Haberler

    Bilderberg Toplantısı Başladı

    Abone Ol

    Siyaset, iş ve basın dünyası ile üniversite ve uluslararası kuruluşlardan etkili kişileri bir araya getiren toplantıların bu yılki gündemi Ukrayna, Ortadoğu ve Çin.

    Yılda bir kez siyaset, iş ve basın dünyası ile üniversite ve uluslararası kuruluşlardan etkili kişileri bir araya getiren Bilderberg toplantılarının 62'ncisi, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılıyor.

    İki gün sürecek toplantının gündeminde, Ukrayna, Avrupa'nın geleceği, Ortadoğu'nin yeni yapısı, Çin'in politik ve ekonomik görünümü, ekonomik iyileşmenin sürdürülebilir olup olmadığı gibi konular var.

    Toplantıya Kuzey Amerika ve Avrupa'dan 20 ülke ile Çin, çeşitli AB kurumları, Uluslararası Para Fonu (IMF), Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), NATO gibi uluslararası kuruluşlardan toplam 135 kişi katılıyor.

    Katılımcıların arasında NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde da var.

    Toplantıya Türkiye'den ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, iş adamı Mustafa Koç, gazeteci Cengiz Çandar, sosyolog Nilüfer Göle ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Taftalı katılıyor.

    Protestolar

    Cumartesi günü sona erecek toplantıya yönelik protestolar da var.

    Protestocu gruplar sosyal medya üzerinden örgütleniyor.

    Danimarka polisi, toplantının yapıldığı otel çevresini beton ve demir bariyerlerle kapatarak sıkı güvenlik alırken yarın otel önünde gösteri yapılması bekleniyor.

    Siyasi açıklama ve oylama yok

    İlki 1954 yılında Hollanda'nın Oosterbeek kentinde yapılan toplantı, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika arasında diyalog ve işbirliğini teşvik etme amacıyla başlatıldı.

    Her yıl 120-150 arasında sanayici, finans uzmanı, akademisyen, gazeteci ve politikacının davet edildiği toplantının katılımcıların üçte ikisi Avrupa, kalanı Kuzey Amerika'dan.

    Bilderberg toplantılarında, katılımcılar gayriresmi olarak uluslararası ilişkiler ve ekonomi gibi konularda görüş alışverişinde bulunurken, herhangi bir karar önerilmediği gibi, siyasi bir açıklama ya da oylama da yapılmıyor.

    Toplantılar, dünyanın karşılaştığı temel sorunların tartışıldığı resmi olmayan bir forum olarak nitelendirilirken, gizli bir uluslararası yapı olmakla suçlanarak düzenlendiği ülkelerde protesto ediliyor.

    Kaynak: Aljazeera.com.tr / Güncel

    Çin Halk Cumhuriyeti Kuzey Amerika Ukrayna Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title