Haberler

Beyaz Kirazın Anavatanı Ereğli'de Üreticiler, Fiyat Düşüklüğünden Şikayetçi -3

Abone Ol

Konya'nın Ereğli İlçesi'nde üretilen beyaz kiraz, özellikle kozmetik, şekerleme, dondurma ve pasta sanayide kullanıldığı için ürünün yüzde 80 fabrikalarda işlenip ihraç ediliyor.

Konya'nın Ereğli İlçesi'nde üretilen beyaz kiraz, özellikle kozmetik, şekerleme, dondurma ve pasta sanayide kullanıldığı için ürünün yüzde 80 fabrikalarda işlenip ihraç ediliyor. Ancak üretici, fabrikaların kilosunu 1.30 kuruştan aldığını ve bu fiyatın maliyetini bile karşılamadığı için, yerel yöneticilerin bu sorunu çözüp bulup, üreticilere sahip çıkmasını istedi. Konya'nın en büyük ilçeleri arasında yer alan ve yaklaşık 150 bin nüfusa sahip Ereğli İlçesi'nde tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomi mevcut. Ereğli, tarım sektöründe ise en çok siyah havuç ve beyaz kirazıyla ün kazanmış şehir. Ereğli'de yıllık 8 ila 10 bin ton beyaz kiraz üretiliyor. Üretilen beyaz kirazın çok az bir kısmı sofraları süslerken büyük bir oranı da ilçede bulunan 2 fabrikada işlenip, ihraç ediliyor. İhraç edilen beyaz kiraz da kozmetik, şekerleme, dondurma ve pasta sanayinde kullanılıyor.

ÜRÜNÜN YÜZDE 80'İ İHRAÇ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ereğli İlçe Müdürü Orhan Soylu, Ereğli, Halkapınar ve Ayrancı bölgesinde yaklaşık 5 bin dekarlık alanda yılda 8 ile 10 bin ton beyaz kiraz üretildiğini belirtti. Beyaz kirazın anavatanın Kafkasya olduğunu ancak Kafkas Türklerinin zamanında Karaman'ın Ayrancı İlçesi'ne göç ettiklerinde bu ürünü üretmeye başladığını hatırlatan Soylu, daha sonra yakın ilçeler olan Ereğli ve Halkapınar'a da kısa sürede yayıldığını belirtti.

Üretilen ürünün yüzde 80'nin fabrikalarda işlenip ihraç edildiğine belirten Soylu, şunları söyledi:

"Beyaz kiraz ilçemizde bulunan iki fabrikada işleniyor. Ardından ihraç ediliyor. Beyaz kiraz, kozmetik, dondurma ve pasta sanayide kullanılıyor. Kükürt dioksit solüsyonunda ya da alkol içerisinde yurt dışında özellikle İtalya, İspanya, İsveç, Bulgaristan gibi ülkelerde ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ülkelerine gönderiliyor. Zaten ilçemizde bulunan iki fabrikada İtalyan sermaye ile ortak bir tesis. Beyaz kirazdan komposto yapılıp, Avrupa ülkelerinde büyük marketlerde çok yüksek fiyatlarda satıldığını biliyoruz. Ancak buradaki üreticilerimiz kilosunu 1.30 kuruştan fabrikalara satabiliyor. Bu noktada çifti fiyatın düşük olması nedeniyle tepki gösteriyor. Bizim hesaplarımıza göre de maliyeti 1.20- 1.30 kuruşa denk geliyor. O yüzden üretici kar etmeden satıyor. Fiyat düşüklüğün nedeni bu yıl 12 bin ton civarında rekolte beklenildiğinden mi, yoksa başka bir neden mi var bilmiyoruz."

ÜRETİCİLER FİYAT DÜŞÜKLÜĞÜNDEN DERTLİ

12 yıl önce öğretmenlikten emekli olduktan sonra beyaz kiraz üretimine başladığını belirten Nebi Mustul, yine öğretmenlikten emekli olan eşi Hacer Mustul ile birlikte bir çocuk büyütür gibi 12 yıl boyunca ağaçları büyütüp ürün vermesi için uğraştıklarını belirtti. Şu an kirazı, kilosunu 1.30 liradan sata bildiklerini belirten Nebi Mustul, şöyle konuştu:

"Alıcı firmalar kendi aralarında anlaşıp, ürünü düşük fiyattan satın alıyor. Çünkü bu ürünün dalında kalmayacağını ve toplanacağını düşünüyor. Bizlerde hem emeğimizin boşa gitmemesi, hem de ağaçların zarar görmemesi için ürünleri topluyoruz. Ancak emeğimizin karşılığını alamıyoruz. 1.30 kuruştan sattığımızda masrafını zor karşılıyoruz ama satmaktan başka çaremiz yok. Bizim bir kooperatifimiz ya da derneğimiz yok. O yüzden haklarımızı savunamıyoruz. O nedende kaymakamımız, belediye başkanımız, ticaret odası ve ziraat odası başkanlarından ricamız, alıcı firmalarla görüşme yapıp üreticileri bu zor durumdan kurtarmalarını istiyoruz. Yoksa Yırca'da zeytin ağaçlarını termik santralciler söktü, burada termik santralcilere gerek kalmadan bizler sökeceğiz. Çünkü başka çaremiz kalmıyor."

Eşi Hacer Mustul da, 12 yıldır bu ağaçları zevkle yetiştirdiklerini ama emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtti. Bir işçinin yevmiyesinin 50 lira olduğunu belirten Mustul, "Biz sadece ilaçlamasına bin lira para harcadık. İşçi yevmiyesi, gübresi, çapası, ilaçlamasını hesapladığınızda 1.30 lira olan alım fiyatı bu masrafları karşılamıyor. Ankara'da oturanlara, saraylarda oturanlara buradan sesleniyorum. Oradan televizyonlara çıkıp biz, emekliye, çiftçiye şunu yaptık, bunu yaptık diyorlar ama hiç bir şey yapmıyorlar. Konuşmaya gelince konuşuyorlar ama icraatta yok. Biz şu an bu ürünü ağaçtan toplamak istemiyoruz ama hem en azından yaptığımız masrafı karşılamak hem de ağacın zarar görmemesi için topluyoruz. Bu sorunumuza çare bulunsun."diye konuştu. Beyaz kiraz üreticiliği yapan emekli öğretmen Ahmet Sarıca da, "Beyaz kirazın anavatanı Ereğli'dir. Ancak kiraz bu yıl para etmiyor. Dalında kalmasın diye topluyoruz. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Yetkilerin bu sorunumuza çözüm bulmasını istiyoruz."dedi. Kiraz toplayan işçilerden Serpil İrvan da, üreticilerin para kazanmadığını belirterek, "Bizler üreticiler sayesinde evimize ekmek götürüyoruz. Ancak onlar para kazanmadığı için acaba yevmiyelerimizi verebilecekler mi diye düşünüyoruz. Onlar ne kadar kazanırsa bizlerde o kadar iyi kazanırız. Atatürk, 'Köylü, milletin efendisidir' diyor ama şu an köylüyü yolda gören selam vermiyor."dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Orhan Soylu Halkapınar Ereğli Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title