Haberler

Bir Milyon Çocuk Gelin Var

Güncelleme:
Abone Ol

Hürriyet Medya Towers'ta Düzenlenen Panele Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nükhet Sirman, Psikolog Feride Yıldırım Güneri, Hukukçu Canan Arın, Uçan Süpürge Genel Koordinatörü Selen Doğan ve Oyuncu Hülya Avşar Katıldı.

Hürriyet Medya Towers’ta düzenlenen panele Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nükhet Sirman, Psikolog Feride Yıldırım Güneri, hukukçu Canan Arın, Uçan Süpürge Genel Koordinatörü Selen Doğan ve oyuncu Hülya Avşar katıldı.

"KÜÇÜK yaşta ve zorla evlilikler"in kurbanı "çocuk gelinler" Hürriyet’teki panelde tartışıldı. Etkinlik, Uçan Süpürge’nin, "Çocuk Gelinler" projesi kapsamında Avrupa Komisyonu Delegasyonu ve Dortmund-Köln Uluslararası Kadın Filmleri Festivali ortaklığıyla çekilmesini sağladığı, "Nefes al, Alma, nefes al" ve "Beni Geri Çağır Hayat" adlı kısa filmlerin Çetin Emeç Salonu’nda gösterimiyle başladı. Filmlerin ardından Uçan Süpürge Genel Koordinatörü Selen Doğan’ın yönettiği "Çocuk Gelinler" panelinin açılışını yapan Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Cumhuriyetin 85’inci yılını kutlamamıza rağmen kadın hakları konusunda bir arpa boyu yol alamadığımızı söyledi.

Hürriyet tarafından iki ay önce KONDA Araştırma Şirketi’ne yaptırılan "Kadının İnsan Hakları" araştırmasından çarpıcı veriler sunan Vuslat Doğan Sabancı şunları söyledi: "Önümüzdeki günlerde okurlarımızla paylaşacağımız araştırmaya göre, Türkiye’de kızlarımızın yüzde 7-7.5’i evlendirilmek üzere okuldan alınıyor. En temel haklardan biri olan çalışma hakkını kadınlarımızın yüzde 75’i kendi iradesiyle reddediyor. Sokağa çıkmak için yüzde 60’ımız izin alıyoruz. Kadınların üçte ikisi kendi iradeleriyle evlenmek istedikleri kişiyi seçemiyorlar. Bunların en vahimi, yüzde yedisinin zorla evlendiriliyor oluşu. Bu, aşağı yukarı bir milyon çocuk geline tekabül ediyor ki çok yüksek bir oran. Kadınlara ’Senin haklarını kim gözetiyor?’ sorusunu yöneltince, yüzde 35’e yakını polis ve jandarmadan kendi haklarını gözetmesini bekliyor."

Panelde bir konuşma yapan ünlü sinema oyuncusu Hülya Avşar da, çocuk gelinler sorunun ortadan kalkması için kanunların daha caydırıcı olması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title