Haberler

Betam : Tarım Dışı İstihdam Artışı Yavaşladı

Abone Ol

– Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, (Betam) tarım dışı işsizlik oranının Mayıs döneminde yüzde 13.4'te sabit kalmasını tarım dışı istihdam artışının yavaşlamasından kaynaklandığı uyarısında bulundu.

– Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, (Betam) tarım dışı işsizlik oranının Mayıs döneminde yüzde 13.4'te sabit kalmasını tarım dışı istihdam artışının yavaşlamasından kaynaklandığı uyarısında bulundu.

Betam Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ve Araştırma Görevlisi Melike Kökkızıl tarafından hazırlanan "İşsizlik Düşüşünde Duraklama" başlıklı İşgücü Piyasası Görünümü: Ağustos 2017 notu yayınlandı.

Nota göre, mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verilerine göre tarım dışı işsizlik oranı Mayıs döneminde bir önceki döneme kıyasla yüzde 13.4'te sabit kaldı. Notta bu sonucun Nisan dönemine kıyasla Mayıs döneminde tarım dışı istihdam artışının önemli ölçüde yavaşlamasından kaynaklandığı savunuldu.

Betam notuna göre, Bu dönemde inşaat sektörünün önemli ölçüde istihdam kaybederken hizmetlerde yüksek artış gerçekleşti. Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre toplumsal cinsiyet ayrımında ise Ocak döneminden bu yana gerilemekte olan kadın işsizliği düşmeye devam etti. Erkeklerde ise Nisan döneminde başlayan gerileme Mayıs döneminde de gerçekleşti.

Notta, Betam tahmin modelinin tarım dışı işsizlik oranının Haziran 2017 döneminde 0.1 yüzde puan azalarak, yüzde 13.3 seviyesine gerileyeceğini öngörüsünde bulunuldu ve şöyle denildi:

"Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre Mayıs 2017 döneminde Nisan 2017 dönemiyle kıyaslandığında tarım dışı işgücü 31 bin artarak 26 milyon kişi, tarım dışı istihdam ise 27 bin artarak 22.57 milyon kişi olarak kaydedildi.

"Tarım dışı işsiz sayısı da 4 bin kişi artarak 3.49 milyon kişiye çıktı, tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 13.4'te sabit kalmıştır.

"Ocak döneminden itibaren yüksek istihdam artışları sonucu düşmeye başlayan tarım dışı işsizliğin Mayıs döneminde sabit kalmasının başlıca nedeni istihdam artışının önemli ölçüde yavaşlamasıdır.

"Ocak döneminden Nisan dönemine 4 ayda 575 bin artan tarım dışı istihdam (ortalama 144 bin, en düşük artış 119 bin) Nisandan Mayısa istihdam artışı 27 bin ile sınırlı kaldı.

"Mevsimsellikten arındırılmış sektörel istihdam verilerine göre Nisan 2017 döneminde tarım dışı sektörlerde kuvvetli artışlarda yavaşlama görülmekteydi.

"Mayıs 2017 döneminde hizmetlerde kuvvetli istihdam artışı görülmekle birlikte inşaatta kuvvetli istihdam kaybı olduğu görülüyor.

"Bu dönemde istihdam tarımda 17 bin, sanayide 14 bin ve hizmetlerde ise 70 bin kişi arttı. Aynı dönemde inşaatta 58 binlik istihdam kaybı yaşandı." (Tablo) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bahçeşehir Üniversitesi Seyfettin Gürsel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title