Haberler

Bergama Kağıdı 'Parşömen' Yeniden Üretildi

Abone Ol

İzmir'in Bergama İlçesi'nde yaşayan Macit Gönlügür, 2005 yılında Bergama Kültür ve Sanat Vakfı (BERKSAV) başkanlığı yaptığı sırada, üzerine yazı yazmak ve resim yapmak için kullanılan özel hayvan derisi parşömenin yeniden üretilmesini sağladı.

İzmir'in Bergama İlçesi'nde yaşayan Macit Gönlügür, 2005 yılında Bergama Kültür ve Sanat Vakfı (BERKSAV) başkanlığı yaptığı sırada, üzerine yazı yazmak ve resim yapmak için kullanılan özel hayvan derisi parşömenin yeniden üretilmesini sağladı. Anavatanı Bergama olan ve bölge tanıtımına katkıda bulunan parşömen sanatı, ünlülerin ve turistlerin ilgisini çekiyor.

UNESCO Dünya mirasları listesine alınan Bergama'da parşömeni sanat haline getiren Macit Gönlügür, ilgiden oldukça memnun olduğunu belirterek, Mısır kağıdı papirüse alternatif olarak bulunan ve 1500 yıl boyunca kullanılan parşömenin aslına uygun yöntemlerle üretildiğini söyledi. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'in bu değere sahip çıktığını söyleyen Gönlügür, ilçeye gelen konuklara Bergama Belediyesi tarafından parşömenden anı veya teşekkür plaketleri verildiğini anlattı.

BİRÇOK ÜNLÜ ZİYARET ETMİŞ

Şükrüye Tutkun, Hüsnü Şenlendirici, Hüsnü Arkan, futbolcu Semih Kaya, Mustafa Balbay, Serkan Çağrı, Paul Dwyer, Melahat Gülses, Necip Gülses, Cengiz Onural gibi bir çok ünlü ismin kendisini ziyaret ettiğini belirten Gönlügür şunları anlattı:

"En çok gazeteci yazar Soner Yalçın'ın ziyaretinden etkilendim. Soner Yalçın'ın 'Sizi ülkem adına kutluyorum, böyle bir değeri yaşatıyorsunuz' sözleri beni çok duygulandırdı. Ustam 85 yaşındaki İsmail Araç, deriyi geleneksel yöntemlerle işleyerek mistik havayı artırıyor. Bulgaristan ve Yunanistan'dan bazı TV kanalları gelerek parşömen ile ilgili program yaptı."

EN MÜKEMMEL YAZI MALZEMESİ

Parşömeni 'insanlığın kullandığı en mükemmel yazı malzemesi' olarak tanımlayan Gönlügür sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü parşömen yırtılmaması, alev almaması, olağanüstü dayanıklılığı, hat ve tezhip sanatına uygunluğu, üstündeki yazılar okunduğunda gözü yormaması gibi özelliklere sahip. Mısır Kralı, Bergama Kütüphanesi'nin İskenderiye Kütüphanesi'nin gerisinde kalması için Anadolu'ya papirüs ihracatını yasaklamış. Kağıtsız kalan Bergama Kralı II. Eumenes, papirüsün yerini tutabilecek yeni malzeme yapılmasını ve yapanı ödüllendireceğini söylemiş. Bunu duyan Kütüphane Müdürü Krates, oğlak derilerini işleyerek, yazılabilecek hale getirmek suretiyle elde ettiği malzemeyi krala sunmuş. Krates'in yardımcısı İrodikos'un derileri daha ince bölümlere ayırıp istenildiği gibi kullanılacak duruma getirmesiyle çıkan örneğe de Bergama kağıdı 'Charta Pergamena' adı verilmiş. M.Ö. 197- 159 yılları arasına rastlayan ve en iyi kalitede parşömen üretim yöntemleri geliştirilmesine vesile olan bu olaydan sonra, Bergama merkez olmak üzere tüm Ege Denizi çevresindeki elyazması üretimi de katlanarak artmış. M.S. 4'üncü yüzyıla kadar Avrupa, Asya ve Afrika'da papirüs ve parşömen birlikte kullanılmış." - Bergamaizmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Soner Yalçın Bergama İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title