 91'inin 1999 yılı öncesi yapılmış binalar olduğunu vurgulayan Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, "Bu nedenle Fatih riskli bir ilçedir. Fatih'te evlerini yenilemek isteyen vatandaşlarımız evlerini yenileyemiyordu. Çünkü elimizdeki mevcut planlar uygun değildi. Bizler bir yıldır uğraşıyoruz. Neticede Fatih'te yaşayan insanların evlerinin yenilemelerindeki yasal engelleri kaldırdık" dedi.

"HERKESİN FEDAKARLIĞIYLA ÇÖZÜLEBİLECEK BİR SÜREÇ"

Kendisi için sihirli kelimenin 'fedakarlık' olduğunu kaydeden Başkan Turan, "Kentsel dönüşüm süreci dünyada milli geliri yüksek olan ülkelerde uzun vadeli bir süreç. Bu sürecin birkaç bileşeni var. Bu işin merkezi hükümet, yerel yöneticiler bir de vatandaş boyutu var. Dolasıyla deprem sorunu herkesin fedakarlığıyla çözülebilecek bir süreç. Vatandaşlarımızda bazen şöyle bir algı oluşuyor; 'Benim 100 metrekarelik bir evim var. Evim yıkılsın. 100 metre yapılsın ama ben hiçbir şey ödemeyeyim.' Gönül ebetteki bunu ister. Ama çok daha iyi ekonomisi olan ülkeler bile bunu başaramaz. Bizlerin eksiği ise Fatih gibi eski yapı stoku bulunan ilçelerde her şeyi yapıp bunu başarmak zorundayız. Benim için sihirli cümle ise hepimizin fedakarlık yapmasıdır" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Küçükçekmece İstanbul Fatih DHA Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

metin:

Bu Hazırlığı yirmi sene evvel yapıcaktınız canım artık geç

Yanıtla02
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title