Belediye İmkanlarının Sözde PKK Mezarlığına Kullanılmasına İlişkin Dava
Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Fırat Anlı'nın PKK'lı teröristler için Dicle ilçesinde sözde "şehitlik" inşaatında belediyenin imkanlarını kullandığı iddiasıyla açılan davada yargılanmasına başlandı.
Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Fırat Anlı'nın Pkk'lı teröristler için Dicle ilçesinde sözde "şehitlik" inşaatında belediyenin imkanlarını kullandığı iddiasıyla açılan davada yargılanmasına başlandı.
Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Anlı, tutuklu bulunduğu Elazığ T Tipi Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden hazır edilirken, 6'sı tutuklu 21 sanık ise duruşmaya katıldı.
Duruşmada savunma yapan Anlı ve diğer tutuklu sanıklar üzerine isnat edilen suçlamaları kabul etmeyerek, tahliye talebinde bulundu.
Tahliyeye ilişkin talepleri değerlendiren mahkeme, sanık Harun Vural'ın tahliyesine, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
İddianameden
Dicle ilçesinin Kurşunlu köyü mezrasında 2 yıl önce terör örgütü PKK/KCK'nın talimatları doğrultusunda sözde "şehitlik" için çalışma yapıldığı bildirilmişti.
İddianamede, Anlı'nın terör örgütü PKK elebaşılarının telsizden verdikleri talimatlar doğrultusunda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin imkanlarını kullandığı yer almıştı.
İddianamede, "Belediyenin imkanlarıyla inşaat alanında su kuyusu açılması, jeneratör tahsis edilmesi, elektrik enerjisi bağlanması sağlanmıştır. Bu sayede bölgede bulunan silahlı terör örgütü mensuplarının bu alanda barınmasına, inşa edilen mezarlık alanının içerisindeki binaları kullanmalarına, olay sırasında ele geçirilen ve fotoğrafları ile ayrıntılı olarak anlatılan el yapımı patlayıcı hazırlamalarına imkan yaratılmıştır." ifadelerine yer verilmişti.
İddianamede, 21 Temmuz 2014'te Anlı'nın inşaat alanına giderek denetim yaptığı, buna ilişkin görsellerin de bulunduğu kaydedilmişti.
İddianamede, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Fırat Anlı hakkında, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma", "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmek" suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, "terör örgütü propagandası yapmak", "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs", "sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme suçlarına yardım etme" suçlarından da 31,5 yıldan 89 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
50 sanık ise "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak", "devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma" suçlarından yargılanıyor..