Haberler

Bilinçsiz Toplayıcılık Salyangoz İhracatını Azalttı

Abone Ol

Türkiye'de son yıllarda doğada bilinçsizce yapılan toplayıcılık nedeniyle salyangoz ihracatında azalma yaşandığı bildirildi MAKÜ Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldırım: "Türkiye'de 1990 yılında kayıt altına alınmış 4 bin ton salyangoz ihracatı vardı.

GÖKMEN YÜCE - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Yıldırım, Türkiye'de 1990 yılında kayıt altına alınmış 4 bin ton salyangoz ihracatı varken, bugün kontrolsüz avcılık, iklimsel değişiklikler ve toplayıcıların bilinçsizliği nedeniyle bu rakamın 2 bin tonlara kadar düştüğünü bildirdi.

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, salyangozların tür sayısı bakımından zenginlik taşıyan canlılar olduğunu, Türkiye'de yaşayabilecekleri ortamların artırılması durumunda ülke insanı için ekonomik değer taşıyan bir sektör haline dönüştürülebileceğini söyledi.

Fransa, Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya'daki tesislerde ciddi miktarlarda salyangoz üretimi yapıldığını anlatan Yıldırım, Türkiye'de ise sadece Yalova'daki bir tesiste üretildiğini, genellikle vatandaşların doğadan toplayarak aracılara sattığını kaydetti.

Yenilebilir salyangozlar açısından Avrupa'da 8-10, Türkiye'de ise 13'ten fazla tür bulunduğuna işaret eden Yıldırım, "Salyangoz toplayıcılığı Türkiye'de yaygın olarak Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yapılıyor. Avrupa'daki ülkelerin büyük bölümünde ise doğadan toplanması yasaklandı. Türkiye'deki toplayıcılığın kontrollü şekilde yapılması gerekiyor" dedi.

İhracat 4 bin tondan 2 bin tona düştü

Türkiye'de salyangoz toplayıcılığının 1970'li yıllarda başladığını, son yıllarda ise salyangozların ihracat rakamlarında ciddi düşüş yaşandığına dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 1990 yılında kayıt altına alınmış 4 bin ton salyangoz ihracatı vardı. Bugün kontrolsüz avcılık, iklimsel değişiklikler ve toplayıcıların bilinçsizliği nedeniyle bu rakam 2 bin tonlara kadar düştü. Kontrolsüz toplayıcılık yapıldığı zaman farklı türlerden farklı yaşlardaki salyangozlar da toplanabiliyor. Bu da çiftliklerde yetişen salyangozlardan daha az paraya satılmalarına neden oluyor."

Salyangozların türüne göre doğada yumurtlama zamanının değiştiğini dile getiren Yıldırım, bu dönemde kesinlikle toplanmamaları gerektiğini söyledi.

Salyangozların yılda yaklaşık 40 yavru verdiğini anlatan Yıldırım, "Yavru yapmalarına izin verilmeden toplandığı için popülasyonlarında çok ciddi azalma yaşandı. Maalesef ülkemizde bu konuda yasal bir düzenleme de yok. Bu durumun önüne geçebilmek için mutlaka yasal düzenleme getirilmeli, tarımla ilgili kurumlar ve jandarma yetkilendirilmeli" diye konuştu.

Yıldırım, doğadan toplanan salyangozların aracılar tarafından vatandaşlardan kilogramı 1-2 liraya satın alındığını, Avrupa'da ise kilosunun 20 avrodan satıldığını kaydetti. - Burdur

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Zeki Yıldırım Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

Prof.Dr. M. Zeki Yıldırım:

Haberi yapan, yayınlayan ve bu konuda hassasiyet gösteren herkese teşekkür ederim. Salyangoz yetiştiriciliği, işleme va pazarlanması ' konusunda 5 haziranda Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesinde bir çalıştay düzenleniyor, tüm ilgilileri çalıştayımıza bekliyoruz. selamlar

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title