Berra Bebeğin Yaşam Mücadelesi
Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde yaşayan Arslan çifti, 'Canavan Sendromu' bulunan 18 aylık bebeklerini yaşatabilmenin mücadelesini veriyor.
Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde yaşayan Arslan çifti, 'Canavan Sendromu' bulunan 18 aylık bebeklerini yaşatabilmenin mücadelesini veriyor.
Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde yaşayan 26 yaşındaki Pınar ile 28 yaşındaki Dursun Arslan, kızları Berra'nın 6 aylıkken hareket etmemesinde şüphelenerek doktora götürdüklerini ve yapılan tetkikler sonucu 'Canavan Sendromu' tanısı konulduğunu belirtti. Hastalık teşhisi konulan kişilerin en fazla 10 yaşına kadar yaşayabileceğini öğrenen anne Pınar Arslan yıkıldığını ifade etti. Şuan 18 aylık olan kızlarının rahat bir şekilde yaşaması için ellerinde geldiğini ifade eden Arslan, "Berra 6 aylık olduğunda hiçbir hareketi yoktu. Çocuk doktoru ise hiç tepki vermediğini acilen nörolojinin görmesi gerektiğini söyledi. Bizde hemen Ankara'ya gittik. Oradaki yapılan ultrason ve tetkiklerde 'Canavan' teşhisi konuldu. Berra'nın hastalığının ilerleyici bir hastalık olduğunu ölümcül bir hastalık olduğunu öğrendik. O an hayatımızın bittiği andı. Daha sonra Refleksolojiyi yani Elif hocamızı bulduk. Hayatımızın bittiğini düşündüğümüz bir andan itibaren buraya başladık biz, kendimde bir umutlandırıcı şeyler yaşamaya başladım. Sürekli kendimi Berra yaşayacak demeye başladım. Berra hiç tepki vermiyordu. Ama şuanda elleri kollarını oynatabiliyor. Aileyi tanıyor. Berra şuanda Canavan hastalığına göre iyi, onlardan biraz dışarıda. Sadece yavrumu çok iyi olmasını istiyorum" dedi.
Refleksoloji Uzmanı Elif Çaylı Özgü ise, Canavan hastalarını hareket etmediği için sürekli kabız olduklarını ve Refleksoliji yaparak, yutkunma ve bağırsaklarına uyarı göndererek rahatlamasını sağladıklarını ifade etti.
Canavan hastalığı ilerleyen ve kalıtımsal hastalıktır. Sürekli olarak beyni tahrip etmeye devam eden bu hastalık tıpkı diğer lökodistrofiler gibi vücudun miyelin üretimini durdurup santral sinir sistemindeki beyaz cevher tutulumuna neden olur. Canavan hastalıklı çocukların en temel hayati fonksiyonlarını yerine getirememesine sebep olmaktadır. Yemek yemek, tükürüğünü yutmak gibi en basit eylemleri dahi yapmakta güçlük çekmektedirler. - ZONGULDAK