Haberler

Bingöl - Sarıçiçek Köyü'ne Düşen Göktaşlarını 21 Üniversiteden Bilim Adamları İnceliyor

Abone Ol

Sarıçiçek Köyü'ne düşen göktaşlarını 21 üniversiteden bilim adamları inceliyor Bingöl Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İskender Demirkol, Avrupa dahil 21 üniversiteden bilim adamlarıyla oluşturulan ortak konsorsiyum ile birlikte, merkeze bağlı Sarıçiçek Köyü'ne düşen göktaşlarını incelemeye başladıklarını söyledi.

Sarıçiçek Köyü'ne düşen göktaşlarını 21 üniversiteden bilim adamları inceliyor

Bingöl Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İskender Demirkol, Avrupa dahil 21 üniversiteden bilim adamlarıyla oluşturulan ortak konsorsiyum ile birlikte, merkeze bağlı Sarıçiçek Köyü'ne düşen göktaşlarını incelemeye başladıklarını söyledi. Prof. Dr. Demirkol, yaptıkları ilk incelemede titanyum, uranyum ve toryum başta olmak üzere birçok elementin göktaşı içerisinde bulunduğunu kaydetti.

Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İskender Demirkol, Merkezi Laboratuvar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde, başta Sarıçiçek Köyü ve civarı olmak üzere göktaşının düştüğü bölgede ilk incelemeleri yaptıklarını ve çok sayıda göktaşı numunesi topladıklarını söyledi. Prof. Dr. Demirkol, Avrupa dahil 21 üniversitede oluşturulan ortak konsorsiyum ile çalışmaların devam ettiğini belirterek, "2 Eylül 2015 günü Sarıçiçek Köyü'ne düşen meteorları yani göktaşlarını yerinde toplayıp laboratuvar ortamımıza getirdik ve bunları incelemeye aldık. İncelemeye başlamadan önce bir süreç gelişti. O süreç içerisinden önce, NASA, İstanbul üniversitesi ve Bingöl Üniversitemiz bir araya gelip bir konsorsiyum oluşturdu. Bu konsorsiyum içerisinde şu anda Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika'dan 21 üniversite ile Nasa yetkilileri bu çalışmada yer alıyor. Almış olduğumuz numuneleri sınıflara ayırarak, numaralandırarak çeşitli üniversitelere dağıtımını yaptık. Her üniversite kendi çalışmalarını yapabiliyor. Bu çalışmaların bir kısmı üniversitemiz olarak kendi araştırmalarımızın bir kısmını bitirdik. Kısmen yaptığımız inceleme neticesinde howardite türü bir meteor olduğunu tespit ettik. İçerisinde 60 çeşit elementin ağırlıklı olarak titanyum olduğunu gözlemledik. Çalışmada elde ettiğimiz dataları bir merkezde birleştirerek NASA'ya gönderiyoruz. Çalışmalar son haliyle neticelendirilecek. Netice sonrasında halkımızı bilgilendireceğiz. Çalışmalarımız devam ediyor. Kısmen bitirmiş olduk. Analiz sonucu bulunan elementler içerisinde titanyum ağırlıklı olmak üzere uranyum, toryum gibi birçok elementleri tespit ettik. Vatandaşların bilinçlenmesi açısından şunu söylemek istiyorum, değeri içerisindeki elementlerden dolayı kaynaklanmıyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bingöl Üniversitesi Nasa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title