Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'tan 'Twitter' Açıklaması
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık İstanbul Sanayi Odası'nda yapılan Otomotiv Sanayi Derneği Genel Kurul Toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık İstanbul Sanayi Odası'nda yapılan Otomotiv Sanayi Derneği Genel Kurul Toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Twitter yasağıyla ilgili sorulara muhattab olan Bakan Işık, "Twitter'in engellenmesiyle ilgili durum, tamamen hukuki bir durum" dedi. Işık açıklamasını şöyle sürdürdü: "Twitter'da kişilik haklarına, özel yaşamın ihlaline yönelik mahkemelerin verdiği kararların uygulanmasına yönelik Twitter'in Türkiye'de herhangi bir muhatabı yok. Dolayısıyla Twitter'dan ısrarla istenen "buraya bir hukuki muhatap koyun ve herhangi bir mahkemenin verdiği kararı uygulayacak bir muhatap bulalım". Bu muhatap bulunsaydı ve mahkemelerin bireysel olarak verdiği erişimi engelleme kararını Twitter sadece o kişinin hesabını engellemeyi yapmış olsaydı, öyle genel bir engellemeye gidilmeyecekti. Yani bizim beklediğimiz Twitter'dan Türk hukuk sistemine saygıdır. Bunun dışında amaç yok. Esas olan özgürlüktür. Şuanda da bildiğim kadarıyla Twitter yetkilileriyle görüşmeler devam ediyor. Bir muhatap oluşturulursa hemen erişime açılacak. Daha önce biliyorsunuz biz bunu Youtube'da yaşadık. Atatürk'e hakaret içerikli videoların yayınlanmasının mahkeme kararıyla durdurulması istendi. Youtube durdurmadığı için erişim engellenmişti. Şimdi benzer bir durumla karşı karşıyayız, ama zannediyorum sorun çözülüyor. Twitter Türkiye'de bir temsilciyle mahkemelerin verdiği kararları uygulamaya yönelik taahhüt verdiği an, engelleme ortadan kalkar. Bizim amacımız özgürlüklerin kısıtlanması değil, hukukun işlemesinin sağlanması.
TÜRKİYE'NİN OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE İDDİALI OLACAĞI ALANLARI BİLİYORUZ
Otomotiv Sanayi Derneği Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada yerli otomobilden söz eden ve "Türkiye otomobil sahipliği konusunda hala aç bir ülke. Kişi başına düşen milli gelirimiz sürekli atıyor. Yerli otomobil markasını oluşturmak için şartlar uygun . Bu meseleyi kuru bir Milliyetçilik olarak görmüyoruz. Türkiye'nin otomotiv sektöründe iddialı olacağı alanları biliyoruz" diyen Bakan Işık'a bu alandaki çalışmalar soruldu. Özellikle elektrikli araç konusunda TÜBİTAK'ın çalışmasını sürdürdüğünü açıklayan Bakan Işık," TÜBİTAK'ta elektrik araç üretimiyle ilgili son değerlendirmeler yapılıyor. Şuanda da tam seçim hengamesi içerisindeyiz. Seçimden sonra yapılan çalışmaların sonucu açıklarız. Elektrikli araçla ilgili süreci başlatırız" diye konuştu. Bu alanda 6 firmanın ikinci elemeye kaldığını hatırlatan Işık, " O firmalardan hangilerinin destekleneceğine, oradaki panel süreçleri kanaat oluşturuyor. Bize bir öneri getirirler ona bir bakarız" dedi. Cari açığı azaltmaya yönelik alınan tedbirlerden dolayı otomotivde iç tüketimde bir talep daralması yaşandığı söyleyen Bakan Işık, "Bu ihracatla aşmaya çalıştığımız ve otomotivde de büyük oranda ihracatla aştığımız bir durum. İstiyoruz ki Türkiye 'nin güçlü olduğu hafif ticari araç sektöründe, üretimi de arttıran bu iç talepte de bir olumsuz noktasında bize sıkıntı getirmeyecek bir düzenlemeyi hayata geçirelim ve hafif ticari araçta yerli üretimi arttıralım. Çünkü yerli üretim açısından güçlü bir alanımız. Bununla ilgili bir çalışma başlattık " diye konuştu. Arzularının cari açığı düşürüp yerli üretimi arttırmak ve iç talebi canlandırmak olduğunu söyleyen Işık," İç talebi canlandırırken cari açığı tetiklemeyelim ama sektörümüzü de destekleyelim. Bunu sağlayacak bir formül üzerinde yoğunlaştık" dedi.
EN ÇOK SATAN OTOMOBİL MARKALARININ TÜRKİYE'DE ÜRETİM YAPMAMASI
Türkiye'de iç pazarda en çok satan otomobil markaların Türkiye'de üretim yapmamasının kendilerini üzdüğünü söyleyen Bakan Işık, " En fazla pazar payına sahip şirketlerin Türkiye'de üretim yapmıyor olması bizi üzüyor. Bu noktada onlara sürekli davetimiz var. Bazen bu şirketler global ölçekte şirketler olduğu için karar alma süreçleri uzayabiliyor. Bazen aldıkları kararlarda siyasi gerekçeler de olabiliyor. Bu noktada bizim arzumuz burada üretim yapmaları. Biz burada üretim yapan şirketlerin desteklenmesinin doğru olduğunu düşünüyoruz
İç pazarın bu kadar daralması sizi endişelendiriyor mu?' sorusuna da yanıt veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık şunları söyledi: Otomobilde yüzde 20 ihracat artışımız var. Biz burada sektörün biraz daha ihracat tarzlı büyümesini arzu ediyoruz. Otomotivde bir daralma var. Ama otomobilde büyüme var. Avrupa artan bir pazar haline geldi. Bizim ihracatımız artıyor. Otomotivde düşüş var. Otomobilde artış var. Fabrikalarım çalışıyor. Ama iç tüketime değil de ihracata çalışıyor. Bu bizim açımızdan arzu edilen bir durum. Biz güçlü olduğumuz hafif ticari araçlarda iç piyasayı da canlandıracak tedbirleri alıp bu üretimi arttırmak istiyoruz...
YERLİ AKILLI TELEFON
Bir soru üzerine, TÜBİTAK akıllı yerli telefonla ilgili bir Arge projesi başlattığını söyleyen Bakan Işık, " Arzumuz bu alandaki yerlilik oranının mümkün olduğunca arttırmak. Türkiye'nin arge yapmasını sağlamak. Biranda bir telefonu yüzde yüz yerli imkanlarla yapacağım demek biraz hayalcilik olabilir. Bu noktada ayağımızı biraz yere basan bir anlayışla Türkiye'nin bu alanda yerli üretim yapmasını istiyoruz"dedi.
TY - İstanbul