Haberler

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün Kocaeli'ye Gitti

Güncelleme:
Abone Ol

Bakan Ergün bir takım temaslarda bulunmak üzere Kocaeli'ye geldi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün:

"İstanbul ve Kocaeli gibi şehirlerden bazı yükleri Anadolu'ya transfer etme mecburiyeti var. Biraz maliyetler farklılaşabilir ama alt yapı hizmetleriyle Anadolu'nun içlerine doğru üretimi kaydırmamız lazım"

"Son 10 yılda ülkemizin eğitimle ilgili fiziki ihtiyaçlarının çok önemli bir bölümünü hallettik. El birliğiyle eğitimin fiziki altyapısını oluşturduk"

"21. yüzyılda ülkemizi gerçekten güçlü bir ülke yapmak istiyorsak ve ülkemizi gerçekten seviyorsak çocuklarımızın geleceğine çok önem vermemiz gerekiyor"

"Bizi zenginleştirecek şey çocuklarımızdır"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "İstanbul ve Kocaeli gibi şehirlerden bazı yükleri Anadolu'ya transfer etme mecburiyeti var. Biraz maliyetler farklılaşabilir ama alt yapı hizmetleriyle Anadolu'nun içlerine doğru üretimi kaydırmamız lazım" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası'nca (KSO) Başiskele'deki bir otelde düzenlenen "Kocaeli Bölgesinde Yapılan Yatırımlar Toplantısı"nda konuşan Ergün, Kocaeli'nin ülkenin en önemli sanayi şehri olduğunu belirterek, kentte sadece sanayinin bulunmadığını, kentin bundan sonra farklı alanlarda da anılacağını söyledi.

Türkiye'nin sanayi ülkesi olması, Kocaeli'nin sanayi şehri olmasının tercih meselesi olduğunu ifade eden Ergün, gerçek bir ekonominin bir ülkede olabilmesi için sanayi üretiminin bulunması gerektiğini vurguladı.

Bakan Ergün, Türkiye'nin sanayisiz zenginleşmesinin mümkün olamayacağını dile getirerek, Türkiye'nin bu anlamda doğru bir tercih yaptığını anlattı

Türkiye'nin petrol ve doğalgaz gibi yer altı zenginliğine sahip olmadığına işaret eden Ergün, şunları konuştu

"Biz çalışarak zengin olmak mecburiyetindeyiz. Bu zenginliğinde sadece finans sistemine ya da turizme, hizmetler sektörüne dayalı bir zenginlik olması mümkün değil. Bizim gibi ülkelerin bunu sanayi üretimiyle gerçekleştirmesi ve nitelikli sanayiye, yüksek katma değerli teknoloji ürünler üreten bir saanyiye yönelmesi gerekiyor."

"Sanayiyi ülkeye dengeli dağıtmalıyız"

Ergün, teknoloji, ihracat ve üretimde ileri seviyeye çıkılması gerektiğini belirterek, bunun için de bir sıçramanın daha yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Herkesin bu sıçramaya katkı sağlayacağını ifade eden Ergün, şunları kaydetti:

"Sanayinin önemli bir kısımını Türkiye'nin geneline dengeli bir şekilde dağıtmamız lazım. 'Bir sanayi ülkesi olacağız' diye yola çıkarken, bazı dengesiz dağılımlar olabilir. Marmara Bölgesine herşey yığılmış. Kocaeli'ye, dar bir bölgeye çok şey yığılımış, limanlar, sanayi tesisleri. Bunun daha fazla yığılması mümkün değil, taşıyamayız zaten. Onun için Kocaeli'de önümüzdeki yıllarda daha fazla sanayi tesisisi görmeyeceğiz, daha fazla belki liman tesisi görmeyeceğiz ama hem limanlarımız derlenecek, toplanacak hem de sanayi tesislerimiz daha nitelikli tesisler haline gelecek. İstanbul ve Kocaeli gibi şehirlerden bazı yükleri Anadolu'ya transfer etmek mecburiyeti var. Biraz maliyetler farlklılaşabilir ama alt yapı hizmetleriyle Anadolu'nun içlerine doğru üretimi kaydırmamız lazım."

"Sayı değil, nitelikler artacak"

Anadolu'nun çeşitli illerinde yeni sanayi havzalarının oluşturulduğunu anlatan Ergün, yeni sanayi bölgelerinin Kocaeli'ye kurulması ihtiyacının olmadığını belirtti.

Bakan Ergün, teşvik sisteminin sanayiyi Anadolu'ya taşımayı amaçladığını vurgulayarak, Kocaeli'de yaşanan sıkıntıların giderilmesi için de çalışmların başladığını ve bu projelerin bir kısmının bittiğini ifade etti.

Kocaeli'nin geleceğinde sanayinin her zaman olacağına dikkati çeken Ergün, "Kocaeli, doğal bir limandır. Limanlar daha organize bir şekilde burada varlıklarını sürdürecektir ama sayıları artarak değil, niteliklerinin artması... Sanayi tesislerinin sayını arttırmasıyla değil, niteliklerini arttırması şeklindeki çalışmalarla yolumuza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Derince Şükrü Aracı İlkokulu ve Ortaokulunun açılış töreni…

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, son 10 yılda eğitim alanındaki fiziki ihtiyaçların çok önemli bir bölümünü karşıladıklarını belirterek, el birliğiyle eğitimin fiziki altyapısını oluşturduklarını söyledi.

Derince Şükrü Aracı İlkokulu ve Ortaokulunun açılış töreninde konuşan Ergün, eğitim kurumunun yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış törenine Kırım'dan da misafirlerin katıldığını kaydeden Ergün, Kırım'ın çok güzel olduğunu, herkesin görmesini tavsiye ettiğini dile getirdi.

"Marifet iltifata tabidir" sözünü hatırlatan Ergün, "İyi işler yapana, 'iyi işler yaptın' demek lazım. Hepimiz buna ihtiyaç hissederiz. Yani iyi bir iş yaptıysak, birinin bunun farkında olmasını isteriz. İş adamı İbrahim Aracı ve kardeşlerinin yaptığı iyi bir iş. Onun için biz buradayız. İnsanlığa faydalı bir iş olduğu için yanındayız" şeklinde konuştu.

Eğitimin son derece önemli olduğunu ifade eden Ergün, şunları söyledi:

"Çok şükür, son 10 yılda ülkemizin eğitimle ilgili fiziki ihtiyaçlarının çok önemli bir bölümünü hallettik. Kocaeli'de yaklaşık 850 okul var. Bunların 450 tanesi son 10 yılda yapıldı. Tabii ki bunların önemli bir bölümü de böyle nitelikli okullar. İş adamlarımızın da çok katkısı oldu. Yüzde 25-30 oranında, bazı yerlerde üçte bir oranında bu okulların yapımında iş adamların katkısı var. El birliğiyle eğitimin fiziki altyapısını oluşturduk. Şimdi yeni modellerle, Fatih Projesi gibi yeni eğitim yaklaşımlarıyla, öğretmen eğitiminden, müfredatına kadar artık eğitimin kalitesini artırmak, eğitim hizmetlerini daha nitelikli bir şekilde verebilmek çalışmalarına odaklanmış durumdayız.

Türkiye, önümüzdeki süreçte eğitimin kalitesinde de kendi bölgesinde ve dünya çapında bir merkez haline gelecek adımları atmış olacaktır."

Konuşmaların ardından Ergün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve hayırsever iş adamı İbrahim Aracı ile okulun açılışını yaptı.

İzmit M. Sinan Dereli Ortaokulu açılış töreni…

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "21. yüzyılda ülkemizi gerçekten güçlü bir ülke yapmak istiyorsak ve ülkemizi gerçekten seviyorsak, çocuklarımızın geleceğine çok önem vermemiz gerekiyor" dedi.

İzmit M. Sinan Dereli Ortaokulu açılış töreninde konuşan Ergün, Türkiye'nin dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmesinin, en önemli zenginlik kaynağı olan insana bağlı olduğunu belirtti.

Petrol ya da doğalgaz zengini bir ülkede yaşamadıklarını vurgulayan Ergün, "Bazen de diyoruz, 'iyi ki de değiliz' Çalışarak kazanmak mecburiyetindeyiz, çalışarak zengin olmak mecburiyetindeyiz. Aslında çok büyük bir zenginliğimiz var. O, yerin üstünde. Kendi insan gücümüz, genç ve dinamik nüfusumuz. Yer altında arasak bile ihtiyacımızın bir kısmını bulabiliriz ama bizi zengin edecek şeyler bulamayız. Bizi zenginleştirecek şey, çocuklarımızdır" diye konuştu.

Ergün, çocukların iyi şartlarda yetiştirilmesi ve iyi bir eğitim alması için mücadele ettiklerini kaydederek, "Ancak çocuklarımızla yükselebiliriz. 21. Yüzyılda ülkemizi gerçekten güçlü bir ülke yapmak istiyorsak ve ülkemizi gerçekten seviyorsak, çocuklarımızın geleceğine çok önem vermemiz gerekiyor" dedi.

Bakan Ergün, son 10 yılda eğitimin fiziki alanların iyileştirildiğini, bundan sonra eğitim kalitesinin daha da yükseltilmesi için çalışacaklarını belirterek, eğitime katkı sağlayan iş adamlarına teşekkür etti.

Çevreye ve topluma duyarlı sanayici profilinin oluştuğunu dile getiren Ergün, sanayicilerin nitelikli, yüksek katma değerli, yüksek tekonojili ürünler üretmesini, aynı zamanda çevreyi kirletmemelerini istediklerini ifade etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve iş adamı Sinan Dereli, daha sonra açılışı yapılan okulu gezdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İbrahim Aracı Nihat Ergün İstanbul Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title