Haberler

Bayramda kısıtlama olacak mı? Bilim Kurulu üyesi toplantıda konuşulan planı anlattı

Güncelleme:
Abone Ol

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, herkesin merak ettiği "Kurban Bayramı'nda kısıtlama olacak mı?" sorusunu yanıtladı. Bilim Kurulu toplantısında konuşulanları anlatan Metintaş, "İl bazında kısıtlamalar pek uygulanmıyor. Ülke bazında kısıtlamalar olursa daha geçerli oluyor diye görüşler var" dedi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, Kurban Bayramı'nda koronavirüs ile mücadele de alınması gereken tedbirlere ilişkin uyarılarda bulundu. Önceliğin her zaman maske ve sosyal mesafede olduğunu ifade eden Prof. Dr. Metintaş, "Gelin yakınlarımızı telefonla arayalım, hallerini ve hatırlarını soralım. Ev ziyareti yapmazsak çok daha iyi. Hele ki anne ve babalarımız onlar bizim canlarımız ama Covid-19 için riskteler. Bu riski ortadan kaldırmak için belki açık havada görüşebiliriz" dedi.

"ÜLKE BAZINDA KISITLAMALAR DAHA GEÇERLİ OLUYOR GÖRÜŞÜ VAR"

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ersin Karademir moderatörlüğünde gerçekleştirilen 'Pandeminin Seyri ve Toplumsal Yansımaları' adlı söyleşiye katıldı. İnternet üzerinden yapılan söyleşi de Prof. Dr. Selma Metintaş, Kurban Bayramı'nda alınması gereken koronavirüs tedbirlerine ilişkin uyarılarda bulundu. Türkiye'de henüz hastalığın istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Metintaş, " Kurban Bayramı'nda ulusal bir kısıtlama gelir mi? Bununla ilgili net bir bilgimiz yok. Bulaşın yüksek olduğu bazı iller var, öyle görünen iller var. Bu illerde bir kısıtlama olur mu? 'İl bazında kısıtlamalar pek uygulanmıyor. Ülke bazında olursa kısıtlamalar olursa daha geçerli oluyor' diye görüşler var. Birey bazında Kurban Bayramı'nda yapmamız gerekenler var. Bir kere, ev ziyaretlerine geçmeyelim. Kovid-19 henüz istediğimiz düzeyde değil. En son yapılan hesaplamalardan biri hastalığın çoğalma kat sayısı diye bir değer hesaplarız. Bu değerin 1'in altında olması gerekiyor ki bulaş kesilmiş olsun. Türkiye'de yapılan en son hesaplamalarda bu R değeri dediğimiz değer 1.02 durumunda. Buradaki 1 hastalığın hala devam ettiğini, 1'in üzerinde olan değerler ise bulaşmanın hızla devam ettiğini gösteriyor" dedi.

"AÇIK ALANDA, KISA SÜRELİ BAYRAMLAŞMA"

Bayram ziyaretlerine dikkat çeken Metintaş, ev ziyaretlerinin yapılmaması gerektiğini söyledi. Açık alanlarda kısa süreli bayramlaşmayı öneren Metintaş, şunları söyledi: "Henüz 1'in altına inemedik ülke olarak. O yüzden gelin yakınlarımızı telefonla arayalım, hallerini ve hatırlarını soralım. Ev ziyareti yapmazsak çok daha iyi. Hele ki anne ve babalarımız onlar bizim canlarımız ama Kovid-19 için riskteler. Bu riski ortadan kaldırmak için belki açık havada alanlarda görüşebiliriz, sosyal mesafeyi açık alanlarda koruyup, yine el öpmeden, birbirimize dokunmadan, maskelerimizle beraber, ikramdan bulunmadan görüşmeliyiz. Kurban Bayramı ikram ritüelleri bol bir bayram. Bunlardan uzak durarak, sadece kolonyalarımızı dökerek belki de açık alanda çok kısa süreli ziyaretle geçiştirelim. Hastaysak, ateşimiz yüksekse zaten evden hiç çıkmayalım. Mezar ziyaretlerimizi kalabalık olmadan, 1 hafta önce ya da sonrasına ertelesek daha uygun olur. Kalabalığı mezarlıklarda oluşturmayalım. Burada da hijyene dikkat etmemiz gerekiyor."

"BAYRAM NAMAZINDA SOSYAL MESAFE UYARISI"

Kurban Bayramı'ndaki bayram namazıyla ilgili alınması gereken önlemler olduğunu ifade eden Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, kalabalıklardan uzak durulmasını tavsiye ederek, "65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunanlar namazına gitmesinler. Evde namazlarını kılabilirler, yerine getirebilirler. Herkesin bireysel seccadeyle gitmesi ve çok kısa süre kalması hemen dönmesi gerekiyor. Bayram namazından sonra yine bir bayramlaşma merasiminin olmaması ve maskeyle gitmesi önemli. Kurban kesim alanlarında oluşabilecek kalabalığı önlemekte belediyelere görevler düşüyor. Orada kalabalıkların olmasını önlemeliyiz, buna bir düzen gerekiyor. Şimdilerde kesim yapılan alanlar belli ama bu alanların çok kalabalık olduğunu önceki bayramlardan hepimizin tecrübesi var. Et dağıtımında eldiven kullanmak gerekiyor. Poşetleyip böyle dağıtılması ve dağıtım sırasında sosyal mesafe önemli" diye konuştu.

Bayramda kısıtlama olacak mı? Bilim Kurulu üyesi toplantıda konuşulanları anlattı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sağlık Bakanlığı Selma Metintaş Kurban Bayramı Koronavirüs Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (33)

BAYRAMDA YASAK GETİREMEZLER:

Zaten ekonomi felç. Kurban bayramında yasak getirirlerse ekonomi bunu kaldıramaz ve iyice çöker. zaten farkındaysanız vaka sayılarını 1000 in altına ölüm sayılarını da 20li sayılara bilerek sabitlediler. sırf bayramda yasak getirmemek için. siz inanıyormusunuz bu rakamlara? çoğu ölüm sebebi corona yazılmıyor artık.

Yanıtla1229
ramazannnn:

ya bi sus nerde ekonomi felç. bi çık dışarı bak herkes tatillerde gezmelerde alışverişlerde. işiniz gücünüz devleti kötülemek

00
BEYAZ:

her taraf açılsın İngiltere''den Antalya''ya turist gelsin problem yok ama bizim bayramımız gelince sözde önlemler alınsın yine eve tıkılıp kalalım bu mu bulduğunuz çözüm sayın profesörler AYAKTA ALKIŞLIYORUM SİZİ

Yanıtla228
Bostancıbaşı:

Heryerde kafeler ağzına kadar dolu millet çarşı pazarda tıklım tıkış onu engelleme sonra gel bayramda şöyle böyle yap samimiyetsizsiniz alayınız

Yanıtla127
Ali:

Ne bekliyorsunuz bu kriz ortamında esnaf kapatsın herkez evinde otursunmu ? Zaten iş yok kar yok insanlar ayaklarının üstünde zor duruyor, senin gibiler istiyorsunuz ki her yer kapansın kimin ne hali varsa görsün. Millet taşmı yesin evinde herkezin kirası faturası gideri var. Ağzı olan konuşuyor işte bencil herif

13
BEYAZ:

ALİ, ekonomi iyi diye nara atmayı biliyorsunuz ya o zaman açılmayacak kardeşim

00
İlk günler de ki duyarlılık kalmadı:

İstanbul''da kurallara uymayan sayısı o kadar fazla ki her akşam açıklanan vaka sayılarını görünce demek korona şehri terk etmiş demekten başka bir şey aklıma gelmiyor. . .

Yanıtla221
Pandemi:

Yüce Allahım devletimizin yar ve yardımcısı olsun. Bu süreci yönetmek kolay değil. Aldıkları her karar bizim geleceğimiz için.

74
Halay çekenler:

Abi istanbul un en eğitimli bölgeler inde halay çekikiyor. Sahiller cafeler dolu. Survivor seyir ci dolu. Asker uğurlama nilan d.günü devam. Bitmez tabii

Yanıtla220
inanmak isteriz ama:

Barlar, meyhaneler , cafeler de millet kucak kucağa buraları halletmeden olur mu. .

Yanıtla216
Tüm 33 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title