Haberler

Bilim İnsanları ve Fizik Öğrencileri Yaz Okulunda Buluştu

Abone Ol

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, TÜBİTAK, Türk Fizik Derneği (TFD), İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'nin, Bodrum Belediyesi'nin destekleriyle düzenlenen, 'Türk Fizik Derneği 9'uncu Uluslararası Katılımlı Parçacık...

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, TÜBİTAK, Türk Fizik Derneği (TFD), İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'nin, Bodrum Belediyesi'nin destekleriyle düzenlenen, 'Türk Fizik Derneği 9'uncu Uluslararası Katılımlı Parçacık Hızlandırıcıları ve Detektörleri Yaz Okulu' adlı bilimsel etkinliği Bodrum'da başladı. 15 Eylül'de sona erecek olan yaz okulu süresince gençlere, hızla ilerlemekte olan hızlandırıcı ve detektör teknolojileri, fizikten mühendisliğe kadar pek çok alanda uygulamalı ve anlatımlı olarak dersler verilecek.

TFD'nin 2005 Dünya Fizik Yılı'ndan itibaren düzenlediği 'Parçacık Hızlandırıcıları ve Detektörleri Yaz Okulları'nın dokuzuncusu Bodrum'da başladı. Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yaz Okulu'nun, hızlandırıcı ve detektör teknolojileri konularında öğrencilere temel bir alt yapı sağlamayı hedeflediği belirtildi. Ayrıca yaz okulunun, başta Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi olmak üzere uluslararası alanda tamamlanmış veya devam eden diğer projeler hakkında genç fizikçilere, bilgi vermek amacıyla düzenlendiği kaydedildi. Yaz okulunun açılışına TFD Genel Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş, yaz okulunun Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Yavaş, Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Pervin Arıkan ve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Suat Özkorucuklu ile 100'e yakın Türk ve yabancı bilim insanı, yüksek lisans, doktora öğrencisi ve fizik öğrencileri katıldı. Yaz okuluda, parçacık hızlandırıcıları ve dedektörleri konusunda, çeşitli üniversitelerden katılan 24 öğretim üyesiyle akademisyen ders verecek.

21. YÜZYILIN TEKNOLOJİLERİ

TFD Genel Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş, '9'uncu Uluslararası Katılımlı Parçacık Hızlandırıcıları ve Detektörleri Yazokulu'nun Türkiye'nin dört bir yanından gelen istekli ve yetenekli lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerini bir araya getirdiğini ve onların bu yaz okulunda bilgi ve deneyim kazanmalarını sağladığını belirtti. Prof. Dr. Akkuş, "21'inci yüzyılın jenerik teknolojileri, parçacık hızlandırıcıları, uzay, ulaşım, enerji, nükleer teknoloji, biyoteknoloji, nanoteknoloji, savunma ve genetik teknolojileridir. Bu teknolojiler, sadece jenerik değil, stratejik teknolojilerdir. Bu teknolojilere egemen olmak, bir ülke için yaşam sorunudur. Parçacık hızlandırıcıları ve diğer jenerik teknolojiler için söylediklerimiz dedektör teknolojileri için de geçerlidir. CERN'de gerçekleştirilen deneyden sonra ve daha sonra yapılacak deneylerle ortaya çıkacak yeni fizik, özellikle biyolojik bilimlerde yeni bir çağ açacaktır. Bu yeni çağla ilgili ABD ve Avrupa'da çalışmalar şimdiden başlamış, beyin araştırmalarına büyük ölçekli bütçeler ayrılmıştır. Bu gelişimlerle 2020'li yılların ortasından itibaren genetikte yapay zeka alanında yapılacak atılımlarla insanlık yeni bir ekonomi çağına girecektir" dedi.

CERN'E ÜYE OLUNMALI

ABD ve Avrupa'daki gelişimlerin karşısında Türkiye'nin parlak bir durumda olmadığını savunan Prof. Dr. Baki Akkuş, "Uygar dünyadakilerle boy ölçüşecek ne kuramsal ne de teorik deneysel parçacık fiziği ve nükleer fizik merkezlerine sahip değiliz. Yeterli sayıda yetişmiş kuramsal ve deneysel uzmanımız yok. Ama başladığımız ve ilerlediğimiz Türk Hızlandırıcı Merkezi Projemiz var. Bu projenin gerçekleşmesi ve verim alınabilmesi için daha hızlı çalışmaya, daha ciddi finansal kaynağa ve de bir an önce CERN'e üye olmaya ihtiyacımız var. Bu mükemmel araştırma kurumuna üyelik, şirketlerimizin ihalelerden önemli pay almalarını sağlayacak, onları teknoloji ve zenginlik üreten kurumlar hüviyetine büründürecektir" diye konuştu.

BU YÜZYIL TÜRKİYE YÜZYILI OLABİLİR

Prof. Dr. Akkuş, "Akıllıca izlenecek bir strateji ile içinde bulunduğumuz yüzyıl 'Türkiye Yüzyılı' olabilir. THM Projesi'ni tamamlarsak, CERN üyeliğimizi bir an önce gerçekleştirirsek, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bunları kuracağımız kuramsal bilim ve matematik enstitülerimizle ve üzerinde oturduğumuz toryum zenginliğini gerektiği gibi değerlendirip çalışmalarımızı hızlandırırsak, ülkemiz elindeki enerji avantajıyla bir dünya gücü olmanın kapılarını açar" dedi.

Açılış konuşmasının ardından TFD Genel Başkanı Prof. Dr. Akkuş, Kurul başkanlarına teşekkür plaketi verdi. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Üniversitesi Ankara Üniversitesi Gazi Üniversitesi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title