Beü'de 'Kadının Toplumsal Konumu' Konuşuldu
AK Parti Genel Başkan Danışmanı Zeynep Karahan Uslu, kadının toplumsal konumunu Bülent Ecevit Üniversitesi’nde anlattı.
AK Parti Genel Başkan Danışmanı Zeynep Karahan Uslu, kadının toplumsal konumunu Bülent Ecevit Üniversitesi'nde anlattı. Uslu, "Kadınların yüzyılı diyebileceğimiz 21'inci yüzyıl gerçeğinin bütün göstergeleriyle gelmekte olduğunu görüyoruz" dedi.
AK Parti Genel Başkan Danışmanı, AR-GE Başkanı ve Eski Milletvekili Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, Bülent Ecevit Üniversitesi'nde 'Siyaset ve Çalışma Hayatında Kadın' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konferansa akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler de katıldı.
Kadın ve erkeğin yaratılışından kaynaklanan fiziksel güç farklılıklarına dikkat çeken Zeynep Karahan Uslu, insanlık tarihinin yaşadığı değişimlerin kadınların lehine olduğuna dikkat çekti.
21'inci yüzyılın kadınların yüzyılı olacağının altını çizen Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, şöyle devam etti:
"Yaratılışımızdan kaynaklanan fiziksel güç farklılıkları var. Bu farklılıklar güçlü olanın diğerine daha rahat bir biçimde hakim olma imkanını beraberinde getirdi. Bütün insanlık tarihine baktığımızda, bütün bu ilişkilerin en köküne baktığımızda bununla karşılaşırız ve güçlü olunduğunda asıl marifet odur ki güçlü olduğunuzda dahil adil olmaktır. İnsanlık tarihinin yaşadığı değişimler, kadınlar lehine aslında. Hayatı ve dünyayı geliştirdi, değiştirdi, dönüştürdü diyebiliriz. Nereden başladı dersek o hikayenin de temel başlangıcı sanayi devrimidir. Sanayi devrimi ile birlikte iş gücüne duyulan, kadın iş gücüne de duyulan ihtiyaç, erkek iş gücünün yetmiyor oluşu, hayatı ve süreklilik adına kadınların istihdamıyla neticelendi. İnsanlık tarihinde ilk defa kitlesel olarak kadınların ekonomik bağımsızlığını kazandığı, buradan da hareketle güç ilişkileri içerisinde yer alabildiği bir dünyanın inşa edilmeye başlandığını görüyoruz. Bugün geldiğimizde gelişen bütün gelecek projeksiyonlara baktığımızda tarihte hiç olmadığı kadar, kadınların yüzyılı diyebileceğimiz bir 21'inci yüzyıl gerçeğinin güldür güldür, bütün göstergeleriyle gelmekte olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Kendimizi gerçekleştirme ihtiyacını tatmin edebildiği bir toplum yapısını, bir dünyanın adım adım inşa olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Ama adım adım inşa oluyor. Elbette biz kadınlar olarak hakikaten bu işi sevdik. Alınan bir mesafe var fakat bu mesafeye rağmen bu sürecin başında olduğunu da ifade etmek gerekiyor. Dünyanın her coğrafyasına bakın. Kadınların her türlü zulmün birincil mağduru olduğu, buna savaşlar, toplumsal çalkantılar. Sebebi hikmeti ne? Neden savaşlarda, neden Suriye'de, Irak'ta önce kadınlar mağdur oluyor. Güç eşitsizliğinden. Bu eşitsizliği istismar eden maalesef bencil insan nefsinden kaynaklanıyor. Ama bütün bunlara rağmen alınan bir mesafe var. Bu mesafede ikili bir yapı görüyorum ben. Bir tarafta tarihsel alışkanlıkların direnci var. İnsanlar bakıyor. Tarih boyunca güç dengesinde daime dünyayı erkekler eliyle yönetmişiz. Kararlar erkekler eliyle alınmış. Hanımlar da ev işleri, çocuk bakımı devamı adına kritik lojistik faktör olarak karşımıza çıkıyor."
Konferans, soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi. - ZONGULDAK