Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığı'ndaki Fetö Yapılanması Davası
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığı'ndaki "mahrem" yapılanmasına ilişkin 88'i asker, 52'si sivil, 140 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığı'ndaki "mahrem" yapılanmasına ilişkin 88'i asker, 52'si sivil, 140 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.
Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, bazı tutuklu sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Soruşturma aşamasında etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyen M.K, örgütle üniversite yıllarında tanıştığını, öncesinde hiçbir bağlantısının olmadığını iddia etti.
Üniversite son sınıfta Muhsin kod adlı bir örgüt üyesinin kendisine Ankara'nın Sincan ilçesine gitmesini orada işe başlayacağını söylediğini aktaran M.K, "Beni Sincan'da Selahaddin isimli bir örgüt üyesi karşıladı. Beni bir eve götürdüler ve burada kalan öğrencilere bildiğim kadarıyla dini içerikli dersler vermemi söylediler. 2013-2016 yılları arası burada kalan astsubaylara abilik yaptım. Bana burada Süleyman kod adını verdiler." diye konuştu.
M.K, bazı öğrencilerin ev değiştirdiğini ve sohbete katılımların da yoğun olmadığını belirterek, abilik yaptığı süre boyunca kimseden para toplamadığını öne sürdü.
Ankara'da çalışan muhabirlerin ağabeyliğini yapan Z.Ü isimli örgüt üyesiyle ayda bir kaç defa bir araya geldiklerini anlatan M.K, "Düzensiz olarak ayda bir kaç kez toplanıp yemek yiyorduk. Daha sonra Cihan Haber Ajansı'nda çalışmaya başladım. O.Ü, İ.S ile Cihan Haber Ajansı'nda beraber çalıştık. Sincan'da çalıştığım süreçte benim isteksiz olmama rağmen yardım adı altında maaşımdan zorunlu olarak kesinti yaptılar." dedi.
M.K, telefonunda FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı ByLock, Eagle gibi programların bulunmadığını iddia ederek, M.Ç. isimli bir örgüt yöneticisinin telefonuna "Tango" diye bir uygulama indirdiğini iddiasında bulundu.
Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek etkin pişmanlıktan faydalanmak isteğini dile getiren Ö.C.P, örgüte üye olmadığını ve kendisine suç isnadında bulunan İ.S. isimli örgüt üyesiyle sadece bir kaç defa görüştüğünü öne sürdü.
Bu görüşmelerin de 17-25 Aralık'tan önce olduğunu savunan Ö.C.P, şunları söyledi:
"Burada FETÖ elebaşı Gülen ile ilgili konuşmalarımız olmamıştır. Namaz bile kılmadık. Eğitim hayatım boyunca bunların dershanesine, okuluna veya kursuna gitmedim. Bunlarla üniversite yıllarında tanıştım. Ankara'ya geldiğimde beni Erhan diye biriyle karşıladı otogarda. Daha sonra halı saha maçlarında birlikte oluyorduk. Bana 'okul bitiyor, asker olmak istemez misin? Astsubay olmak ister misin?' diye sordular. Kendi becerimle kazandım, herhangi bir destekte bulunmadılar. Jandarma okuluna girdiğimde kendime yeni bir hat aldım ama bilinmeyen numaralardan bana ulaştılar. Bana birlik komutanlarımla ilgili sorular soruyorlardı. Ben çok bir şey anlatmıyordum. Örgüt evlerinde kalmamı söylediler ama abimle kalmaya devam ettim."
Sanıklardan, muvazzaf asker A.E.U da etkin pişmanlıktan faydalanmak istediğini belirterek, "Hain darbe girişimini lanetliyorum. 2009'da lise sonda örgütün dershanesine gittiğimde tanıştım. Evlerine ders çalışmak için gitmiştim. Uğur isimli biri bana ders çalıştırdı. Bana asker olmam yolunda telkinlerde bulunuldu. 2013'te astsubay okulunda mezun oldum." dedi.
Mülakatları kazandıktan sonra Numan kod adlı İ.Ç. ile tanıştığını ileri süren A.E.U, "Öğrenci olduğum dönemde dini sohbetlere gidiyordum, para vermedim. İşe girdikten sonra ilk maaşımızı himmet adı altında istediler ancak vermedim. 2014'de Kocaeli'ne tayinim çıktı. Orada İlhan diye biriyle tanıştırıldım o da beni Ahmet diye biriyle tanıştırdı. En son 2016 Haziran sonrası hiçbir örgüt mensubuyla görüşmedim. 15 Temmuz'da hiç kimseden talimat almadım. ByLock ve benzeri hiçbir programı kullanmadım." diye konuştu.
"Evlendirmek istediler kabul etmedim"
Sanıklardan Ç.K da hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, savunmasında şu ifadelere yer verdi:
"Etkin pişmanlıktan faydalanmak istiyorum. Söz konusu kişilerle eskiden irtibatım olduğu için pişmanım. FETÖ ile irtibatım lise döneminde dershanesine gitmemle başladı. Ders çalışma amaçlı evlerine gittim, maddi manevi hiçbir yardımda bulunmadım. Balıkesir'de okula devam ederken, belli aralıklarla görüşmelerimiz devam etti. Bizimle ilgilenen İ.Ç, rütbe taktıktan sonra ilk maaşımızı istedi ancak vermedim. 2014'de atandığım Tatvan'da benimle ilgilenen öğretmen telefonuma Kakao Talk isimli haberleşme programını yüklemek istedi. Beni örgüt içerisindeki ablalarla evlendirmek istediklerini söyleyince itiraz ettim ve örgütten ayrıldım ve bir daha görüşmedim."
Sanıklar A.E.U. ve Ç.K. ile aynı evde kalan sanık H.A da örgütle iltisakının ortaokula giderken başladığını belirterek, lise sona kadar sadece dershaneye gittiğini diğer sanıklarla askeri okulu kazındıktan sonra tanıştığını söyledi.
Emin kod adlı FETÖ üyesinin kendilerinden ilk maaşlarını örgüte bağışlamalarını istediğini öne süren H.A, para vermediklerini, Emin'in ilk maaşı vermenin bir gelenek olduğunu ve verilmemesi durumunda hoş bakılmayacağını söylediğini savundu.
Duruşmaya, sanık savunmalarıyla yarın devam edilecek.
İddianame
İddianamede, sanıklardan 7'sinin "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "terör örgütü üyesi olmak", 133'ünün ise "terör örgütü üyesi olmak" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.
Sanık askerlerin tamamının darbe girişiminin ardından görevlerinden ihraç edildiği belirtilen iddianamede, sanıkların 76'sının itirafçı olarak etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediği, 71'inin ise ByLock kullandığı kaydediliyor.