Biçerdöver, Beyşehir Gölü'ndeki Adaya Yüzdürülerek Götürüldü
Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nün tarımsal faaliyet yapılan adalarından Yeltenli Adası’na duba üzerinde yüzdürülerek çıkarılan biçerdöver, dört tarafı suyla çevrilen kara parçasında hasat mesaisine başladı.
Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nün tarımsal faaliyet yapılan adalarından Yeltenli Adası'na duba üzerinde yüzdürülerek çıkarılan biçerdöver, dört tarafı suyla çevrilen kara parçasında hasat mesaisine başladı.
Gölün her yıl yaz döneminde tarımsal faaliyet gerçekleştirilen adası olan Yeltenli Adası'na biçerdöver, su üzerinde nakil için özel olarak tasarlanan "duba" adı verilen sal üzerinde yüzdürülerek ulaştırıldı.
Göle kıyısı olan Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Çiftlik Mahallesi'nde çiftçilik yapan Mehmet Erdoğan, hububat ekimi için kiraladığı Yeltenli Adası'na kendisine ait biçerdöveri sal üzerinde yüzdürerek nakletti. Gölkaşı Mahallesi kıyısına getirilen biçerdöver, bindirildiği salın balıkçı tekneleriyle motor gücünden istifade edilerek çekilmesiyle Yeltenli Adası'na ulaştırıldı. Adaya çıkarılan biçerdöver daha sonra buradaki 240 dekarlık sahada buğday ve arpa ekili alanları hasat etmeye başladı.
Çiftçi Mehmet Erdoğan yaptığı açıklamada, mahalle sakinleri arasında Çeçen Adası olarak bilinen Yeltenli Adası'nda yıllardan beri tarımsal faaliyetler yaptıklarını hatırlattı. Çiftlik Mahallesi'ndeki alanlarda hububat hasadını tamamladıktan sonra sıranın adadaki hasat bölümüne geldiğini belirten Erdoğan, "Karadaki hasadı bitirdik. Adadaki hasat için biraz geç geliyoruz. Buraya nohut, arpa ve buğday ekimi yaptık. Bu sene nohutta biraz sıkıntı var ama buğday ve arpadaki verim güzel. 60-70 tonluk bir rekolte bekliyoruz. Adadaki hasatla birlikte bu sezonki hasat mesaimizi de tamamlamış olacağız" dedi.
Adadaki hububat ürünlerini hasat etmek için günümüz teknolojisinden de istifade ettiklerini ve adaya yıllardır bu iş için özel olarak yaptırdıkları duba üzerinde traktör ve biçerdöver çıkardıklarını vurgulayan Erdoğan, "Önce, traktörü adaya getiriyoruz. Ardından biçerdöver ve sonrasında da tablasını duba üzerinde getiriyoruz. Tarımsal makineleri taşıdığımız duba oldukça güvenli, zaten güvenli olmazsa üzerine atmayız. Beyşehir Gölü'nde Mada Adası, Gölkaşı Kıstıfan ve Yeltenli adalarında tarımsal faaliyet yapılıyor. Bu adalara, o yüzden duba üzerinde traktör ve biçerdöver yüzdürülerek geçiriliyor. Her yıl, hasat döneminde göl üzerinde bu manzara yaşanıyor. Bizim ekim yaptığımız adada, koyun da yetiştiriliyor. Tapulu şahıs arazisi olduğu için kiralayıp bu ekimi yapabiliyoruz" diye konuştu.
Balıkçı İbrahim Erdoğan ise ağabeyinin hububat ekimi yaptığı dört tarafı suyla çevriyi kara parçasına biçerdöverin su üzerindeki nakli sırasında teknelerle çekerek destek sağladıklarını belirterek, "Biz de, balıkçılar olarak bu faaliyete tekneyle yardım ediyoruz. Biçerdöverin ağırlığı yaklaşık 10-15 ton, dubanınki de o kadar, yani suyun üzerinde 30-35 tonluk bir yük ve bunu tek tekneyle asılarak çekmek zor tabii ki. Bizim de yardımımızla üç tekneyle asılarak duba üzerindeki biçerdöveri yüzdürerek adaya ulaştırıyoruz. Biçerdöver, sabahın erken saatinde suyun en durgun olduğu zaman beklenerek geçiriliyor. Adadaki hasat bittikten sonra da aynı şekilde biçerdöver, traktör ile hasadı yapılan ürünler ve saman balyaları duba üzerinde taşınarak tekrar karşı kıyıya naklediliyor" ifadelerini kullandı. - KONYA