Haberler

    Belediye Başkanı Roidl: 'Aşırı Sağcı İnsanları ve Onların Görüşlerini Burada İstemiyoruz'

    Abone Ol

    ALMANYA'nın Schwandorf şehrinde 17 Aralık 1988'de ırkçı Josef S.'nin kundakladığı evde hayatını kaybeden Fatma-Osman Can çifti ve oğulları Mehmet Can ile Alman komşuları Jürgen Hübener, Schwandorf Belediyesinin düzenlediği iki ayrı törenle anıldı.

    ALMANYA'nın Schwandorf şehrinde 17 Aralık 1988'de ırkçı Josef S.'nin kundakladığı evde hayatını kaybeden Fatma- Osman Can çifti ve oğulları Mehmet Can ile Alman komşuları Jürgen Hübener, Schwandorf Belediyesinin düzenlediği iki ayrı törenle anıldı. Kundaklama sırasında evli ve ayrı bir evde oturduğu için kurtulan Can ailesinin kızı Leyla Kellecioğlu, anma etkinliğine eşi Süleyman Kellecioğlu, çocukları Erkan, Mehmet ve Aysu ile birlikte katıldı. Spitalkirche'de düzenlenen birinci programa, Nürnberg Başkonsolosu Yavuz Kül, Schwandorf Belediye Başkanı Ulrike Roidl, Din Hizmetleri Ataşesi Fuat Gökçebay, DİTİB Eyalet Birliği Kuzey Bayera Bölge Başkanı Hasan Aslan, Federal Meclis milletvekili Marianne Schieder, Aşırı Sağa Karşı Birlik Schwandorf Başkanı Günter Kohl, eski eyalet milletvekili ve eyalet meclisi NSU Cinayetlerini Araştırma Komisyonu Başkanı Franz Schindler, CHP Kuzey Bavyera Birliği Schwandorf Bölge Temsilcileri Aysun Uysal, Olcay Aksu ve Ramazan Tunçer, İYİ Parti Nürnberg Bölge Temsilcisi Hulusi Koçak, DİTİB Schwandorf Başkanı Osman Yıldırım ve Din Görevlisi İbrahim Deniz, Schwandorf Belediye Meclis Üyesi Ferdi Eraslan, Hans Amann, papaz Arne Langbein, Can ailesinin yakınları ile çok sayıda Türk ve Alman katıldı.

    SCHWANDORF, MÖLLN, SOLINGEN...

    Schwandorf katliamının Almanya'da Türklere karşı yapılan ilk ırkçı saldırı olarak tarihe geçtiğini belirten Başkonsolos Yavuz Kül, şöyle konuştu: "Bu çirkin saldırı sadece Schwandorf ile sınırlı kalmamış, Mölln, Solingen ve NSU cinayetleriyle birbiri ardına gelmeye devam etmiştir. Bu durum, aşırı sağ ideolojilerin son dönemde dünya genelinde kaydettiği yükselişin etkisiyle Almanya'daki göçmen kökenlilerde ve özellikle de Türk toplumunda derin endişelere yol açmaktadır. Alman makamlarından bu endişeleri ortadan kaldırıcı önlemler alması ve hoşgörü kültürünü geliştirme konusunda daha fazla gayret göstermesini ümit ediyoruz."

    30 YIL GEÇTİ... HİÇ UNUTMADIK

    Belediye Başkanı Ulrike Roidl de şunları söyledi: "Tam 30 yıl önce oldu bu olay. Habermeier Evi'ne yapılan akıl almaz kundaklanma olayını bizler unutmadık. Özellikle de bu akıl almaz olay sonucu hayatını kaybeden Osman, Fatma ve Mehmet Can ile Jürgen Hübener'i hiç unutmadık. O zamanlar bu 19 yaşındaki aşırı sağcı kundakcının yaşattığı acılarınıza rağmen, Schwandorf ilimizden ayrılmayıp tolerans sahibi Schwandorf halkını tercih ederek burada hayatınızı sürdürmeye karar veren Can ve Hübener ailesine de sonsuz teşekkürler. Schwandorf olarak böyle aşırı sağcı insanları ve onların görüşlerini burada istemiyoruz. Bizim şehrimiz Schwandorf'ta, insanları dışlayanlara ve onlara saygısız davrananlara yer yoktur. Biz hoşgörülü ve açık görüşlü bir şehiriz."

    Dekan Hans Amann, papaz Arne Langbein ve DİTİB Camii İmamı İbrahim Deniz dua okudu.

    ACIMIZ HİÇ DİNMEDİ

    İkinci program ise kundaklanan Habermeier Evi'nin önündeki taş anıt ve evin duvarına çakılı anıt levha önünde yapıldı. Burada hayatını kaybedenlerin anısına çiçek bırakıldı. Kısa bir konuşma yapan Can Ailesinden Leyla Kellecioğlu, yaşadığı acının hiç dinmediğini söyledi. Tören, DİTİB Camiinde verilen yemek ikramı ve yapılan dulalarla son buldu.

    Dört cana kıyan ve o zamanlar 19 yaşında olan Alman Josef S., Amberg Gençlik Mahkemesi'nde 12.5 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve cezasını çektikten sonra serbest kalmıştı.

    SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Osman Can Almanya Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title