Bernard Soulage "Ab'nin Değerleri Evrenseldir"
Avrupa Birliği (AB) Bölgeler Komitesi Türkiye ile Çalışmalar Grubu'nun 12'nci Çalışma Toplantısı Muğla'da yapıldı.
Avrupa Birliği (AB) Bölgeler Komitesi Türkiye ile Çalışmalar Grubu'nun 12'nci Çalışma Toplantısı Muğla'da yapıldı. Muğla Belediyesi'nin ev sahipliğinde yapılan toplantıda konuşan AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Başkanı Bernard Soulage, AB'nin sadece coğrafi bir bölgeden ibaret olmadığını aynı zamanda evrensel değerler taşıdığını ifade etti.
Muğla Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen AB Bölgeler Komitesi Türkiye ile Çalışmalar Grubu'nun 12'nci Çalışma Toplantısı'na AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Başkanı Bernard Soulage, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) ve Dış Politika Programı Yöneticisi Jonathan Levack, Cumhuriyet Halk Partisi Yerel İdarelerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden konuşmacı olarak katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Muğla Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, AB çalışma grubunu ağırlamaktan büyük onur duyduğunu belirtti. Başkan Gürün, Türk ve AB'li yerel idarelerin genişleme sürecine katkı sağlamasını amaçlayan Bölgeler Komitesi Türkiye ile İlişkiler Çalışma Grubu'nun her yıl Türk belediyelerin işbirliğinde toplantılar yapmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Gürün, şöyle dedi:
"Bu toplantıları karşılıklı olarak bilgi ve fikir alışverişi için çok yararlı bulmaktayız. Türkiye'de baskın bir merkezi idare var. İdarenin, daha çok yetkiyi merkezde toplama eğilimi yerel idareler üzerinde olumsuz etkiler gösteriyor. Yerel idarelerin kuvvetlendirilmesini arzu ediyoruz."
"Türkiye çok önemli bir stratejik noktada bulunuyor. Türk halkında son dönemde, 'Avrupa ülkelerinde kriz var. Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı daha az' görüşü var. Bu görüşü bazı siyasiler de dillendirdi. Ben Türkiye ile AB'nin bu süreçte, özellikle ekonomik konularda birlikte hareket etmesi gerektiğine inanıyorum. Bu toplantıları, her seferinde Türkiye'nin farklı kentlerinde yapmaya çalışıyoruz. Hedefimiz AB konusunda tartışmaları tekrar başlatmak, katılımı sağlamak, dinamikleri harekete geçirmek. Bunun için Türkiye'nin önünde büyük bir şans var. Fransa'da Elysee Sarayı'ndaki değişim bir şans. Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin önünde din ve nüfus gibi unsurların bir engel olduğu şeklinde genel bir kanı var. Bu doğru değil. Türkiye ekonomik anlamda dinamik bir ülke. Türkiye'nin Adem-i merkeziyetçilik konusundaki çalışmaları çok önemli. AB'nin ana ilkesi budur." - Muğla