Haberler

Bir Çok Kişi Korkarken O 32 Yıldır Bu İşi Yapıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Bursa'nın İnegöl ilçesinde belediye gasilhanesinde görev yapan kadınlar her gün onlarca cenazeyi yıkayıp kefenliyor. Aldıkları eğitim ve sertifika sonucu ölüleri yıkamaya başlayan kadınlar, ismi bile korkutucu olan mesleklerini severek yapıyor. 32 yıldır bu mesleği yapan Fatma Topçu, yaptığı işi duyanların korkup çekindiklerini söyledi.

İnegöl Belediyesi defin hizmetleri gasilhanesinde görev yapan kadın gassallar, sıra dışı meslekleriyle isimlerinden söz ettiriyor. Bir çok kadının görmeye bile korktuğu ölüleri yıkayıp, temizleyip, kefenleyen kadın gassallar mesleklerinden övgüyle bahsetti. Cesaret edilmesi zor bir mesleği icra eden kadın gassallardan biri de Fatma Topçu. Topçu 32 yıldır bu işi yapıyor. İnegöl'de bu işin eğitimi ve sertifikasını alanlardan sadece biri. 3 kadın gassal yılda bine yakın ölüyü yıkarken, ölü yakının acılarını hissediyor.

"HER ŞEY BURADA KALIYOR"

32 yıldır bu mesleği yapan Fatma Topçu, "Eşim din görevlisi. Bu mesleğe kayınvalidem teşvik etti. Sen yaparsın, cesaretlisin, korkmuyorsun dedi. O zaman 20 yaşındaydım ve 32 senedir bu işi yapıyorum. Bizim işimizde kazalar da olabiliyor, bebeklerde, yani her türlü vaka geliyor. Tabii insan üzülüyor, ama her şey burada kalıyor. İşimiz bitince eve yansıtmıyoruz. Çevremde yaptığım işi duyanların farklı tepkileri oluyor. Bazıları korkuyor, bazıları çekiniyor. Bazıları benim yaptığım yemeği yemek istemiyordu. Ben de kendilerine biz maske takıyoruz, elimizde eldiven, ayağımızda çizmelerimiz var, yani her türlü hijyeni yapıyoruz. Yoksa ben de yiyemem. Bazı insanlar tiksiniyor, Allah şükürler olsun ki benim böyle bir huyum yok" dedi.

"BU İŞİ CESARETİ OLANLAR YAPAR"

İlk cenazeyi bir köyde yıkadığını belirten Topçu, "Ben çok cesaretli biriyim. Bende çok fazla merhamet duygusu yok. Yıkadım ve hiç korkmadım. Burada yıkadığım cenazelerden birinden çok etkilendim. 2 yıl önce hayatını kaybeden bir nine getirdiler. Yıkarken ondan gelen o güzel kokuyu bir türlü unutamıyorum. Burada işimiz bittikten sonra evimize gidiyoruz. Evde giderken her şeyi unutuyoruz. Bu işi cesareti olanlar yapar, fakat çok aşırı derece merhametli olursan kesinlikle yapamazsın." ifadelerini kullandı.

'CENAZELERE BİZ DE ÜZÜLÜYORUZ'

"Gelen cenazelerde yakınları da içeriye girerek bizlere yıkamada yardımcı oluyorlar." diyen Topçu, "Bazen cenazenin fotoğrafını çekmek istiyorlar. Biz de kendilerine yapmamaları konusunda tavsiyede bulunuyoruz. Çünkü onu gördüklerinde her seferinde üzüleceklerini ve dinimizde yerinin olmadığını söylüyoruz. Bu sıklıkla yaşadığımız bir olay değil, ama nadiren de olsa oluyor. Tabii onlar üzüldüğü zaman biz de üzülüyoruz. Genç biri olduğunda, onlar çok ağladığında, hele bir de anneleri olduğunda bizi de etkiliyor. Şimdi 4 tane cenaze yıkadım, hiç birinin yüzü aklıma gelmiyor, unuttum bile" diye konuştu.

HİZMETLER ÜCRETSİZ

Belediye Başkan yardımcısı Gülhan Şahin ise, "2012 yılından bu yana bu hizmeti veriyoruz. Bu birimin sorumluğu bende. İnsanların çok zor anlarında yanlarında olduğumuz için vatandaşlarımızdan hayır duası alıyoruz. Burada kullanılan malzemeler kişiye özel, ikinciye asla kullanılmaz. Verdiğimiz hizmetlerin tamamı ücretsizdir" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İnegöl Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title