Belediyeye, Balık-ekmekli Protesto
Muğla'nın Ula İlçesi'ne bağlı Akyaka Belediye Meclisi'nin çevreyi kirlettikleri gerekçesiyle Şubat ayında faaliyetlerini durdurduğu 4 balık-ekmek teknesi, Muğla 1'nci İdare Mahkemesi'nin 'kararı bozmasıyla' yeniden hizmete girdi.
Muğla'nın Ula İlçesi'ne bağlı Akyaka Belediye Meclisi'nin çevreyi kirlettikleri gerekçesiyle Şubat ayında faaliyetlerini durdurduğu 4 balık-ekmek teknesi, Muğla 1'nci İdare Mahkemesi'nin 'kararı bozmasıyla' yeniden hizmete girdi. Ancak tekneler, kıyıya yanaşma izinleri olmadığı gerekçesiyle zabıtalarca yeniden mühürlenince, duruma tepki gösteren tekne sahipleri, basın açıklaması yapıp beldedeki yerli ve yabancı turistlere ücretsiz balık- ekmek dağıttı.
Muğla 1'nci İdare Mahkemesi´nin, Belediye Meclisi'nin Ocak ayında almış olduğu kapatma kararını bozduğunu belirten Avukat Ercan Uğur, Akyaka Belediyesi´nin balık- ekmek teknelerini mahkeme kararına rağmen yeniden mühürlediğini iddia etti. Avukat Uğur, "Muğla 1'nci İdare Mahkemesi açtığımız davanın ardından ruhsatlarımızı bize iade etti. Fakat bunun ardından Akyaka Belediyesi, bizden kıyıya yanaşma izni istedi. Biz de Denizcilik Müsteşarlığı'na başvurduk. Müsteşarlık, bize Azmak Kıyısı'nın balıkçı barınağı olduğunu ve bu nedenle kıyıya yanaşma iznine ihtiyaç olmadığını bildirdi. Belediye zabıta ekipleri, bu yazıya rağmen 'Kıyıya yanaşma belgesi' olmadığı için 4 balık- ekmek teknesini mühürledi. Hakkımızı aramaya devam edeceğiz" dedi.
'AKYAKA BELEDİYESİ TASARRUF İÇİN DENİZİ KİRLETİYOR' İDDİASI
Belediyenin gerekçelerinin hukuk dışı olduğunu belirten Avukat Ercan Uğur, "Azmak Deresi kıyısında 4 balık-ekmek teknesi bulunuyor. Diğerleri balıkçı teknesi ve hepsinin elektrik, su ve foseptik bağlantıları kesildi. Teknelerin hiçbiri sintinesini (Gemi işinden sızan sularla makine ve kazan dairelerinden akan yağ yakıtların toplandığı en alt kısım) boşaltmamaktadır. Bu tekneler ya batacak, ya da atık sularını denize bırakacaklar. Bu durumda bir çevre felaketi yaşanacak. Belediyenin gerekçeleri hukuk dışıdır. Buradan 70 aile ekmek parası kazanıyor. İnsanlar borç batağına girdi. Tazminat davası açacağız. Akyaka Belediyesi, elektrikte tasarruf etmek için Arıtma Tesisi'ni kullanmayarak, pisliklerini doğrudan Azmak'a bırakıyor" dedi.
'ART NİYETLİ DEĞİLİZ'
Akyaka'nın CHP'li Belediye Başkanı Ahmet Çalca ise olayın kişisel olmadığını veya art niyetli davranmadıklarını belirterek, "Belediye Meclisi olarak balık- ekmek teknelerinin, kıyıda yemek hizmeti vermesi ve işyeri açma ruhsatlarını, Azmak Denetim Planı, Anıtlar Kurulu ve Kıyı Kenar Bütünleşik Yönetmeliği çerçevesinde iptal ettik. Muğla 1'nci İdare Mahkemesi konuyla ilgili dava açan bir esnafımızın, işyeri açma ruhsatının devam etmesi yönünde karar aldı. Biz de kendisine eksik belgelerini tamamlamasını istedik. Esnafımızdan, denize elverişlilik belgesinin üzerine 'Restoran faaliyeti yapabilir' diye madde ekletmesini ve liman kıyı alanı içerisinde bulunduğu için yanaşma belgesi istedik. Kendisine 10 gün süre verdik. Fakat 10 gün içerisinde eksiklerini gidermedi. Biz de teknesini yeniden mühürlemek durumunda kaldık" dedi.
Cavit AKGÜN- MUĞLA- DHA