Bilecik Devlet Hastanesi'ndeki Tatbikat Gerçeği Aratmadı
Bilecik Devlet Hastanesi'nde yapılan deprem ve yangın tatbikatı gerçeğinin aratmadı.
Bilecik Devlet Hastanesi'nde yapılan deprem ve yangın tatbikatı gerçeğinin aratmadı.
Bilecik Devlet Hastanesi'nin bahçesinde yapılan tatbikat, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Sivil Savunma Amirliği, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Hastane Arama Kurtarma Ekibi ve Belediye İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin işbirliği içerisinde gerçekleştirildi. Yapılan kurtarma tatbikat da yaralılara, kurtarma personeli ve sonrasında itfaiye ekipleri tarafından müdahale edildi. Ayağa kalkamayacak durumda olan hastalar sedye ile diğer hastalar ise pencereden ve yangın merdivenlerinden bina dışına çıkarılarak tahliye edildiler. Yaralılara ilk müdahale kurulan Sahra Hastanesi'nde yapılırken, durumu ağır olan yaralılara başka hastanelere sevk edildiler.
Yapılan tatbikat hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürlüğü Sivil Savunma Uzmanı Mustafa Ertekin, Bilecik Devlet Hastanesinde yapılan ve Hastane Afet Plan Tatbikatı (HAP) olarak nitelendirilen tatbikat da bir afet yaşanması durumunda hastanenin boşaltılması ve yaralıların kurtarılması için tatbikat yapacaklarını bildirdi. Ertekin, "Senaryomuza göre 6,8 şiddetinde, Bilecik Merkez'de bir deprem meydana geldi. Bu deprem neticesinde hastanemizde lokal duvarlar patladı. Merdivenlerde çökmeler var. Merdiven altında yaralılarımız var. Hastanenin 5'inci katında yaralılarımız mahsur kaldı. Merdivenler çöktüğü için ulaşılamıyor ve bunları itfaiye merdiveni ile kurtaracağız. Merdiven altında kalan yaralılarımıza AFAD ekiplerince gerekli müdahaleyi yapacak ve UMKE ekiplerince de tıbbi müdahale edilip yaralılar çıkartılacak. Ağır olanlar Eskişehir Üniversite Hastanesine sevk olacak, normal yaralıları Sahra Hastanesi oluşturduk oraya götüreceğiz. Her tatbikatta sonra birde yangın tatbikatı yapacağız ve bu tatbikat yaklaşık 1 saat sürecek" dedi.
İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz ise tatbikat hakkında yaptığı açıklamada, yapılan bu tatbikatın, Hastane Afet Planı Tatbikatı, deprem, sel, yangın gibi afetlerde hastanede çalışanları ve hasta olarak bulunan kişilerin güvenliğini bakımını ve tedavilerini sağlamak için yapıldığını belirtti. Yılmaz, "Hastane Afet Planı Tatbikatı minimum yılda bir defa yapılır. İlimizdeki tüm hastanelerde Hastane Afet Planı Tatbikatı yaparak acil ve olağan dışı gerçekleşen afetlere karşı hazırlıklı olup zararı en aza indirmek için tüm gücümüz ile çalışmaktayız. Hastane Afet Planlarımızda hem bina içerisinde ki ekip ve ekipmanların hazırlıklı olması hem de hastane arama kurtarma ekibi dışındaki ekiplerin hızlı ve işbirliği içerisinde hareket etmesi sağlanmaktadır" diye konuştu. - BİLECİK