Haberler

Beylik Hanı Küllerinden Doğdu

Güncelleme:
Abone Ol

İnegöl'de 2013 yılında çıkan yangında tamamen kül olan ve sadece doğu - batı beden duvarları ayakta kalan Cafer Paşa Hanı (Beylik Hanı), Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan restorasyonun ardından özgün kimliğiyle yeniden hizmete açıldı.

Halk arasında beylik hanı isimi ile bilinen, bazı kaynaklara göre 200, bazı kaynaklara göre de 450 yıllık olduğu sanılan tarihi Cafer Paşa Hanı, ilk günkü orijinal görüntüsüyle yine alışveriş mekanı olarak hizmet verecek.

İnegöl'de 2013 yılının Ekim ayında çıkan yangında tamamen küle dönen Beylik Hanı, yeniden hizmete açıldı. Yangın sonrası sadece doğu ve batı beden duvarları ayakta kalmış olan hanın enkazı İnegöl Belediyesi tarafından kaldırılırken, tarihi hanın restorasyonunu da Büyükşehir Belediyesi üstlenmişti. Toplam 47 işyerinin zarar gördüğü yangının ardından İnegöl Belediyesi ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde bir yardım fonu oluşturularak toplanan 232 bin TL ile esnafın yaraları sarılmaya çalışırken, Büyükşehir Belediyesi de restorasyon çalışmalarını iki yıl önce başlatmıştı. Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşayan devlet adamlarından Cafer Paşa tarafından 1550'li yıllarda yaptırıldığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Osmanlı arşivinde bulunan belgeye göre 1800'lü yıllarda tadilat gördüğü belirlenen tarihi han, ilk günkü ihtişamlı görüntüsüyle yeniden hizmete açıldı. İlçedeki en önemli tarihi yapılardan olan hanın açılış töreni dün gerçekleştirildi. Törene; Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, İnegöl Kaymakamı Ali Akça, İTSO Başkanı Metin Anıl ile çok sayıda davetli katıldı.

Açılış töreninde Cafer Paşa Beylik Hanı Hanımlar Çarşısı Yönetim Kurulu adına konuşan Neslihan Kara Şahin, mobilya ve köfteden sonra İnegöl'ün tanıtımına önemli bir katkı yapacağına inandığı eserin ilçeye kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

BÖYLE BİR YAPILANMA TÜRKİYE'DE İLK

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile birlikte 3,5 yıl birlikte çalıştıklarını ve altına imza attıkları projelerin hikayelerinin bir kitaba sığdırılamayacağını söyledi. Beylik Hanı'nda çıkan yangının ardından ilçede yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Taban, oluşturulan can suyu fonunda toplanan 232 bin TL ile esnafın yaralarının sarılmaya çalışıldığını kaydetti. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyonla güzel bir eserin ortaya çıktığına dikkat çeken Taban, "İçeride de çok önemli bir güzellik var. Özellikle iş yerlerimizde güzel bir bayan kümelenmesi gerçekleşti. Öyle bir kurgu var ki içeride, terzi var, yanında kumaşçı var, yanında iplik satan var. Önce kendileri birbirinden alışveriş yapıyor, sonra vatandaşlara ürün satıyorlar. Kimsenin birbirine zarar vermediği bir yapı oluştu. Evet, farklı kadın çarşıları, kadın pazarları var ama tarihi bir mekan içinde böyle bir yapılanma Türkiye'de ilk. Buranın tanıtımı açısından biz de elimizden geleni yapacağız. Böyle bir eseri ilçemize kazandırdıkları için Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum" dedi.

ECDAT NE GÜZEL İŞLER YAPMIŞ


Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da tarihi handa yangın çıktığı gün amcasının oğlunun vefat haberini de aldığını ve iki acıyı birden yaşadığını belirterek, yangında can kaybı, yaralanma olmamasının ise büyük bir teselli olduğunu vurguladı. "Yiğidi öldürürüz ama hakkını veririz" diyen Başkan Aktaş, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Recep Altepe'nin hemen olay yerine geldiğini ve kısa sürede ne gerekiyorsa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını söylediğini hatırlattı. Tarihi ve tescilli yapılarda restorasyon sürecinin zaman aldığını hatırlatan Başkan Aktaş, biraz gecikmeyle de olsa bugünlere gelmenin mutluluk verici olduğunu kaydetti. İnegöl'ün çok önemi bir değere kavuştuğunu ifade eden Başkan Aktaş, "Ecdat o kadar güzel işler yapmış ki. Valla onlar böyle mekanları yapmışlar biz ancak restore ediyoruz. Hemen karşıda İshak Paşa Camii, işte türbe, işte kapalı çarşı. Artık İnegöl'e gelen ziyaretçilerimizi götüreceğimiz bir değerimiz daha oldu" dedi.

KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK

Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine başladıktan sonra bir süre temel atma ve açılış törenlerine katılmayacağını çalışma arkadaşlarına duyurduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, "İnegöl Belediye Başkanımız hanımlarımızın çok arzu ettiğini, tüm eksikliklerin giderildiğini ve hanın tanıtımı açısından da önemli olduğunu söyleyerek bizi davet etti. Hanımlara pozitif ayrımcılık olsun diye biz de geldik. Siyasette, kamuda, sanayide, esnaflıkta kadının her geçen gün güç kazandığını görüyoruz. Başarılı kadın sanayicilerimiz var. Bursa'da da 200-300 kişiyi istihdam eden fabrikaları yöneten kadınlarımız var. Burada da rızkını temin etmek adına ve ailesine, eşine, topluma değer katmak adına burada bir araya gelmiş, güç birliği yapmış kadınlarımız var. Kendilerini yürekten kutluyorum" diye konuştu.

DUALARLA AÇILDI

Konuşmaların ardından tarihi handaki esnaflardan Zekeriya Yıldız, tüm esnaf adına Başkan Aktaş'a çiçek ve şehit astsubay Ömer Halisdemir'in resmedildiği bir tablo hediye etti. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban'a da esnaflar tarafından çiçek ve hediyeler takdim edildikten sonra açılış duası ve kurdelenin kesilmesi ile Beylik Hanının açılış töreni gerçekleştirildi. Ardından tarihi çarşının içindeki dükkanları tek tek gezen protokol üyeleri, esnafla sohbet etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kanuni Sultan Süleyman Alinur Aktaş İnegöl Akça Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title