Bilinçsiz Avcılık Balık Popülasyonunu Tehdit Ediyor"
Batı Karadeniz'in önemli limanlarından Akçakoca'daki balıkçılar, kötü giden sezona bilinçsiz avcılığın da eklenmesiyle balık popülasyonunda meydana gelecek sorunlardan endişe duyuyor.
Batı Karadeniz'in önemli limanlarından Akçakoca'daki balıkçılar, kötü giden sezona bilinçsiz avcılığın da eklenmesiyle balık popülasyonunda meydana gelecek sorunlardan endişe duyuyor.
Balıkçılar, bölgedeki bazı trol ve gırgır teknelerinin, sonar ve çeşitli cihazlarla yaptığı avcılığın sıklaşması nedeniyle yetkililerin tedbir alması gerektiğini düşünüyor.
Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz'deki avcılığın her geçen gün daha kötüye gittiğini söyledi.
Olumsuz hava şartları ve amaçsızca avcılık yapılması nedeniyle Karadeniz'de balığın tükenme noktasına geldiğini belirten Karakaş, şöyle konuştu:
"Hava şartları zaten ortada. Yaz havası gibi. Tabii ki önümüzdeki günlerde ne olacak, daha kötü olacak, daha iyiye gitmeyecek. Denizde acımasızca avcılık çok. Güçlü bir avcılık var. Filomuz çok fazla ve güçlü cihazlarla avlanıyorlar. Bir de sınırsızca avcılık var. Kotalar gözetilmeksizin, balık stokları gözetilmeksizin, gelecek düşünülmeden avcılık söz konusu. Avcılık sistemiyle balıklarımız yem fabrikalarına gönderilmeye devam ediyor. Gürcistan'a giden hamsi orada da kendini kurtaramadı. Oradan beri tutularak, yem fabrikalarında işleniyor balıklar. Denizin tüm balığı yem fabrikalarına çalışıyor."
"Önlem alınmadığı takdirde daha da kötü olacak"
Avcılık için yeterli önlem alınmadığı takdirde balıkçıların çok zor günler yaşayacağını kaydeden Karakaş, "Büyük avcılar büyük kurumlara çalışıyor. Vatandaşa çalışmıyor. Balıkçıya çalışmıyor. Bu şekilde gittiği, bunlar kısıtlanmadığı ve kota konulmadığı sürece deniz çok daha kötüye gidecek. Şartlar ortada; lüferi tamamen unuttuk. Artık göremez hale geldik. Palamut, zaten ne olduğu belli değil. Hamsiyi zaten tutup, havuz balıklarına yediriyoruz. Hunharca avcılık, bitiresiye bir avcılık söz konusu."
Denizde herhangi bir önlem alınmadığını savunan Karakaş, şöyle devam etti:
"Maalesef böyle bir duyarsızlık var. Herkes bugünü düşünüyor. Hiç kimse sürdürülebilir avcılığı düşünmüyor. Bu konudaki politika kesinlikle yanlış. Bir balığın iki kere yumurtlaması lazım. Buna bir fırsat verilmesi lazım ama bizde öyle bir durum yok. Balığın küçüğü de büyüğü de tutuluyor, yeme gidiyor. Bu balık ne zaman yumurtlayacak? Hiçbir stok tespiti yapılmıyor."
Karakaş, hamsinin en kaliteli balık olduğunu anlatarak, "Hamsi gün geçtikçe azalacak, hamsinin neslinin tükenmesi söz konusu değil ama şu şartlarda azaldı. Bulamıyoruz hamsiyi şu an. Hamsi yok. Dünyanın en değerli balığı bizim Karadeniz hamsisi. Biz bunu hunharca yem olarak kullanıyoruz. Böyle bir sistem var. Şu anda hamsinin üzerinde böyle bir politika söz konusu." diyerek sözlerini tamamladı.