'SİLAHLI terör örgüte üye olmak' suçundan tutuklanan Erzurum'un eski Karayazı Belediye Başkanı DBP'li Memet Sait Karabakan hakkında hazırlanan iddianamede, belediyeye ait akaryakıtın teröristlerin ailelerine dağıtıldığı belirtildi.
'SİLAHLI terör örgüte üye olmak' suçundan tutuklanan Erzurum'un eski Karayazı Belediye Başkanı DBP'li Memet Sait Karabakan hakkında hazırlanan iddianamede, belediyeye ait akaryakıtın teröristlerin ailelerine dağıtıldığı belirtildi.
Terör operasyonu kapsamında gözaltına alınıp görevinden alınan Karayazı Belediye Başkanı Memet Sait Karabakan ile Eş Başkan Zeynep Bingöl, 9 Aralık 2016 günü çıkarıldıkları 1'nci Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istenen Memet Sait Karabakan ve Zeynep Bingöl hakkında hazırlanan iddianame, 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Hazırlanan iddianamede, iki sanığın örgütün sözde Anayasası olarak kabul edilen KCK sözleşmesinin 24 ve 25'inci maddelerinde belirtilen 'köy komünü' yapılmasına bağlı olarak adalet, ekonomi, ekoloji, eğitim, yönetim ve kent meclisi komiteleri kurularak, bu komiteler aracılığı ile Kürt kökenli vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile bağlantılarını kopartartılması hedeflendiği belirtildil. Her iki sanığın, terörist cenazelerine katıldığı, sosyal paylaşım hesaplarında örgütün propagandasını yaptıkları ifade edildi.
AKARYAKIT TAKİP ÇİZELGESİ BULUNDU
İddianamede, asıl mesleği avukat olan Memet Sait Karabakan'ın belediyedeki makam odasında yapılan aramada 1'den 6'ya kadar numaralandırılan akaryakıt takip çizelgesi bulundu. Yine iddianameye göre, belediye iş ve hizmetlerinde kullanılmak üzere alınan akaryakıtın PKK/KCK terör örgütü adına göstermiş oldukları eylem ve faaliyetlerinden dolayı tutuklu bulunan örgüt mensuplarının ailelerine dağıtıldığına diukkat çekildi. Akaryakıtın, teröristlerin ailelerinin örgüte bağlılıklarını devam ettirmek, örgütün yanlarında olduğunu hissettirebilmek, devlete karşı cephe almalarına zemin hazırlamak olduğuna dikkat çekildi. Terörist ailelerinin 'değer ailesi' olarak kabul edildiği bildirilen iddianamede, akaryakıt dağıtımının bir başka nedeninin de bu ailelerden yeni katılacak olanlarının örgüte kin ve nefret duymadan katılımlarının sağlanmasının amaçlandığı bildirildi. İddianamede, başkanın makam odasından çıkan adli dosyaların fotokopilerinde, milis/işbirlikçi olan kişiler hakkında itirafların olduğu, Karabakan'ın itirafta bulunan örgüt mensuplarının beyanlarını takip ettiği, deşifre olanların bilgilerini örgüte aktardığı yer aldı.
KÜRTÇE İFADE VERDİ
2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu Zeynep Bingöl hazır bulunurken, Osmaniye 2 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kalan Memet Sait Karabakan ise katılmadı. Tercüman eşliğinde Kürtçe ifade veren Zeynep Bingöl, daha önce hakkında iki davanın açıldığını hatırlattı. Bingöl, "Evimde yapılan aramada ele geçen materyaller Şivan Perver'in şarkılarıdır. Bu şarkılar yasak değildir, devlet tarafından bu kişinin konser vermesi için çağrıldığını biliyorum. Bizim çalışmalarımız tamemen legaldir. İllegal hale getirmek için suç gibi gösterilmeye çalışılmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş dahi özerklik ve daha çok yetki istediğini söylemiştir. Biz böyle bir şey de söylemedik. Söyleseydik büyük bir suç olurdu. Yerel yönetim olarak kanuna göre çalıştık ve hizmet ettik. 57 yaşındayım hep siyasetle uğraştım ve illegal hiç bir şey yapmadım" diye konuştu.
ÇEVİRİ HATASI UYARISI
Tercümanın zaman zaman yanlış çeviri yapması üzerine Zeynep Bingöl'ün düzeltmesi üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Özgür Ercan, "Bak Türkçe daha iyi anlatıyorsun kendini. Hem Türkçe hem Kürtçe konuşabilirsin" dedi. Mahkeme heyeti, Memet Sait Karabakan ile Zeynep Bingöl'ün tutukluluk halinin devamına karar verdi. Heyet, Osmaniye 2 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na müzekkere yazarak bir dahaki duruşmaya Memet Sait Karabakan'ın getirilmesini istedi.