Haberler

    Bilkent-Havelsan Data Bilimi Laboratuvarı Kuruluyor

    Abone Ol

    Bilkent Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümünde hizmete girecek laboratuvar için sözleşme imza törenine HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay ile Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar katıldı.

    Bilkent Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümünde hizmete girecek laboratuvar için sözleşme imza törenine HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay ile Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar katıldı.

    Genel Müdür Atalay, buradaki konuşmasında, ilk defa bir üniversite ile ortak girişimle laboratuvar açacaklarını ifade etti.

    Dünya genelinde 2 yılda bir katlanarak büyüyen elektronik verinin "veri tsunamisi" adıyla anıldığını anlatan Atalay, veri büyüdükçe analiz edilmesinin gittikçe zorlaştığını, analiz edilmesi halinde ise çok kıymetli değerlerin üretildiğini aktardı.

    İnternetin keşfi ile insanın Ay'a ayak basma tarihinin 1969 olduğuna işaret eden Atalay, "İkisi aynı yıl gerçekleşmesine rağmen insanın Ay'a ayak basması çok sansasyonel bir olaydı. Yıllarca konuşuldu ama şimdi konuşulmuyor. İnsanlığa etkisi de ne kadardır, o da tartışılır. Ama internet o günlerde hiç konuşulmadı. Bugün ise hayatın ayrılmaz bir parçası. Hiçbir işi onsuz yapamaz hale geldik. 'Herşeyin, herkesin interneti' kavramı oluşmaya başladı. İnanılmaz bir dünya. " değerlendirmesini yaptı.

    Havelsan'ın internet temelli dünyanın verilerinin iletilmesi, saklanması ve işlenmesi konusunda faaliyet gösterdiğini anlatan Atalay, mevcut ürün geliştirme teknolojilerini de kendi bünyelerinde oluşturduklarını söyledi. Atalay, savunma, güvenlik ve bilişimin diğer alanlarında veriyi işleyen, ileten ve saklayan her türlü ürünü geliştirebilir durumda olduklarını belirtti.

    "Ancak mevcut teknolojilerin, 'tsunami' diye adlandırılan veri büyüklüğü ile yarışabilmesi neredeyse zorlaşıyor. Teknolojileri sürekli geliştiriyor olmamız lazım." değerlendirmesini yapan Atalay, bu zorluğun altından endüstrinin tek başına kalkmasının mümkün olmadığını, bu noktada üniversitelerin büyük önem taşıdığını söyledi.

    Kurulacak laboratuvarın üniversite-sanayi işbirliğinin bir örneği olacağını kaydeden Atalay, çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti.

    "O BİLGİSAYARLAR ŞİMDİ ÇÖPTE BİLE YOK"

    Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atalar ise konuşmasında, bilgisayar dünyasındaki hızlı değişimi örneklerle anlattı.

    Türkiye'deki kişisel bilgisayar kullanıcılarından biri olduğunu, o dönemde kullandığı bilgisayarın belleğinin 64 kilobit olduğunu aktaran Atalar, şimdi ise bunun 1000 misli belleğe sahip bilgisayarların çöpte bile bulunmadığını söyledi.

    Atalar, şu anki bilgisayar belleklerinin o yıllara göre 100 bin misli, disk kapasitesinin ise 1 milyon misli büyüdüğüne işaret etti.

    Türkiye'ye ilk elektronik postanın (e-posta), anlaşmanın da imzalandığı üniversitenin rektörlük binasındaki bir ofise geldiğini belirten Atalar, o yıllarda bağlantının internet dışında başka bir sistemle yapılabildiğini anlattı.

    Günümüzde ise yalnızca kendisine günlük sadece 200'ün üzerinde e-posta geldiğini dile getiren Atalar, datanın giderek daha da büyüğünü vurguladı. Atalar, "Bunlara bilgisayarcılarımız bir çare bulacaklar. Bu laboratuvar da böyle konulara girerek herhalde önümüzü açacak. Çünkü bu data büyüklüklerine insanın ulaşması mümkün değil." diye konuştu.

    Verinin doğruluğunun da ayırt edilmesinin giderek zorlaştığının altını çizen Atalar, "Yani önümüzde büyük data, çok büyük bir problem olarak duruyor. Laboratuvar da bu ve buna benzer konularda dünyanın en ilerisi noktalarda çalışarak hepimize yol gösterecek." dedi.

    Havelsan'ın Türkiye'nin   yazılım konusunda en önde şirketi olduğunu söyleyen Atalar, "Bu anlaşmanın çok başarılı olacağını ve bizi iyi sonuçlara götüreceğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

    Konuşmaların ardından Genel Müdür Atalay ile Rektör Atalar, işbirliği anlaşmasını imzaladı.

    Kısa sürede hayata geçirilecek

    Bilkent-HAVELSAN Data Bilimi Laboratuvarında, bilgisayar ve veri bilimi alanında çalışan akademisyenler, araştırmacılar ile HAVELSAN araştırmacılarının iç içe çalışması ve çift taraflı teknoloji transferi desteklenecek.

    Laboratuvarda geliştirilen projeler kapsamında teknik ve ticari mentörlük, proje bazında araştırmacılar ile görüşmelerin koordine edilmesi, gerekli veri ve teknoloji erişiminin sağlanmasının da HAVELSAN tarafından gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

    Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez aşamasına gelmiş uygulamaları, araştırma projeleri ve bu çalışmaların getirileri ile Türkiye'nin veri bilimine katkı sağlamayı hedefleyen laboratuvar, kısa sürede tamamlanarak hizmete başlayacak.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Bilkent Üniversitesi Abdullah Atalar Havelsan Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title