Bilecik'te Kutlu Fetih ve Görkemli Açılış Töreni
Bilecik’in fethinin 717’nci yıldönümü kutlaması ve Bilecik Belediyesi Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi’nin açılışı, Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde törenle gerçekleştirildi.
Bilecik'in fethinin 717'nci yıldönümü kutlaması ve Bilecik Belediyesi Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi'nin açılışı, Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde törenle gerçekleştirildi.
Şeyh Edebali Türbesi'nde yapılması planlanan ancak hava muhalefeti nedeniyle Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen tören yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Kurra Hafız Yavuz Mutlu'nun Kur'an-i Kerim tilavetiyle başlayan programa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Selim Yağcı, 2. Jandarma Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgenaral Halis Zafer Koç, Bilecik Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, İl Jandarma Komutanı Albay Alper Sır, ilçe belediye başkanları, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Hafız Mutlu tarafından fetih ezanı okunması ile devam eden programda daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen telgraflar okundu.
"ESAS OLAN İNSANLARIN GÖNLÜNÜ FETHEDEREK, DUASINI ALABİLMEK"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın selamını Bilecikli vatandaşlara iletti. Belediye Başkanı Selim Yağcı'ya, gerçekleştirdiği güzel çalışmalar nedeniyle teşekkür eden Müsteşar Dönmez, "Fethi sadece toprak almak olarak yorumlarsak, bugün dünyada böyle bir devir kalmadı. Ama insan kalbini, gönlünü kazanmaktan bahsedecek olursak fetih her zaman vardır. Esas olan insanların kalbini fethederek, onların duasını alabilmek. Bugün fethi sadece topraklar ve ülkelerin alınması olarak görürseniz, 'Dünyada artık fetihler devri kapandı' diye yorumlayabilirsiniz. Ama fethi insanların kalbini, gönlünü kazanmak olarak yorumlarsanız bugün herkes için bir fetih imkanı vardır" dedi.
"BELEDİYE BAŞKANIMIZ SELİM YAĞCI BİLECİK İÇİN ÇOK GÜZEL ÇALIŞMALAR YAPTI"
Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı'nın Bilecik için çok güzel çalışmalar gerçekleştirdiğini dile getiren Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı:
"Söz çok söylenebilir ama önemli olan icraat ve eser ortaya koymak. İstediğiniz kadar kuvvetli olun, yol kat etmemişseniz yaptığınız iş sıfırdır. Belediye Başkanımız hem kuvvetli, güçlü hem de yol katediyor, hizmetleri ve eserleri ortaya koyuyor."
"BİLECİK'İN FETHİ OSMANLI'NIN KURULUŞU DEMEKTİR'
Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik'in fethinin mübarek olmasını diledi. Bilecik'in fethinin ayrı bir önem taşıdığına dikkat çeken Başkan Selim Yağcı, "Bilecik'in fethi kutlu yürüyüşün başlangıcıdır. Bilecik'in fethi Osmanlı demektir" ifadelerini kullandı.
"OSMANLI PADİŞAHLARI DEDELERİ EDEBALİ'NİN HUZURUNDA"
Konuşmasına "Bilecik'in fethinin 717'nci senesi devriyesi ve Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi'mizin açılış programına hoş geldiniz" diyerek başlayan Başkan Selim Yağcı, "Bilecik, dirilişin, kuruluşun ve kurtuluşun beşiği bir şehir. Bilecik'in fethi rastgele bir toprak parçasının fethi değildir. Bilecik'in fethi, Osmanlı Devleti'nin kuruluşu demektir. Osmanlı Devleti'nin kuruluşu, kutlu yürüyüşün başlangıcı demektir. Yani 'İnsanı Yaşat Ki Devlet Yaşasın' anlayışının başlangıcı demektir. Bilecik'in fethi bu anlamda birçok güzel ve önemli gelişmelerle birlikte birçok güzel gelişmelere ve dünyanın medeniyet anlamında çokça güzelliğe kavuşmasının başlangıcı demektir. Bizler de bugün geleceğe emin adımlarla yürürken bir taraftan da atalarımızdan almış olduğumuz bu kutlu mirası yaşama ve yaşatma noktasında bu güzel etkinlikleri düzenliyoruz. Ancak bizler bu programı fethin asıl alanında kutlamayı arzu ediyorduk. Fakat havaların olumsuz şartlarına maruz kalmamak için bu kutlu programı yine Şeyh Edebali'nin adını verdiğimiz, kültür ve kongre merkezimizde yapıyoruz. Şunu da her zaman biliyor ve diyoruz ki Cenab-ı Hak'tan gelene her zaman razıyız" dedi.
"ECDADIMIZDAN ALMIŞ OLDUĞUMUZ GÜZELLİKLERİ GELECEĞE TAŞIMA GAYRETİNDEYİZ"
Gerçekleştirilen projede ecdaddan alınan güzellikleri gelecek nesillere aktarma gayesi olduğunu vurgulayan Yağcı konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Atalarımıza şükran borcumuz var. Onları ne kadar rahmet ve minnetle ansak azdır. Onlar, bizlere öyle bir anlayışı bırakmışlar ki, dünyada hiçbir millete nasip olmayan bir anlayış bırakmışlar. Yaradılanı, yaratandan ötürü seven bir anlayışı bırakmışlar. Devlet anlayışı noktasında ise her şeyi insan için düşünen bir anlayışla hareket etmişler ve dünyanın dört bir yanına hak ve adalet yaymışlar. Osmanlı'nın getirdiği ve dünyaya miras bıraktığı anlayışta, barış vardı, huzur vardı ve adalet vardı. Ancak bugün ise tek dişi kalmış canavar denilen modern dünyanın adım attığı her yerde zulüm var, kan var, sıkıntı var ve savaş var. Onun için böyle bir ecdadın mirasçısı olduğumuz için gurur duyuyoruz ve onların anılarını ve hayatlarını gelecek nesillere aktarmak için kendimizi sorumlu biliyoruz. Atalarımız yaptığıyla övünüyoruz ve bizlerin de onlara layık olma anlamında güzel çalışmalar gerçekleştirmemiz gerektiğini biliyoruz. Çok şükür ki bunlar da yapılıyor. Görüyorsunuz ki gerek devletimiz gerek hükümetimiz eliyle birçok önemli ve dev esere imza atılıyor."
"BU TARİH ŞERİDİ İLE GEÇMİŞ VE GELECEK ARASINDA BAĞ KURMAK İSTEDİK"
Tarih Şeridi ile geçmiş ve gelecek arasında bağ kurmayı amaçladıklarını aktaran Belediye Başkanı Selim Yağcı, "Bizler de Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi ile geçmiş ve gelecek arasında bağ ve köprü kurmayı amaçladık. İlimizde geçmişini yad eden ve gelecek ile bağlantı kuran bir anlayışı sergilemeye çalışıyoruz. Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi projesinin bunun örneklerinden birisidir. Gerçekleştirilen projede Osmanlı padişahları, dedeleri Edebali'nin huzurunda oluyor. Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi projesi, güzel ve özel bir proje. Tarih, kültür ve eğitim projesi. Daha çok sürprizlerimiz olacak. Geçmişiyle övünen geleceğe emin adımlarla yürüyen marka şehir Bilecik için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.
"PROJEDE EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM"
Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir ise fetih ruhunu iyi anlamak gerektiğine vurgu yaparak, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Vali Nayir, Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi Projesi'nin, Bilecik açısından güzel bir çalışma olduğuna değinerek, "Tarih Şeridi projesini çok önemsiyoruz. Başta gençlerimiz olmak üzere fetih ruhunu canlı tutacağına inanıyoruz. Fetih ruhunu iyi anlamalı, idrak etmeli ve o ruhu koruyup kollamalıyız" şeklinde konuştu.
Konuşmasının ardından Belediye Başkanı Selim Yağcı, Müsteşar Fatih Dönmez'e çeşitli hediyeler taktim ederek, katılımından dolayı teşekkür etti. Ardından projenin gerçekleşmesinde emeği geçen sanatçı Cahide Eren ile projenin mimarisini şekillendiren Rahmi Dilekcan'a plaket takdim etti. Bilecik'in fethinin 717'nci yıl dönümü kutlamaları ve Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi Projesi'nin açılış töreni, Bilecik Belediyesi Mehter Takımı gösterisi ile devam etti. Ardından Şeyh Edebali Kültür ve Araştırma Derneği tarafından Kılıç Kuşatma töreni sahnelendi. Müftü Necati Akkuş'un fetih duasından sonra ise Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi projesinin açılış kurdelesi kesildi ve konuklara şifalı pilav ikram edildi. - BİLECİK