Haberler

Bilim Alanında Türkiye'den Dünya Başarısı

Abone Ol

Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencileri, bor elementi üzerinde hazırladıkları projeyle Amerika’daki bilim yarışmasına katılarak, dünya çapında 3 önemli başarı elde etti.

Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencileri, bor elementi üzerinde hazırladıkları projeyle Amerika'daki bilim yarışmasına katılarak, dünya çapında 3 önemli başarı elde etti.

Bursa'da bulunan Işıklar Askeri Lisesi, Amerika'da düzenlenen Uluslararası Bilim Yarışması'ndan 3 önemli ödülle döndü. Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencilerinden Seyit Alp Herdem ve Tahsin Elmas'ın, Dumlupınar Üniversitesi'nin ve Türk kaşif Faruk Durukan'ın katkılarıyla hazırladığı kimya projesi, 2014 yılındaki TÜBİTAK Bilimsel Proje Yarışması'nda birinci olmuştu. Türkiye birinciliğinin ardından, aynı çalışmayla Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı Yarışması'na katılan öğrenciler, 'hat-trick' yaparak; Intel-İsef Proje yarışması sıralamasında Dünya İkincisi, American Chemical Society (Amerikan Kimya Derneği) Ödülü ve NASA Ödülü'nü aldı.

Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencileri Seyit Alp Herdem ve Tahsin Elmas, öğretmenleri Hv. Öğ. Bnb. Mustafa Şevik danışmanlığında, 'Milli İmkanlarla Sentezlenen ve Karakterize Edilen (FTIR, AAS, XRD, B2O3 Analizleri) Nano Partiküler Sodyum Pentaborat Kullanılarak Üretilen Materyallerin Radyasyon Önleyici Performanslarının Araştırılması' konulu kimya projesini 2014 yılında hazırlayarak TÜBİTAK Türkiye Liselerarası Bilimsel Proje Yarışması'na katılmışlardı. 2014 Yılı TÜBİTAK Bilimsel Proje Yarışmasında Türkiye Birinciliği ve yılın genç araştırmacısı derecelerini elde ederek bu yıl 10-15 Mayıs 2015 tarihinde düzenlenen 'Uluslararası INTEL-ISEF (International Science and Engineering Fair) Yarışması'nda, TÜBİTAK koordinatörlüğünde Türkiye'yi temsil ettiler. INTEL-ISEF organizasyonu haricinde seçkin bilim ve sanayi kuruluşları da katılarak ödüller verdiği INTEL-ISEF yarışmasına, bu sene dünya genelinden 78 ülkeden 5 bin öğrenci, bin 700 projeyle katılım sağladı.

Şimdiye kadar dünya biliminin sodyum pentaborat ile 9 su molekülü elde ettiği bilinirken, Türk bilim insanı Faruk Durukan, ülkenin en gelişmiş özel laboratuvarlarında, 'bor' elementini kullanarak, 9 olan su molekülü sayısını 7'ye indirmeyi başardı. Faruk Durukan'ın dünya bilimini şaşırtacak bu çalışmasını, Dumlupınar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yunus Erdoğan da destekledi ve geliştirilmesinde yardımcı oldu. Dünya rezervinin yüzde 70'i Türkiye'de bulunan 'bor' elementinden yola çıkılarak gerçekleştirilen bu çalışmayla ilgili geliştirici projeler üzerinde çalışan Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencileri, radyasyondaki netron ışınlarının tamamen durduğunu ispatladı. Bu çalışmasıyla Amerika'daki yarışmaya katılarak önemli derece elde eden öğrenciler, Türk Silahlı Kuvvetlerinin eğitim seviyesini tüm dünyaya gösterirken, eğitimde zirvede olduklarını kanıtladı.

Faruk Durukan, "Türkiye, borun dünya rezervinin yüzde 72'sine sahiptir. Bunu en layığı ile ileri teknolojiyi kullanarak işlemek bizlerin bir vatan borcudur. Bu konuda çalışmalarımız devam etmekte. Yakında, bilim alanında tüm dünyayı sevindirecek haberlerimizi bekleyin. Biz dünya problemleriyle uğraşıyoruz. Türk Ar-Ge'sinin dünya biliminde geldiği noktayı göstermeye çalışıyoruz. Bursa Askeri Işıklar Lisesi'ni de bu başarısından dolayı tebrik ederiz. Başarılarının devamını diliyoruz. Allah onları nazardan korusun" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Faruk Durukan Türkiye Intel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title