Beyşehir Gölü'nün Yükselen Suları Köylüleri Korkutuyor
Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'ne sahili bulunan yerleşim merkezlerinin bahar dönemi yağışlarıyla birlikte sular altında kalmasından tedirginlik duyuluyor.
Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'ne sahili bulunan yerleşim merkezlerinin bahar dönemi yağışlarıyla birlikte sular altında kalmasından tedirginlik duyuluyor.
Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Kuşluca köyünün Muhtarı Eşref Yılmaz yaptığı açıklamada, köylerinin göle sahili olan yerleşim yerlerinden birisi olduğunu belirterek, kış mevsimi ile birlikte gelen son yağışların ardından yükselen suların bölgedeki ekili alanlar ile hayvan otlattıkları meraların sular altında kalmasına neden olduğunu söyledi. Yılmaz, yerleşim merkezine yaklaşan suların köyü sular altında bırakmasından endişe ettiklerini söyledi. Kuşluca köyünde yaklaşık 2 bin dönümlük ekili tarım alanının göl sularıyla kaplandığını, bununla birlikte mera sahalarında da benzer manzaraların yaşandığını dile getiren Yılmaz, bundan dolayı hayvancılığın olumsuz etkilendiğini, köyde besicilikle uğraşanların hayvan otlatacak alan bulamadıklarından da yakındı. Benzer sıkıntıların Beyşehir Gölü'ne sahili bulunan diğer köylerde de yaşandığına dikkati çeken Yılmaz, "Neredeyse köyümüzün içerisine kadar su girdi. İlgili kurumlara son durumla ilgili dilekçeler yazıp gönderdik. İlçe, Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri de geçtiğimiz günlerde gelerek durumla ilgili tespit yaptı. Şubat ayında bu şekilde olursa, Nisan ve Mayıs aylarındaki yağışlarla birlikte köyün sular altında kalmasından endişe ediyoruz. Beyşehir Ziraat Odası'nda da önceki günlerde göle kıyısı olan yerleşim birimlerinin muhtar ve belediye başkanlarının da katıldığı bu konuyla ilgili bir toplantı yapıldı.Yapılacak yazışmaların sonucunu bekliyoruz" dedi.
Yılmaz, sular altında kalan ekili tarım sahalarından üreticinin artık ümidini yitirdiğini de belirterek, "Göl kıyısındaki bu topraklar verimli topraklardır. Bazıları, 'burası gölün yatağıydı, gölden geldi, göle gidiyor' diyor ama devletimiz 1960'lı yıllarda bu köylüye tapusunu vermiş. Göl kıyılarına suların ekili alanları tehdit etmemesi, set çekilmesi için dilekçe yolladık. Bir yıl sonra geldiler. 80'li yıllarda da benzer bir durum yaşandı gölle ilgili ama o yıllarda hayvanlarımızı yolun aşağı tarafına götürüp getiriyorduk. Şimdi yol daraldığı için bunu yapamıyoruz. Çoğu vatandaşımız hayvanlarına bu yıl ot pahalı olduğu için ot, saman alamıyor. Meramız da sular altında olduğu için çoğu elindeki malları satmak zorunda kaldı. Göl sularının yükselmesi binası olan bir iskeleyi de ortadan kaldırdı. Balıkçılarımız, iskele yıkılınca mecbur kalıp sağa sola kayık çıkarmaya başladı. Şimdi hayvanların yayılacağı yerde kayıklar barınmaya başladı" şeklinde konuştu.
Köy sakinlerinden Faik Nar ise, göl sularının yerleşim birimini sular altında bırakmasından endişe ettiğini belirterek, "Komşumuzun ahırı var neredeyse sular girmesi an meselesi. Böyle devam ederse yakında köyümüz sular altında kalacak. Hepimiz mağduruz" dedi.
Öte yandan, Beyşehir Gölü'nde su seviyesi yükselmeye devam ederken, Çarşamba Kanalı'na su aktaran regülatör kapakları da açıldı. Beyşehir Birliği, Göl, Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, gölde son 20 gün içerisinde 20 santimlik bir yükselme olduğunu belirterek, "Ama su seviyesi önceki yılın bugünkü seviyelerine ulaşması için 10 santim daha yükselmesi gerekiyor. Regülatör kapaklarının açılmasının ise göl sularının yükselmesinden değil, barajlardaki su eksikliğinin giderilmesi amacıyla açıldığı yetkililer tarafından bize aktarıldı" diye konuştu. - KONYA