Biletsiz ve Ücretsiz Film Festivali
Dokuzuncu Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 'Her Yer Festival Her Yer Direniş' temasıyla, toplam 54 film ve 107 gösterimle biletsiz ve ücretsiz olarak 14- 18 Kasım tarihleri arasında Antalya'da düzenlenecek.
Dokuzuncu Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 'Her Yer Festival Her Yer Direniş' temasıyla, toplam 54 film ve 107 gösterimle biletsiz ve ücretsiz olarak 14- 18 Kasım tarihleri arasında Antalya'da düzenlenecek. Altın Portakal'da sansüre uğrayan Reyan Tuvi'nin 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' adlı Gezi olaylarını anlatan belgesel de festivalin açılış filmi olacak.
Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Antalya'da 14 Kasım Cuma günü başlıyor. 18 Kasım'a kadar sürecek festivale ilişkin festivalin düzenleme komitesi DİSK Antalya Bölge Temsilciliği'nde programa ilişkin bilgi verdi. Muratpaşa Belediyesi Meclis üyesi Cem Kotan, DİSK Bölge Temsilcisi Cemal Aybar, TTB Yönetim Kurulu üyesi Niyazi Kara ve KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Ayar'ın katıldığı toplantıda, Antalya Halkevi Temsilcisi Kutay Meriç festivalin içeriğini anlattı.
GEZİ DİRENİŞİNE ADANDI
Meriç, "Bu yıl festival haksızlıklara, baskıya ve zulme karşı ülkemiz tarihinde eşi benzeri olmayan Gezi direnişine adandı. 'Her Yer Festival, Her Yer Direniş' temasıyla, AKP iktidarının tahammülsüz tutumunun bir sonucu olarak yitirilen Berkin, Ali İsmail, Ethem, Abdocan, Ayvalıtaş, Hasan Ferit ve Medeni'yi saygıyla anıyoruz" dedi.
PORTAKAL'DA SANSÜRE UĞRAYAN BELGESEL DE OLACAK
Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında yaşanan sansür tartışmalarının, sanata ve düşünce özgürlüğüne sahip çıkmak, karanlığa karşı mücadelenin olmazsa olmazı olduğunu gösterdiğini belirten Meriç, sansüre uğratılan, baskıya uğrayan sanatın ve sanatçıların sığınaklarından birinin de İşçi Filmleri Festivali olduğunu kaydetti. Meriç, "Altın Portakal'da sansüre uğrayan Reyan Tuvi'nin 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' adlı Gezi olaylarının işlendiği belgeseli, festivalin açılış filmi olacak. Tuvi'nin belgeselinin 4 gün boyunca 9 ayrı gösterimi yapılacak" dedi.
BİLETSİZ VE ÜCRETSİZ
Festivalin sponsoru olmadığını ve seyirciden para istemediklerini kaydeden Kutay Meriç, "Gişelerde bilet satmıyoruz. Festivalimiz sponsorsuz, biletsiz ve ücretsizdir. Tamamen dayanışma yoluyla üretilen festivalimiz, sanatın ancak sermayenin egemenliğinden, zorbaların baskısından kurtulduğunda halktan yana olabileceğini ve bunun mümkün olduğunu gösteren bir umut ışığıdır. Antalya halkını festivaline sahip çıkmaya, Haziran günlerinde Çallı'da Cumhuriyet Meydanı'nda özgürlük için mücadele eden gençlerinin hikayelerini izlemeye çağırıyoruz" diye konuştu.
FESTİVAL AFİŞİNDE GEZİ DAMGASI
Festival afişinde de işçi olan Karagöz ve Şarlo'nun yanı sıra, Gezi olaylarının en önemli simgelerine dönüşen 'Kırmızılı Kadın' ve 'V for Vendetta' maskesi de bulunuyor. Ayrıca Antalya'nın simgeleri Saat Kulesi ve Yivli Minare'ye de afişte yer verildi.
EMEK ÖDÜLÜ SOMA'DA EŞİNİ KAYBEDEN MADENCİ EŞİNE
Festivalin 14 Kasım Cuma günü saat 19.00'da Muratpaşa Belediyesi hizmet binasındaki açılış töreninde emek ödülleri de verilecek. Bu yıl iki emek ödülü verilecek. Eşini Soma'daki maden kazasında kaybeden Naciye Kaya'ya bu kazada hayatını kaybeden 301 maden işçisinin anısına emek ödülü verilecek. Sendikacı Abdülkadir Güler'e de sendikal mücadeleye katkıları nedeniyle emek ödülü verilecek. Festivalin açılış töreninde İlke Türkdoğan ve Müsic Workers müzik dinletisi sunacak.
YÖNETMENLERLE SÖYLEŞİ
Festivale yönetmenler Reyan Tuvi, Güliz Sağlam, Yasin Semiz ve Suat Eroğlu da katılacak. Film gösterimleri sonunda yönetmenlerin söyleşileri olacak. 15 Kasım Cumartesi günü Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu'nda saat 14.00'de film gösterimlerinin ardından Güliz Sağlam, Yasin Semiz ve Suat Eroğlu ile söyleşiler yapılacak. Reyan Tuvi ise 16 Kasım Pazar günü KESK Antalya Eğitim Sen terasında saat 18.00'de sinemaseverle buluşacak. - Antalya