Bilinenlerin Aksine Yaz Değil "Kış Diyeti"
Diyetisyen Gizem Kara, kışın yaklaştığı bugünlerde bilinenin aksine yaz diyeti kadar kış diyetinin de önemli olduğunu belirtti.
Kış önemini vurgulayan Diyetisyen Gizem Kara şu açıklamada bulundu, "Mevsim değiştikçe bizlerde değişiyor ve hava şartlarına uyum sağlıyoruz. Sonbaharın ve kışın gelmesi ile hastalıklar , gribal enfeksiyonlarda artıyor ve vücut direncimiz düşebiliyor. Bu durumda beslenmemizi de mevsime adapte etmemiz gerekiyor.Biz buna kısaca kış diyeti diyebiliriz. Bilindiği üzere D vitamininin vücudumuzda sentezlenmesi güneş ışığına bağlıdır. Kışın kapalı havalar ve daha çok kapalı ortamlarda olmamız nedeniyle, D vitamini yetersizliği sık karşılaşılan bir durumdur. D vitamini bağışıklık ile doğrudan ilişkilidir.Vücut direncimizinyüksek kalması için mutlaka D vitamini değerlerleri düzenli olarak kontrol ettirilmeli ve eksiklik durumunda gerekli takviyeler kulanılmalıdır.. Bu arada küçük bir ipucu daha, D vitamini düzeyimiziniyi olması , kötü ruh hali ve depresyon ile savaşmamızda , yani kışın tadını çıkarmamızda bize yardım eder. Arıların bize sunduğu mucizelerden biri de ''Propolis'' . Bal gibi , arıların doğadan beslenmesi sonucunda oluşan bir arı ürünü olan propolis, içerdiği fenolik asitler ile çokgüçlü antimikrobiyal ve antibakteriyal etki gösterir. Antioksidan kapasitesi oldukça yüksek olan bu mucizevi besin kış diyetinin olmazsa olmazları arasında demek yanlış olmaz. Ancak mutlaka bir sağlık uzmanından yardım alınarak doğru ürünün seçilmesi önem taşımaktadır"
DOSTBAKTERİLEREİYİ BAKIN
Bağırsaklarımızda yaşayan bakteri florasının bilim dünyasında ikinci beyin olarak adlandırıldığını açıklayan Kara sözlerini şöyle sürdürdü: Sağlığımıza, özellikle de bağışıklığımıza doğrudan etki yapan bu flora günlük yaşantımızdaki stres , beslenmemiz , ilaçlar gibi faktörlere bağlı olarak değişiyor. Özellikle antibiyotik kullanımı zararlı bakterileri öldürürken diğerlerine de zarar veriyor. Bu dost bakterilerin sayısını arttırmak ve bağırsak floramızın sağlıklı kalmasını sağlmak ise bize düşüyor. Bu konudaki en büyük yardımcımız probiyotik , prebiyotikler ve lifli gıdalardır. Bu gruba dahil olan, kefir , yoğurt, turşu gibi fermente besinler , turp , yer elmesı gibi kök sebzeler , muz , fermente peynirler gibibir çokbesin saymak mümkün ancak kefirbu besinlerin başında geliyor. Güçlü bir bağışıklık için kefirkış diyetimizin vazgeçimezleri arasında yer alıyor.Meyveler günlük beslenmemizin en önemli vitamin kaynaklarından.Özellikle kırmızı- mor meyveler,onlara bu rengi veren bileşenler sayesinde diğerlerinden bir adım öndeler. Yüksek antioksidan kapasiteleri ve vitaminler ilevücüdu temizliyor,hastalıklara karşıkoruyor , hücrelerimizin kendini yenilemesini sağlıyorlar. Yaban mersini , frambuaz, böğürtlen , nar , kırmızı erik gibi meyveleri yullaflı kahvaltılarda ya da ara öğünlerde tercih ederek kendinize lezzetli ve sağlıklı seçenekler oluşrturabilirsiniz.