Belçika'da Genel ve Bölgesel Seçimler
Flaman bölgesinin bağımsızlığını savunan Bart De Wever liderliğindeki N VA partisi oylarını artırdı.
Belçika'da, Avrupa Parlamentosu seçimleriyle birleştirilen genel ve bölgesel seçimler, Flaman bölgesinin bağımsızlığını savunan Bart de Wever liderliğindeki Yeni Flaman İttifakı'nın (N-VA) adeta oy patlamasına sahne oldu.
Federe yapılı Belçika'da nüfusun yüzde 60'ını barındıran Flaman bölgesinde, sandıkların yüzde 84'ünün açıldığı saatlerde, yüzde 33,2 ile her 3 kişiden birinin oyunu alan N-VA, 150 üyeli federal parlamentoda 34 koltuk kazandı. N-VA, 2010 yılında yapılan bir önceki seçimlerde yüzde 28 oyla federal parlamentoda 27 koltuk elde etmişti.
Mevcut Başbakan Elio Di Rupo önderliğindeki Valon Sosyalistler (PS), Fransızca konuşan Valon bölgesinde bir önceki seçime göre 7 puan oy kaybederek yüzde 28,6 ile, yüzde 27,4'e yükselen Liberalleri (MR) az farkla geride bırakarak ilk sırayı korudu fakat PS'in federal parlamentodaki koltuk sayısı 26'dan 23'e indi.
Federal parlamentoda Flaman ve Valon kesiminden Sosyalist, Hristiyan Deokrat ve Liberal partilerin oluşturduğu mevcut koalisyonun milletvekili sayısı 98'e gerilese de çoğunluğu temsil etmeyi sürdürdü.
Fakat federe yapılı Belçika'nın Flaman bölge parlamentosunda toplam 124 koltuktan 43'ünü elde eden N-VA, mevcut siyasi dengeleri sarstı.
Koalisyon ortakları Flaman bölge parlamentosunda toplam 65 koltuk kazanarak kıl payı da olsa çoğunluğu elde etti. Flaman kesiminde N-VA'nın öncülüğünde bir bölge hükümeti kurulması halinde bu durumun federal hükümet pazarlıklarını da etkilemesi bekleniyor.
Başbakan Di Rupo, seçimlerin ardından yaptığı açıklamada, federal parlamentoda hala en büyük gücün, N-VA'nın kazandığı 34 koltuğa karşı 36 koltuğu bulunan sosyalist ailesi (Valon ve Flaman Sosyalistler) olduğunu belirterek, geri çekilmeyeceğinin sinyalini verdi.
N-VA lideri Bart de Wever ise öncelikli hedefinin güçlü bir Flaman bölge hükümeti kurmak olduğunu ve burada alacağı neticeye göre federal hükümeti şekillendirmeye çalışacağını belirtti.
Bağımsızlık yanlısı N-VA, 2010 yılındaki genel seçimlerden birinci parti çıkmasına rağmen koalisyon pazarlıklarına girmek istemeyince ağır bir siyasi kriz yaşanmış ve ülke 541 gün hükümetsiz kalmıştı.
Flemenkçe ve Fransızca'ya ilaveten 80 bin kişilik otonom Alman toplumu nedeniyle Almanca'nın da resmi dil olduğu Belçika'da, bölgeler arasında yaşanan dil ve gelir paylaşımı eksenli anlaşmazlıklar hemen her seçim sonrasında siyasi krizlere neden oluyor. Belçika'da hükümetsiz kalma süresi 2007 yılında 194 gün, 1988 seçimlerinin ardından 148 gün, 1979 seçimlerinin ardından 107 gün ve 1992 seçimlerinde 102 gün olmuştu.
-6 Türk kökenli federal milletvekili-
Seçimlerde farklı partilerden 6 Türk kökenli siyasetçi federal milletvekili seçilmeyi başardı. 2010 seçimlerinde bu sayı 3'tü.
Flaman Yeşiller'in (Groen) Anvers listebaşı Meryem Almacı, N-VA Anvers listesinin ikinci sırasındaki Zuhal Demir ve Valon Sosyalistlerin Hainaut listesinin ikinci sırasındaki Özlem Özen, Hristiyan Demokratların Doğu Flaman dördüncü sıra adayı Veli Yüksel, Sosyalistlerin Doğu Flaman üçüncü sıra adayı Fatma Pehlivan ve Sosyalistlerin Brüksel ikinci sıra adayı Emir Kır, federal parlamentoya seçilen Türk kökenliler oldu.
Bölge parlamentolarına da önemli sayıda Türk adayın girmesi bekleniyor. Brüksel'de ve bazı Valon seçim merkezlerinde yoğun olarak kullanılan elektronik oylama sisteminde hatalar tespit edilince ertelenen oy sayımına bugün devam edilecek. - Brüksel