Besiciler, Zorlu Kış Mesaisine Başladı
Kış mevsiminin çetin geçtiği Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüksek kesimlerin karla kaplı olması nedeniyle hayvanlarını sıcak alanlara getiren besiciler, hayvanlarının ihtiyacını gidermek için sabah erken saatlerde yollara koyuluyor.
Kış mevsiminin çetin geçtiği Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüksek kesimlerin karla kaplı olması nedeniyle hayvanlarını sıcak alanlara getiren besiciler, hayvanlarının ihtiyacını gidermek için sabah erken saatlerde yollara koyuluyor.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde, zorlu kış mevsiminin yaklaşmasıyla besicilikle uğraşan vatandaşlar, hayvanlarının yiyecek, su ve tuz ihtiyaçlarını karşılamak için sabah erken saatlerde yollara düşüyor.
Van'ın Gürpınar ilçesinde de eşeklere yükledikleri saman ve tuzu göl kenarlarına götüren besiciler, özellikle gebe olan hayvanlarının belli bir zamana kadar tuz ihtiyacını gidermenin telaşına düşüyor.
Gürpınar ilçesine bağlı Sakalar Mahallesi'nde besicilik yapan 67 yaşındaki Hasan Güvener, sabah saatlerinde başladıkları yorucu ve zor yolculuğu anlattı.
Haftada bir hayvanların tuz ihtiyacını giderdiklerini belirten Güvener, bölgede kış şartlarının zorluklarına değinerek, şunları söyledi:
"Sonbaharda koyunlarımız gebe olduğu için saman üstünde tuz veriyoruz. Haftanın belli günlerinde koyunlarımızı tuz ihtiyacını gideriyoruz. Kış ayları buralarda çok sert geçer. Ondan dolayı daha kış gelmemiş olsa bile koyunlarımız gebe olduğu için bu şekilde tuzunu veriyoruz. İlkbahar ve yaz sıcak olduğu için koyunlarımızı dağlarda düz ve geniş taşlar üstüne serptiğimiz şekilde tuz ihtiyacını sağlıyoruz. Biz mevsimin bu zamanlarında ise tuz ve samanı eşeklere yükleyerek göl kenarına getiririz. Bu şekilde belli bir zamana kadar hayvanlara gerekli tuzu sağlamış oluyoruz. Eğer bu mevsimde taşlar üstüne tuz vermeye kalkarsak gebe olan koyunlarımız ölü kuzu doğurur ve bizim bütün bir yıllık emeğimiz boşa gitmiş olur." diye konuştu.
Yapılan işin zahmetli olduğunu dile getiren Yunus Güvener de hayvancılık dışında başka işle uğraşamadıklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Ailemin büyükleri hep bu işle uğraşıyorlar. Onlardan gördüğümüz bu işten başka bir iş yok. Mesleğimiz oldu. Çok meşakkatli bir iştir. Bundan yaklaşık 10 gün önce çobanlar hayvanlarımızı güderdi. 6 aylık için tuttuğumuz çobanların mesaisi bitti. Önceden bu işi onlar yapardı. Şimdi ise hayvanlarımızı kendimiz güdüyoruz. Özellikle kış aylarında hayvanları yaklaşık 6 ay ahırlarda besliyoruz. Uğraş gerektiği için yorucudur. İmkanım olsa belki farklı bir iş yapabilirdim ama bu işi seviyorum. Bizde bu iş gelenek haline geldi. 25 yaşındayım kendimi bildim bileli ailem bu işi yapıyor."
"Tuzu, vitamin ve mineral eksikliğini gidermek için veriyorlar"
Besicilerin, vitamin ve mineral eksikliğini gidermek için koyunlarına kaya tuzu verdiğini söyleyen Van Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Doç. Dr. Lokman Aslan, besiciler tarafından belirli zamanlarda koyunlarının sağlıklı olması için tuz verildiğini ifade etti.
Aslan, bu yolla besicilerin koyunların bağışıklık sistemini güçlendirme ve metabolik sıkıntıları ortadan kaldırmak için kaya tuzuna rağbet gösterdiklerini aktardı.