Haberler

Bir de Bu Anayasaya Bakın!

Abone Ol

Çok Sayıda Sivil Toplum Örgütünün Katıldığı Anayasa Platformu Girişimi'nin Ulusal Çalıştayı Başladı. Ortaya Çıkacak Sonuçlar, Yeni Anayasa Taslağında Değerlendirilmek Üzere Hükümete Sunulacak.

TOBB'un başını çektiği ve çok sayıda sivil toplum örgütünün katıldığı Anayasa Platformu Girişimi'nin Ulusal Çalıştayı başladı. 2 gün sürecek toplantıda ortaya çıkacak sonuçlar, yeni Anayasa taslağında değerlendirilmek üzere hükümete sunulacak.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde gerçekleştirilen çalıştayın ilk günkü toplantısına meslek örgütleri, iş, medya, bilim dünyasının temsilcileri, eski Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Çalıştay öncesi sivil toplum temsilcileri toplu fotoğraf çektirdi. Çalıştayda basının sadece görüntü almasına izin verildi.

Çalıştaya ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplandıran TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sivil toplum örgütleriyle yeni Anayasa'ya katkı sağlamayı istediklerini söyledi. TOBB olarak 2001 yılında bir taslak hazırladıklarını, bunu kamuoyuna tartışmaya sundukları hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Bizim çalıştaydan beklentimiz mutabık kaldığımız manzumeler neler onu ortaya koymak; tek tek detay olarak Anayasa yazmak değil. Anayasa dediğimiz zaman, 72 milyonun mutabakat sözleşmesi biliyorsunuz. Herkesin bu

sürece katkı sağlamasını istiyoruz" dedi.

Anayasa'nın ilk üç maddesinin tartışılamaz olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Bunlar bizim ortak değerimiz, onun dışında diğer konuların hepsi tartışılabilir" diye konuştu.

TÜSİAD üyesi ve gazeteci Nuri Çolakoğlu ise, bugüne kadar yapılan anayasaların kapalı kapılar ardında yapıldığını ifade ederek, ilk kez böyle bir şeyin yapılmasından dolayı memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Türkiye'nin en sıkıntı çektiği konunun "gri" tanınması olduğunu belirten Çolakoğlu, "Türkiye'nin dünyası siyah ve beyaz. Biz burada gri yaratmaya çalışıyoruz. Bu konular toplumda bölünme, çatışma, zıtlaşma nedeni olmaktan çıksın. Hepimizin birbirimize saygı duyacağı, karşılıklı diyalog kültürünün

topluma yerleştireceği bir Anayasa olsun. Bu anlamda medyadaki arkadaşlarımızın bugüne kadar yaptıkları programların çok ciddi katkı sağladığını düşünüyorum" dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da, DİSK'in katılmadığını belirterek, yeni Anayasa çalışmalarında katkıdan çok sorumluluk üstlendiklerini söyledi. Kamu çalışanlarının isteklerini ortaya koyan bir ilkenin çıkmasını istediklerini kaydeden Akyıldız, grev ve toplu sözleşme haklarının yeni anayasa metninde yer almasını istediklerini ifade etti. Çalıştayda travesti temsilcilerinin yer almasının bazı kuruluşların temsilcilerini rahatsız etmesiyle ilgili bir soruya ise Akyıldız, "O konuda yorum

yapmak istemiyorum. Değerlendirme yapacak, genel başkanlar toplanacak konuşacak zaten o konularda" diyerek cevap vermekten kaçındı.

Çalıştayın ilk gününde ilgi çeken ise travesti derneği olan İnsanca Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Okşan Öztok ile türbanlı yazar Emine Şenlikoğlu'nun sohbeti oldu. Öztok ve Şenlikoğlu, kadın satışını engellemek için Anayasa'da yeni düzenleme yapılması konusunda fikir alışverişinde bulundu. Gazetecilerle de sohbet eden Şenlikoğlu, türbanla ilgili bir soru üzerine, İslami kesimin büyük bir sabırla yeni Anayasa'da bu sorunun çözümünü beklediklerini söyledi. Şenlikoğlu, "Bize 'AK Parti iktidara geldiği

için mi eylem yapmıyorsunuz?' diye eleştiriler yöneltiyorlar. Hayır. Çok büyük eylemler yaparız. Ama AK Parti'nin umutla bu sorunu çözmesini bekliyoruz" dedi.

(CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title