Beşinci Seferde Şans Yüzüne Güldü
Türkiye'nin 7'nci, Akdeniz Üniversitesi'nin (AÜ) 5'inci yüz nakli ameliyatına imza atan AÜ Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, ekip arkadaşları ve AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin katıldığı basın toplantısı düzenledi.
Türkiye'nin 7'nci, Akdeniz Üniversitesi'nin (AÜ) 5'inci yüz nakli ameliyatına imza atan AÜ Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, ekip arkadaşları ve AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin katıldığı basın toplantısı düzenledi. AÜ Hastanesi'nde dün 4 saat süren ameliyatın ardından yüz nakli yapılan Recep Kaya'nın sağlık durumuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ömer Özkan, hastanın durumunun iyi olduğunu söyledi.
40'A YAKIN AMELİYAT OLMUŞ
Recep Kaya'ya kısmi yüz nakli yapıldığını açıklayan Prof. Dr. Özkan, "Bu bizim ilk yaptığımız kısmi yüz nakli. Bundan önceki yüz nakilleri de çok önemliydi. 4 tam yüz naklimiz vardı. Hastalara ihtiyacı olduğu kadar yüz nakletmek gerekiyor. Uzaktan bu hastada çok önemli bir sıkıntı görünmüyordu. Ama yaklaşık 9-10 yıl önce talihsiz bir kaza geçiriyor, bunun sonucunda 40'a yakın ameliyat geçiriyor. Bu hastanın yemek yememe gibi bir problemi ve orta yüzünde ciddi bir eksiklik vardı. Başarılı ameliyatlar olmuş ama hiçbir zaman ideale yakın olamamış" dedi.
BEŞİNCİDE ŞANS GÜLDÜ
Recep Kaya'nın yüz nakli için yaklaşık 1 yıl önce kendilerine başvurduğunu aktaran Prof. Dr. Ömer Özkan, "Kısmi yüz nakli planlamıştık. Sizin bildiğiniz, daha önce yapılamayan bir yüz nakli vardı, renk uyumu nedeniyle. Ama bu hastaya beşincide şans güldü. Beşincide bu ameliyat yapılabildi. Her zaman çıkan donörler uygun olamıyor. Ten uyumu, coğrafi nedeniyle ertelenenler oldu. Beşinci kez bu hastaya donör çıktı. Uzak bir noktadan Türkiye'nin kuzeyi ve batısı olduğu için uzun yolculuktan sonra bu nakli gerçekleştirebildik. Bu bir serüven gibi oldu" diye konuştu.
HİÇBİR SORUN YOK
Yoğun bakımda tedavisi devam eden Recep Kaya'nın sağlık durumunun iyi olduğunu aktaran Prof. Dr. Ömer Özkan, "Hiçbir sorun yok. Hala yoğun bakımda. Uyanık, bizimle temas halinde. Yarın ve yarından sonra yoğun bakımdan çıkarılabilir" dedi.
Uzak bir noktadan donör bulmak ve getirmenin risk yaratıp yaratmadığı sorusu üzerine Prof. Dr. Özkan, şunları söyledi:
"Dün için bir risk yoktu. Ama burada en önemli sorun, uzarsa belli bir saatten sonra o dokunun tutmama riski vardır. Bu hastamız için sorun yok. Ama göz önünde olamayacak uçakta, yolda arıza çıkar buraya gelemezseniz korkusu oluyor. Onun dışında 1-2 saat daha geciksek yine bir şey olmazdı. Ama ne kadar erken olursa iyi. Sadece havaalanına giden karayolunda geciktik."
YURTDIŞINDAN DONÖR BULUNABİLİR
Dünyada 5 yüz nakli yapan bir merkez olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Başka ülkeden Türkiye'ye yüz getirilebilir mi?" sorusuna, "Bulunabilir. Sonuçta Azerbaycan buradan 2 saat. Havayoluyla gidildiğinde sorun yok ama bunların mevzuatının ayarlanması gerekiyor. Bize verilen yetkiler neyse biz onu sonuna kadar kullanıyoruz" karşılığını verdi.
ÖMER ÖZKAN, ALLAH'IN BİR LÜTFU